Samenwerkingsvormen en kwaliteitswaarborging
Binnen het lectoraat Social Work doen we praktijkgericht onderzoek. Dit betekent dat alle onderzoeksvragen direct vanuit de praktijk komen. We werken samen met verschillende (regionale) partners uit welzijn, zorg, gemeente, onderzoek en onderwijs.
Hoe kunnen we samenwerken?
Wij werken samen met praktijkpartners, bedrijven, maatschappelijke organisaties binnen het domein zorg, welzijn en gemeente, met studenten en burgers. Gezamenlijk zetten we projecten op en voeren deze uit. Wil je samen met ons een onderzoeksproject starten? Neem contact op om onze doelen, onderzoeksideeën en financieringsmogelijkheden samen te verkennen.
Het delen en uitwisselen van kennis vinden wij belangrijk. Ligt de focus van jouw organisatie of bedrijf op één van onze onderzoeksthema’s? We werken graag samen om onze kennis te delen tijdens een bijeenkomst, workshop, evenement of in een netwerk.
Samen met onze partners zorgen we voor de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van onderzoek, producten of diensten voor de beroepspraktijk, het onderwijs en de wetenschap. We stemmen graag af over samenwerking.
Huidige samenwerkingen
Binnen het lectoraat Social Work doen we praktijkgericht onderzoek. Dit betekent dat alle onderzoeksvragen direct vanuit de praktijk komen. We werken samen met verschillende (regionale) partners uit welzijn, zorg, gemeente, onderzoek en onderwijs.
Samen met onze partners zorgen we voor de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van onderzoek, producten of diensten voor de beroepspraktijk, het onderwijs en de wetenschap.
Het Expertisecentrum Jeugd Twente (EJT) is een expertise verband van organisaties die het welzijn en de ontwikkeling van jeugd voorop hebben staan. Daarnaast is het EJT gericht op de professionalisering van (toekomstige) professionals. We werken samen in de regio vanuit een onderzoekskader, waarbij we kennis ontwikkelen, bundelen en delen. We formuleren gemeenschappelijke vraagstukken die bijdragen aan de verbetering en innovaties m.b.t. de hulp en ondersteuning aan jeugd, maar werken ook aan onderzoek op maat zodat instellingen de resultaten in kunnen zetten bij het optimaliseren van de door hen geboden hulp. We hebben impact op praktijk, onderwijs en beleid.
Academische Werkplaats Jeugd Twente (AWJT) richt zich op verbetering van de zorg voor kwetsbare kinderen in de leeftijd van -9 maanden tot 18 jaar (met uitbreiding tot 23 jaar). De verbetering van zorg bekijken we vanuit preventie. Belangrijk daarbij is het versterken van de eigen kracht van de gezinnen en hun netwerk. En dat de zorg zo dichtbij mogelijk georganiseerd wordt, zodat kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Universiteit Twente (UT) en Saxion zetten hun kennis in over wetenschappelijk en/of toegepast onderzoek, werken mee aan subsidie-aanvragen en leveren studenten en promovendi aan voor onderzoek.
AWJTwente beantwoordt door onderzoek vragen vanuit gemeenten en professionals. Hierna wordt de kennis toegepast in de praktijk. Op deze manier slaan we een brug tussen onderzoek en praktijk. De gevolgen van preventie laten we zo vanuit een wetenschappelijke benadering zien.
De programmalijn Betekenis Geven & Herstellen is aangesloten bij de Themagroep Onbegrepen Gedrag. Deze themagroep is één van de vijf themagroepen binnen het samenwerkingsverband Zorg, Veiligheid en Straf. De Themagroep Onbegrepen Gedrag richt zich op een domeinoverstijgende aanpak tussen zorg en veiligheid. De aanpak focust op versterking van de operationele samenwerking tussen professionals, ervaringsdeskundigen, naasten en betrokkenen zelf. De hoofddoelstelling richt zich op maatschappelijk effecten:
- inwoners met onbegrepen gedrag en complexe problematiek ervaren meer passende zorg en ondersteuning.
- het aantal situaties waarin onbegrepen gedrag leidt tot veiligheidsrisico's, overlast en/of uitsluiting neemt af.
Er worden drie projecten opgepakt:
- Uitbreiding streettriage en versterken opvolging
- Verwerken en opvolgen van politiezorgmeldingen
- Invulling geven aan wederkerigheid en samenwerking ervaringsdeskundigen
De ontwikkelingen van de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Twente wordt onder andere besproken in deze themagroep. Meer informatie over de Themagroep vind je hier.
Kwaliteit van ons onderzoek
Kwaliteit staat bij Saxion hoog in het vaandel. Gezamenlijk werken we aan een sterke kwaliteitscultuur, gebruikmakend van breed gedragen en werkbaar instrumentarium en gefaciliteerd door kwaliteitszorgmedewerkers specifiek voor onderzoek. We kijken naar dat wat goed gaat en hoe we dat verder kunnen benutten. Zo ondersteunt kwaliteitszorg de inrichting en uitvoering van praktijkgericht onderzoek met impact. We hanteren hierbij de landelijke standaarden die gelden voor het doen van praktijkgericht onderzoek, het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek. Door kwaliteitszorg slim in te richten zijn we continu visiteerbaar. We onderschrijven de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit.