Corporate

Pioneers in HealthCare: samenwerking en innovatie voor betere zorg

Leestijd Minuten

Voor de elfde keer zijn de Pioneers in HealthCare vouchers uitgereikt. PIHC is een samenwerking tussen zorgorganisaties en kennisinstellingen uit Oost-Nederland om onderzoek en innovatie in de medische technologie te stimuleren. Drie onderzoeksprojecten, waarin Saxion als penvoerder of partner participeert, krijgen ieder 60.000 euro uit het fonds om hun ideeën van nieuwe technologie te vertalen naar de medische praktijk.

Verbetering van het verzamelen, verzenden en verwerken van biopsieën bij maag- en darmonderzoek 

Elk jaar worden miljoenen maag- en darmonderzoeken (gastro- en colonoscopieën) uitgevoerd, waarbij stukjes weefsel (biopsieën) worden afgenomen voor verder onderzoek. Dit proces is vaak onhandig, foutgevoelig en niet milieuvriendelijk. 

In dit project wordt een nieuwe houder ontwikkeld waarin meerdere biopsieën van één onderzoek overzichtelijk worden bewaard. Zo blijven ze goed geordend voor verdere analyse. In de komende twaalf maanden worden verschillende versies getest en voorbereid op gebruik in ziekenhuizen. Het doel is om het verzamelen, vervoeren en verwerken van biopsieën efficiënter, veiliger en duurzamer te maken. 

Dit is een mooie samenwerking om via Rapid Prototyping in het FabLab snel tot een prototype te komen en daarmee gebruikerservaringen op te doen, en hiermee het proces van biopten nemen te verbeteren.

Birgit Albersen, Projectleider Saxion FabLab

Dr. ir. Arie Paul van den Beukel (Saxion), dr. ir. Merlijn Smits (Saxion), dr. Mattiènne van der Kamp (MST), dr. Thalia Hummel (MST), S. Popal (MST), ing. Med Paul Gröneveld (Saxion), drs. Birgit Albersen (Saxion), Robin Jonker (UT), prof. dr. ir. Ruud Verdaasdonk (UT), drs. Monique Gorissen (DZ), P.R. Oosterwijk (ZGT)

Op maat gemaakt CPAP-masker voor slaapapneu, als andere opties niet werken 

In Nederland heeft 30% van de mensen last van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap vaak stopt. Een CPAP-apparaat kan helpen, maar alleen als het masker goed past. Bij 30% van de patiënten werkt deze behandeling niet, vaak omdat het masker niet goed aansluit. 

Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar maskers die op maat gemaakt worden voor elke patiënt, maar deze worden nog niet gebruikt omdat ze te duur of te ingewikkeld zijn. Met dit project wordt beoogd een eenvoudige en betaalbare oplossing te ontwikkelen door gebruik te maken van eigen middelen, zoals ontwerpsoftware, 3D-printers en 3D-fotografie, om snel een passend masker te maken. 

Dr. Timon Fabius (MST), dr. Rob van Doremalen (MST), Martijn Nuis MSc (ZGT), ir. Wouter Weijermars (Saxion), dr. Mirjam Schipper (DZ), dr. ir. Frans de Jongh (UT), prof. dr. ir. Ruud Verdaasdonk (UT)

Ontwikkeling van begrijpelijke AI-modellen om ziekenhuisopnames door hartfalen beter te voorspellen 

Jaarlijks belanden 33.000 mensen in het ziekenhuis door hartfalen. Het is belangrijk om dit aantal te verlagen, maar momenteel is het lastig om opnames goed te voorspellen door een gebrek aan gegevens en de beperkte nauwkeurigheid van bestaande modellen. Daarom wordt in dit project een nieuw, slim AI-model ontwikkeld, dat uitlegbaar is en inzicht geeft in de voorspellingen. 

Hierbij worden gegevens van dagelijkse activiteiten en gezondheidsmetingen via draagbare apparaten (wearables) gebruikt. Dit model helpt artsen om betere keuzes te maken voor hun patiënten met hartfalen. Het model wordt getest en vergeleken met bestaande methodes. Uiteindelijk is het doel om met dit model te ontdekken welke factoren leiden tot ziekenhuisopnames, waardoor  sterfte door hartfalen kan worden verminderd. 

Vanuit het Saxion lectoraat Smart Health denken we mee over de keuze van de variabelen die gemeten gaan worden en hoe deze in het algoritme verwerkt kunnen worden. De resultaten van het project kunnen we delen in het onderwijs aan toekomstige professionals, via bijvoorbeeld de Master opleiding tot Verpleegkundig Specialist.

André Bieleman, Associate lector

Dr. Mark Schuuring (MST), prof. dr. ir. Monique Tabak (UT), dr. Arlene John (UT), prof. dr. Job van der Palen (MST), Jeroen Valk MSc (MST), dr. Gerard Linssen (ZGT), Alexandra Kleberger (ZGT), Wilco Kleine (DZ), Wouter Jansen Klomp (DZ), Andre Bieleman (Saxion), Marianne Six Dijkstra (Saxion)

Over het Pioneers in HealthCare Innovatiefonds

Met dit innovatiefonds stimuleren Saxion, de Universiteit Twente, MST, Deventer Ziekenhuis en ZGT de duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Nadruk ligt op de toepassing van nieuwe technologie in de zorg, die leidt tot patiëntvriendelijkere en betere zorg. In totaal zijn er dit jaar tien projecten die een voucher hebben toegekend gekregen, waarvan er drie zijn waarbij Saxion betrokken is. 

Lees ook het persbericht.

Gerelateerde artikelen

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen - Abeje Onderzoek

Snellere en betaalbare detectie van microbiële besmettingen

16 december 2024
Corporate

Ruim 1 miljoen euro voor drie SPRONG-onderzoeksprojecten

22 november 2024
Bram Ton promoveert: voorspelbaar spooronderhoud Onderzoek

Bram Ton promoveert: voorspelbaar spooronderhoud