Omschrijving
Photovoice is een methode die veel wordt gebruikt in het buurt- en opbouwwerk. Foto's worden hier gebruikt om een specifiek onderwerp uit te werken dat de bewoners van een wijk raakt vanuit het perspectief van de betrokkenen. De op deze manier gemaakte foto's dienen als basis voor een discussieproces tussen alle betrokkenen. In een eerste stap labelen de bewoners de foto's om hun betekenis te benadrukken, sorteren ze in overleg de foto's met betrekking tot bepaalde onderwerpen en ideeën en in een volgende stap presenteren ze deze aan een grotere groep burgers en besluitvormers om gezamenlijke activiteiten en ontwikkelingsstappen binnen de wijk op gang te brengen. Photovoice helpt alle betrokkenen om centrale problemen in de buurt te verhelderen en aan te pakken. De aanpak is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven en bevordert tegelijkertijd de relaties binnen de wijk.
Door nieuwe digitale technologieën als Augmented Reality (AR) zien we kansen om de traditionele vorm van photovoice verder te ontwikkelen en bruikbaar en aantrekkelijk te maken voor nieuwe doelgroepen. AR-technologie heeft de afgelopen twee jaar een enorme groei doorgemaakt. Niet alleen omdat smartphones die Augmented Reality-content kunnen weergeven elk jaar goedkoper worden, maar ook omdat grote bedrijven als Ikea en Google de markt betreden met hun innovatieve AR-oplossingen.
Doel
De maatschappelijke participatie van jongeren bevorderen met behulp van een innovatief technisch hulpmiddel in hun eigen leefomgeving.
- Subdoel 1: het jongerenwerk zoekt naar vernieuwende manieren om met jongeren, vanuit hun eigen perspectief, samen te werken in buurtwerk; traditionele vormen zoals interviews of vragenlijsten blijken minder geschikt voor deze doelgroep.
- Subdoel 2: testen van de digitale Photovoicetool, die door een interdisciplinaire groep studenten in samenwerking met de jongeren ontwikkeld is.
Opdrachtgever
Saxion Hogeschool
Financiering
Interreg Duitland/Nederland
Partners
Stadt Steinfurt en XR-lab Saxion
Looptijd
1-11-2020 tot 1-6-2021
Publicaties
Meer weten?
dr. Ines Schell-Kiehl
Lector Inclusief Werk & Technologie
088 - 0191210 [email protected] Profiel LinkedIn