Tom Salemink
Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Tom Salemink begon na de opleiding Small Business en Retail Management zijn loopbaan als ondernemer. Hij vond een passie voor het koppelen van jong talent aan de arbeidsmarkt. Dat kwam door vragen vanuit voormalige opdrachtgevers. Naast het digitale platform achterhoekwerkt.nl ontstond zo het fysieke event De Talententuin dat sinds 2023 ook een Twentse editie heeft.

Beginnen met ondernemen 

Meteen na het afronden van zijn studie ging Tom aan de slag als freelancer. Hij deed opdrachten voor het Achterhoeks Centrum voor Technologie. “Ik hielp deze bedrijven met innovatievraagstukken en het snel naar de markt brengen van innovaties. Al snel kreeg ik veel vragen over jong talent. Als net afgestuurde ondernemer kreeg ik vaak de vraag of ik starters op de arbeidsmarkt kende. Ik heb twee jaar als een traditioneel wervings- en selectiebureau gewerkt.” 

Maatschappelijke impact 

“Tijdens mijn ondernemerschap merkte ik dat ik op zoek ben naar het creëren van maatschappelijke impact,” vertelt Tom. Daarom wilde hij iets anders opzetten dan een traditioneel wervings- en selectiebureau. “In de Achterhoek, waar ik zelf ben opgegroeid, merkte ik heel duidelijk dat bedrijven moeite hadden met het vinden van jongeren. Aan de andere kant hebben veel jongeren geen weet van alle carrièrekansen in de Achterhoek. Zo ontstond in 2012 het platform achterhoekwerkt.nl. Als je de toekomst van je regio dynamisch wilt houden, dan zul je moeten investeren in het binden van jonge talenten aan je regio. Door jong talent aan te trekken in je organisatie ben je ook bezig met innovatie. Je kunt in machines investeren maar ook in kennis en kunde van mensen.”  

Als je de toekomst van je regio dynamisch wilt houden, dan zul je moeten investeren in het binden van jonge talenten aan je regio.

Tom Salemink
Tom Salemink vertelt over de Talententuin Achterhoek en de uitbreiding naar Twente

Verbindingen leggen 

Gedurende zijn carrière ontdekte Tom dat zijn oorspronkelijke zwakte eigenlijk zijn sterkte is. “Eigenlijk dacht ik lange tijd dat mijn chaotische karakter een zwakte was. Een tijd geleden wees een klant me erop dat hier ook juist mijn talent ligt. Ik kan heel goed verbindingen leggen en een project van een 0 naar een 6 brengen. Het opstarten van dingen is waar mijn kracht ligt. Ik ben vooral bezig met het leggen van contacten met partners die misschien nog een beetje warm moeten lopen voor het concept.” 

Fysieke ontmoetingsplaats 

Met het platform helpen Tom en zijn team bedrijven zichtbaarheid te geven aan hun werkgeverschap en de vacatures die ze hebben. “Op dat platform zitten zo’n 400 Achterhoekse bedrijven. Naast dit online platform wilde ik ook iets fysieks beginnen. Een echte match ontstaat pas vanuit een persoonlijk gesprek.” Zo ontstond het idee voor de Talententuin. Sinds 2013 wordt dit evenement jaarlijks in de Achterhoek georganiseerd. “Het gedachtegoed van de Talententuin komt vanuit het wij-gevoel in de regio. De Talententuin is pas een succes als alle partners en alle deelnemende bedrijven het gevoel hebben dat het event ook een stukje van hen is. Je bent niet alleen klant; alle deelnemers hebben er belang bij om de regio als arbeidsmarkt sterker op de kaart te zetten voor jongeren.” 

Tom Salemink

Tom Salemink: "Het gedachtegoed van de Talententuin komt vanuit het wij-gevoel in de regio. De Talententuin is pas een succes als alle partners en alle deelnemende bedrijven het gevoel hebben dat het event ook een stukje van hen is."

Groot succes 

“Het eerste jaar was het een kleine banenbeurs met vijftien bedrijven uit de regio en zo’n 150 bezoekers. Nu, tien jaar verder, hebben we in de Achterhoek ruim 100 werkgevers die elk jaar meedoen. Het afgelopen jaar hadden we 1800 bezoekers. De editie in de Achterhoek staat inmiddels als een huis. We merken dat één op de zes bezoekers uiteindelijk werkzaam is of werkzaam is geweest bij een van de Talententuin-bedrijven. Dat is ook de reden dat ook onze partners zoals de Rabobank aangaven dat ze het project wilden uitrollen in andere regio’s.” Deze uitbreiding vond plaats naar de regio Twente waar in 2023 de eerste editie plaatsvond.  

Twentse editie met veel potentie 

De eerste Twentse editie van de Talententuin vond plaats bij Metropool in Hengelo. Volgens Tom draagt deze locatie bij aan het verbinden van jonge mensen aan het bedrijfsleven. “Metropool is een superlocatie waar bedrijven en jongeren heel laagdrempelig met elkaar contact konden zoeken. Juist de muzikale sfeer brengt een beetje dat festivalgevoel, wat het heel toegankelijk maakt.” Voor de eerste editie waren er zo’n 50 Twentse werkgevers en zo’n 400 bezoekers. “Dat is voor een eerste editie heel goed. De reacties van deelnemende bedrijven waren goed en ik denk dat er nog veel meer potentie ligt in Twente omdat het een ondernemende regio is met veel onderwijsinstellingen. Volgend jaar zullen we richting de 100 werkgevers gaan.”  

De reacties van deelnemende bedrijven waren goed en ik denk dat er nog veel meer potentie ligt in Twente omdat het een ondernemende regio is met veel onderwijsinstellingen.

Tom Salemink
Tom Salemink vertelt over de Talententuin Achterhoek en de uitbreiding naar Twente

Organisatie 

Tom zorgt niet alleen voor deelnemers en bezoekers. Met zijn team begeleidt hij,  deelnemende bedrijven om zich echt als ambassadeurs van de regio te presenteren.  “Met een statafel en een paar flyers red je het niet. Wij denken echt mee met het bedrijf hoe het indruk kan maken. Door zich goed te presenteren, maken bedrijven ook veel makkelijker contact met de bezoekers. De laatste editie in de Achterhoek was ik echt overrompeld door de moeite die bedrijven erin hebben gestoken om goed voor de dag te komen en wat voor energie dat brengt.” 

Trots 

Tom werkt het hele jaar toe naar het realiseren van zo’n evenement. “Tijdens het evenement voel je echt de energie die vrijkomt. Allemaal jonge mensen die op zoek zijn naar de eerste of volgende stap in hun carrière. Het is jammer dat het met een paar uurtjes alweer voorbij is.” Ook ziet hij dat de moeite die in het evenement wordt gestopt zijn vruchten afwerpt. “De afgelopen jaren zijn er verbindingen gelegd die anders niet tot stand gekomen waren. Op basis van bijvoorbeeld een CV is iemand misschien helemaal geen match, maar door een persoonlijke klik tijdens een gesprek kan er toch iets waardevols ontstaan. Als je het hebt over impact maken, dan denk ik dat dat ook echt een belangrijke impact is die wij met de Talententuin tot stand brengen.” 

Fotografie: Huisman Producties

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Renske Teekens Ondernemerschap

Renske zette Boekbundels op: ‘Ik leerde dat ik mag geloven in mezelf’

09 januari 2025
ChallengeLAB Twente: succesvolle eerste editie zet samenwerking en circulariteit centraal Studentenleven

ChallengeLAB Twente: succesvolle eerste editie zet samenwerking en circulariteit centraal

08 januari 2025
Organisatie

Na een zware blessure is Wesley nu zelf fysiotherapeut, mét twee masters: ‘Het is een mooi en dankbaar vak’