Mensgerichte Techniek
Wij doen praktijkonderzoek naar een mensgerichte implementatie en adoptie van technologie. We onderzoeken hoe mens en technologie elkaar kunnen versterken op het terrein van bijvoorbeeld robotica, AI en augmented reality. Bovendien onderzoeken we de impact van technologie op organisatie-inrichting, kwaliteit van arbeid, productiviteit en welzijn van medewerkers. De onderzoekslijn staat onder leiding van lector dr. Paul Preenen en hoofdonderzoeker dr. Niek Zuidhof.
Lees hier de lectorale rede ‘succesvolle technologie op het werk bestaat niet zonder mensen’ van lector. dr. Paul Preenen voor onze visie op mensgerichte techniek.
Belangrijkste onderzoeksthema's
Dit thema gaat over de inrichting van een effectieve samenwerking tussen mens en techniek, op zo’n manier dat de kwaliteiten van mens en de technologie elkaar versterken. We doen dit bijvoorbeeld in de context van robots, cobots, augmented reality en agument reality toepassingen. Ons onderzoek biedt concrete handvatten om hier vorm aan te geven.
Het doel van deze onderzoekslijn is om structureel en significant bij te dragen aan de digitale transformatie van organisaties. Centraal daarbij staan systematische innovaties en de mensgerichte implementatie van technologie door middel van wederzijdse optimalisatie van mens, techniek en organisatie.
Wat betekent digitalisering voor de werkinhoud en skills van medewerkers? In dit thema maken we de impact die technologie heeft op werkinrichting, organisaties en mensen concreet. Dat doen we bijvoorbeeld in de context van AI en Smart Industry.
Onze projecten
- Smart Skills @ Scale (
- Integraal robotiseren
- Design to Design: Human-Cobot Units for Modern Manufacturing (promotietraject)
- Inrichting van productiecellen met taakondersteunende technologie (promotietraject)
- Inzet van AI op de werkvloer
Samenwerken?
Heb je een vraag of een idee waar je graag ons onderzoek bij wilt betrekken? Neem contact op: