Toon Barendsen
Organisatie

Interview met Toon Barendsen: Bestuurskunde in de praktijk

Leestijd Minuten

Wie ben je en wat doe je?

"Ik ben Toon Barendsen, afgestudeerd aan de opleiding Bestuurskunde in 2023. Tijdens mijn studie heb ik eerst stage gelopen bij de gemeente Enschede. Hier ben ik tijdens de rest van mijn studie blijven werken. Na mijn afstuderen ben ik verder gegaan in dezelfde organisatie. Inmiddels werk ik als participatieadviseur, waarbij ik collega’s adviseer en ondersteun bij de samenwerking met inwoners van Enschede, bij projecten en beleid. Daarnaast vorm ik samen met een collega het programmateam voor ‘Gebiedsgericht werken’.”

Toon Barendsen

Toon Barendsen

Waarom heb je ervoor gekozen om Bestuurskunde te studeren?

“Bestuurskunde was voor mij een logische keuze. Op de middelbare school vond ik geschiedenis en maatschappijwetenschappen altijd de leukste vakken. Ik had een brede interesse in maatschappelijke vraagstukken en politiek, en Bestuurskunde combineerde alles wat ik interessant vond: van recht tot maatschappelijke ontwikkelingen en politiek. Ik heb ook even overwogen om docent geschiedenis te worden, maar ik vond dat niet veelzijdig genoeg. Bestuurskunde bood die veelzijdigheid wel, omdat het draait om het proberen te begrijpen van maatschappelijke uitdagingen, structuren en hoe die in de praktijk vorm krijgen.”

Wie sterk is in schriftelijke én mondelinge communicatie heeft zeker een streepje voor.

Welke vakken op de middelbare school sloten aan bij je studie?

“Naast geschiedenis en maatschappijwetenschappen vond ik Nederlands altijd erg leuk. Een goede beheersing van taal is erg belangrijk voor een bestuurskundige, vooral omdat je vaak complexe informatie moet overbrengen in beleidsstukken en onderzoeken. Wie sterk is in schriftelijke én mondelinge communicatie heeft zeker een streepje voor. In mijn studie heb ik geleerd hoe je deze vaardigheden kunt inzetten bij bijvoorbeeld het schrijven van beleidsstukken, onderzoeksrapporten en het presenteren van resultaten.”

Wat vond je het leukste onderdeel van je studie?

“De praktijkopdrachten in het Stadslab waren voor mij echt een hoogtepunt. Daar werkten we met echte opdrachtgevers aan actuele vraagstukken. Een van mijn eerste opdrachten was voor de Youth Leadership Development Foundation in Jemen, waarbij we de informatievoorziening binnen de organisatie en de samenwerking met andere NGO’s onderzochten. Het was een geweldige ervaring om meteen in een internationale context te werken en te schakelen tussen verschillende culturen. Daarnaast heb ik onder andere voor de Veiligheidsregio Twente een onderzoek mogen uitvoeren en meegeschreven over een inclusieve toekomstvisie voor het stationsgebied in Nijmegen. Die praktijkervaringen, vooral in teamverband, hebben me ontzettend veel geleerd over samenwerken en het aanpakken van complexe vraagstukken vanuit multidisciplinaire teams.”

Het was leuk om te zien dat het werk tijdens mijn stage direct zichtbaar werd in een coalitieakkoord.

Hoe ben je bij je huidige werkgever terechtgekomen?

“Mijn stage bij de gemeente Enschede was een geweldige ervaring. Ik heb als stagiair samen met een collega gesprekken gevoerd en bij inwoners opgehaald wat hun dromen, zorgen en inspiratie voor Enschede zijn. Die informatie hebben we onder andere verwerkt in toekomstbeelden over de stad. Deze hebben een plek gekregen in het coalitieakkoord ‘Samen trots op Enschede’ (2022-2026). Het was leuk om te zien dat het werk tijdens de stage dan ook direct zichtbaar werd in zo’n coalitieakkoord. Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden bij hetzelfde team, en uiteindelijk mocht ik er ook afstuderen. Na mijn afstuderen kreeg ik de kans om te blijven werken als participatieadviseur, en die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

Door mijn studie heb ik een brede basis gekregen, waardoor ik me snel kan aanpassen en direct kon meedraaien in mijn huidige baan.

Wat neem je mee uit je studie in je huidige baan?

“Tijdens de opleiding Bestuurskunde leer je hoe je vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen en hoe je samenwerkt met verschillende disciplines. Dit komt in mijn huidige werk goed van pas, omdat ik vaak moet schakelen tussen verschillende partijen en oog moet houden voor verschillende belangen. Ook de praktijkervaring die ik tijdens mijn studie heb opgedaan, zoals procesmanagement en het maken van beleid, gebruik ik nu dagelijks. Door mijn studie heb ik een brede basis gekregen, waardoor ik me snel kan aanpassen en direct kon meedraaien in mijn huidige baan.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik krijg veel energie van de interactie met inwoners en collega’s. Ik zit niet alleen op kantoor, maar ga ook vanuit projecten de wijk in om het gesprek te voeren met bewoners. Die gesprekken met inwoners en het vertalen van hun ideeën naar concrete projecten, dat vind ik fantastisch om te doen. Ook het advies geven en helpen van collega’s bij participatieprocessen vind ik heel leuk. Dat gevoel van samen aan iets bouwen, zowel intern als met de inwoners, geeft veel voldoening.”

De multidisciplinaire aanpak en de balans tussen theorie en praktijk maken de opleiding uniek.

Wat maakt de opleiding Bestuurskunde uniek?

“De multidisciplinaire aanpak en de balans tussen theorie en praktijk maken de opleiding uniek. Je krijgt niet alleen de nodige theoretische kennis, maar je past die ook direct toe in de praktijk. Die combinatie van beide is heel waardevol, omdat je na je afstuderen direct klaar bent om in het werkveld aan de slag te gaan.”

Heb je tips voor huidige studenten Bestuurskunde?

“Zorg ervoor dat je proactief op zoek gaat naar een stage of afstudeerplek. Die ervaringen vormen je echt als student en leggen de basis voor je verdere loopbaan. Probeer dingen uit, ontdek wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het is belangrijk om te weten wat voor soort organisatie bij je past, of dat nu een grote of kleine organisatie is. Door verschillende ervaringen op te doen, kun je ontdekken wat het beste bij jou past.”

Dit interview laat zien hoe breed en veelzijdig de opleiding Bestuurskunde is en hoe het studenten voorbereidt op een carrière waarin maatschappelijke betrokkenheid en praktisch handelen centraal staan.

Gerelateerde artikelen

Event

Talentenoogst

13 juni 2024 Deventer Saxion Deventer
Organisatie

Landelijke Bestuurskunde Dag 2024

02 april 2024
Corporate

Online escaperoom leert omgaan met verward gedrag