Voor en nadelen studeren in deeltijd - Saxion.jpg
Onderwijs

De voor- en nadelen van studeren in deeltijd

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Studeren naast je werk, combineren van je privéleven met een studie oftewel: studeren in deeltijd kost tijd. Een investering, maar wel één waar je veel voor terug krijgt. Wat zijn nou precies de voordelen én nadelen van studeren in deeltijd? In dit artikel zetten we het voor je op een rij!

De voordelen van studeren in deeltijd

Het allergrootste voordeel: je blijft je ontwikkelen. En dat geeft energie maar heeft ook voordelen voor je zakelijke carrière. We zetten het voor je op een rij:

  1. Je kunt je verdiepen, verbreden of juist iets heel anders gaan doen om zo in te spelen op de veranderingen en vernieuwingen op de arbeidsmarkt. Lees hier meer over het maken van een carrièreswitch!
  2. Doordat je gaat studeren naast je baan kun je gewoon geld blijven verdienen, een win-win situatie voor jou én je werkgever. 
  3. Je bent niet fulltime bezig met een studie. Wil je dus niet meer alle dagen in de schoolbanken zitten, dan is studeren in deeltijd een goede uitkomst. We hebben veel verschillende onderwijsvormen, ontdek hier welke vorm bij jou past.
  4. Een deeltijdstudie kan gefinancierd worden door je werkgever. Daardoor betaal jij dus zelf niks voor de studie. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je werkgever en de afspraken die jullie hebben gemaakt. Het kan zijn dat je dus wel een eigen bijdrage moet doen. 

Hoe kun je een deeltijdstudie financieren?

Ontdek hier de mogelijkheden

De nadelen van studeren in deeltijd

Ieder voordeel heeft zijn nadeel - dat is ook zo voor het doen van een deeltijdstudie. We noemen de grootste uitdagingen voor je op:

  1. Je krijgt als je gaat studeren in deeltijd geen studiefinanciering. Zoals hierboven aangegeven zijn er werkgevers die de kosten van deeltijdstudie op zich nemen. Maar het kan ook zomaar zijn dat je je studie zelf moet gaan betalen. Er zijn echter verschillende manieren om je deeltijdstudie te financieren, lees hier welke dit zijn.
  2. Studeren in deeltijd kost tijd. Naast je (vaak) al drukke privé leven moet je nu ook nog tijd vrijmaken om te gaan studeren. Hoe je het beste werk, privé en je studie kunt combineren lees je hier. Nieuwsgierig hoe andere deeltijdstudenten hier mee omgaan? Lees dan ook eens de ervaringsverhalen van deeltijdstudenten

Bovenstaande zijn de meest gehoorde voor- en nadelen van studeren in deeltijd. Of dit voor jou ook zo is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ben je benieuwd welke voor- en nadelen jouw specifieke deeltijdstudie heeft? Bezoek dan ook eens onze open avond voor deeltijdonderwijs. Hier vertellen studenten hoe het is om in deeltijd te studeren, en kun je vragen stellen aan docenten. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten. Ben jij klaar voor de volgende stap

Meer weten over studeren in deeltijd?

Wil jij meer weten over studeren in deeltijd of heb je vragen waarmee wij je kunnen helpen? Kijk dan op onze speciale studeren in deeltijd pagina of neem contact op met de Saxion Parttime School

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

IMG_0095.jpeg Onderwijs

Potentie ontsluiten met FastSwitch: lerende organisatie Gemeente Almelo doet het

02 juli 2024
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Onderwijs

Studeren in deeltijd: ‘ben ik te oud?’