KIEM GoChem MIDS vergisting

De landbouw in Nederland zorgt voor een netto CO2- en stikstofuitstoot. Om de druk op het milieu te verminderen is het noodzakelijk deze uitstoot te reduceren. Juist uit verse mest gaat veel methaan en stikstof verloren Het is daarom van essentieel belang om verse mest direct te conserveren waardoor de uitstoot van methaan en stikstof minimaal is.

Een methode voor het conserveren van mest is de toevoeging van duurzaam mierenzuur om zodoende de pH te verlagen waardoor methaanproductie wordt stilgelegd en de stikstof als ammoniumzout oplosbaar blijft. Mierenzuur kan d.m.v. duurzame energie en een katalytische reactie uit water en CO2 worden geproduceerd. Op een later moment kan de aangezuurde mest worden toegevoegd aan een vergister waardoor de oorspronkelijk hoge methaanopbrengst uit de verse mest gehaald kan worden.

De vermeden methaanemissie is onderzocht door een vat onaangezuurde mest en een vat aangezuurde mest over een periode van 23 weken te bemonsteren en te analyseren op methaanpotentiaal met een Automatic Methane Potential Test System.

Uit het experiment blijkt dat in 23 weken ongeveer 11,6 m3 methaan (36%) emissie kan worden voorkomen per m3 mest door het aanzuren van mest met 11,5% 5M mierenzuur. Dit komt overeen met een CO2 uitstootreductie van ca 200 kg. Bij een ETS CO2 prijs van 100€ worden de kosten van het aanzuren ruimschoots goedgemaakt nog zonder verrekening van de extra groengas opbrengsten. Ondanks dat het gemeten stikstofgehalte in de blanco niet af nam, kan geconcludeerd worden dat de ammoniak uitstoot sterk is afgenomen door dat de pH stabiel onder pH 5.5 bleef over een periode van 23 weken.

Vervolgonderzoek kan worden uitgevoerd naar verzuring van varkens- en rundermest op grotere schaal. Tevens kan met zuurconservering gestuurd worden op vraag en aanbod van biogasproductie d.m.v. het juiste moment van toevoegen van aangezuurde mest aan de vergister. 

Download de openbare rapportage hier