Employability Transition
Mens, arbeid en technologie
Wij doen praktijkonderzoek op het snijvlak van mens, arbeid en technologie. We werken aan praktijkgerichte human capital innovaties gericht op het stimuleren van een leven lang ontwikkelen, inclusie en een mensgerichte inzet van technologie.
Met ons praktijkonderzoek dragen we bij aan modern en aantrekkelijk werkgeverschap. Dat doen we door interventies gericht op het verhogen van de kwaliteit van arbeid. Bijvoorbeeld via praktische handvatten voor een leven lang-ontwikkelen, door een mensgerichte inzet van technologie en door het bevorderen van inclusie & diversiteit. In het bijzonder richten wij ons op mkb’ers en vakmensen.
Ons lectoraat bestaat uit zes (associate) lectoren en meer dan veertig praktijk-onderzoekers, promovendi en postdocs. Klik hier om je in te schrijven voor onze drie-maandelijkse nieuwsbrief of volg ons hier op LinkedIn!
Onze expertises
Inclusief werk & technologie
Wij zetten onze kennis over inclusieve technologie, co-design en mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in om meer mensen toegang te bieden tot kwalitatief hoogwaardige arbeid.
Strategisch HRM en HRD
We benutten onze kennis rondom modern en aantrekkelijk werkgeverschap, learning communities en leercultuur om te komen tot interventies die een leven lang ontwikkelen ondersteunen.
Mensgerichte techniek
We ondersteunen organisaties met een mensgerichte inzet van technologie via ons kennis over vakmanschap, mens-techniek samenwerking en de adoptie van technologie.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
Stephan Corporaal
Onze focus
Dit lectoraat wil met praktijkgericht onderzoek een bijdrage leveren aan kwaliteit van arbeid, waarbij een leven lang ontwikkelen een natuurlijk gegeven is en technologie de mens versterkt.
Inclusieve Samenleving
De onderzoekslijn focust op duurzame inzetbaarheid van mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. We onderzoeken de mogelijkheden van technologie om talenten van mensen te benutten die nu te vaak aan de kant staan. De onderzoekslijn is een samenwerking van Hogeschool Saxion en het Verwey-Jonker Instituut, en staat onder leiding van lector dr. Ines Schell-Kiehl en associate lector dr. Sjoerd de Vries.
Leven lang ontwikkelen
In deze onderzoekslijn werken we aan het vormgeven van een leven lang ontwikkelen in organisaties met leergemeenschappen, aantrekkelijke & effectieve (hr)d praktijken en loopbaanbegeleiding. Binnen deze lijn werken we aan effectieve combinaties van hr(d) praktijken die samen medewerkers stimuleren om te leren en te ontwikkelen. De onderzoekslijn staat onder leiding van lector dr. Stephan Corporaal en associate lector dr. Derk Jan Nijman.
Mensgerichte Techniek
Wij doen praktijkonderzoek naar een mensgerichte implementatie en adoptie van technologie. We onderzoeken hoe mens en technologie elkaar kunnen versterken op het terrein van bijvoorbeeld robotica, AI en augmented reality. Bovendien onderzoeken we de impact van technologie op organisatie-inrichting, kwaliteit van arbeid, productiviteit en welzijn van medewerkers. De onderzoekslijn staat onder leiding van lector dr. Paul Preenen en hoofdonderzoeker dr. Niek Zuidhof
Doordat we nu weten waar de grootste impact te maken valt op talentontwikkeling, kunnen we veel gerichter praktijkoplossingen bieden voor leidinggevenden en medewerkers.
Hoe kunnen we samenwerken?
In TechYourFuture bundelen diverse onderwijs- en onderzoeksgroepen van Saxion, ROC Twente, Universiteit Twente en Windesheim hun krachten in het vormgeven van een leven lang ontwikkelen. Lees meer over TechYourFuture.
Samen met bedrijven werken we aan het aantrekken en behouden van technisch talent.
Binnen het netwerk van de TINT Apeldoorn slaan diverse partijen de handen in één om waardige arbeid met passende technoloscische ondersteuning toegankelijk te maken. Dit doen we in een learning community en in nauwe samenwerking met onderwijs en onderzoeksgroepen van Saxion, Aventus, Lucrato, KIT, TNO. En vele bedrijven in de regio Apeldoorn, de stedendriehoek en Technohubs in andere regio’s.
Neem contact op
Het lectoraat werkt graag samen met jou aan een inclusieve en toekomstbestendige arbeidsmarkt! Lector Stephan Corporaal, “wij moeten ervoor zorgen dat mensen wat meer in beweging komen” .
Neem direct contact op met Stephan:
Laten we samen naar een oplossing zoeken
SamenwerkingsvormenOnze onderzoekers
dr. Ines Schell-Kiehl
Lector Inclusief Werk & Technologie
088 - 0191210 i.schell@saxion.nl LinkedIn Profieldr. Sjoerd de Vries
Associate lector Sustainable Work Design
06 - 2281 4343 s.j.devries@saxion.nl LinkedIn Profieldr. Jan Willem de Graaf
Lector Brain and Technology
06 - 1907 3967 j.w.degraaf@saxion.nl Profiel Blogspot profile LinkedInMarie-Louise Rickhoff - Oude Brunink
Docent/onderzoeker
06 - 12 61 73 23 m.t.a.rickhoff@saxion.nl LinkedIn ProfielSamenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs
Het lectoraat werkt nauw samen met de opleidingen van de Academie Mens & Arbeid en de Academie Business, Building & Technology in de vorm van minoren, labs, afstudeerkringen en onderzoeksprojecten met studenten.
Gerelateerde opleidingen
Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen:
Jouw studie bij ons lectoraat
Wil je met de praktijkonderzoekers van Saxion samenwerken aan een human capital vraagstuk zoals het aantrekken, behouden en ontwikkelen van personeel? Wij ontmoeten je graag en vertalen dat idee graag samen in een concreet project of koppelen het aan onze huidige projecten.
Afstudeeropdrachten
-
Roald van den Bosch (2023) - Hoe krijgen we de mensen mee? Een onderzoek naar het medewerker verandervermogen en de relatie met de strategie van de organisatie en HR
-
Cansu Ülger Ince (2023) Hoe krijgen we onze mensen mee? Een onderzoek naar het verandervermogen van medewerkers in technisch MKB