Samenwerkingsvormen en kwaliteitswaarborging

Het lectoraat Technology, Health & Care werkt samen met eindgebruikers (inwoners, cliënten, patiënten en professionals), praktijkpartners uit zorg en welzijn, studenten, docenten, bedrijven en andere kennisinstellingen aan de ontwikkeling en implementatie van onderzoek en producten voor het werkveld, onderwijs en wetenschap.

Hoe kunnen we samenwerken? 

Het lectoraat Technology, Health & Care werkt samen met eindgebruikers (inwoners, cliënten, patiënten en professionals), praktijkpartners uit zorg en welzijn, studenten, docenten, bedrijven en andere kennisinstellingen aan de ontwikkeling en implementatie van onderzoek en producten voor het werkveld, onderwijs en wetenschap.

Wij werken samen met praktijkpartners, bedrijven, maatschappelijke organisaties binnen het domein zorg, welzijn en gemeente, met studenten en burgers. Gezamenlijk zetten we projecten op en voeren deze uit. Wil je samen met ons een onderzoeksproject starten? Neem contact op om onze doelen, onderzoeksideeën en financieringsmogelijkheden samen te verkennen.

Het delen en uitwisselen van kennis vinden wij belangrijk. Ligt de focus van jouw organisatie of bedrijf op één van onze onderzoeksthema’s? We werken graag samen om onze kennis te delen tijdens een bijeenkomst, workshop, evenement of in een netwerk.

Samen met onze partners zorgen we voor de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van onderzoek, producten of diensten voor de beroepspraktijk, het onderwijs en de wetenschap. We stemmen graag af over samenwerking.

 


Samenwerkingen

Sinds 2017 werken ROC van Twente en Saxion via het practoraat en lectoraat samen aan vraagstukken op het snijvlak van zorg en technologie.

Het practoraat Zorg en Technologie is een samenwerking tussen het college Mens en Gezondheid (o.a. opleidingen mbo-Verpleegkunde, Verzorgende IG, Assisterende Gezondheidszorg en maatschappelijke zorg) en het college voor Technologie. Docent-onderzoekers Gerda Beukema, Ronald van der Burg, Iris Davina-Hudepohl, Theo Olthuis, Anne-Ruth Oosterbroek en Albert Schuurmans werken samen met onderwijs en praktijk om mbo-studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstig beroep.

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers van ROC van Twente en Saxion samengewerkt aan o.a.:

  • Ontwikkeling van het V-model voor technologiecompetenties.
  • TOPFIT Citizenslab, waarin werd samengewerkt met burgers en patiënten aan de doorontwikkeling en implementatie van technologie.
  • Interdisciplinaire studentopdrachten op het snijvlak van zorg en techniek.
     

In 2023 zijn we gestart met het project ZorgTechNext waarin we samen met het werkveld werken aan de vanzelfsprekendheid om technologie te integreren in het handelingsrepertoire van studenten, docenten en professionals.

Graafschap College en Saxion hebben de handen inéén geslagen om studenten zorg en welzijn op te leiden tot ‘human & techminded’ professionals. Deze professionals hebben kennis van (ethische) vraagstukken rondom technologie en zijn in staat om systematische afwegingen te maken hoe én onder welke voorwaarden technologie ingezet kan worden in hun dagelijkse werk.

Innovatiedocenten Frank Kockelkoren en Yvonne Weening doen hierbij onderzoek naar interpretatie van data uit zorgsystemen en optimaal gebruik van zorgtechnologie, in nauwe samenwerking met het lectoraat Technology, Health & Care en associate lector Marloes Postel. De uitkomsten van beide onderzoeken komen terug in het onderwijs, doordat studenten in hun opleiding aan de slag gaan met zorgtechnologie, oefenen met de interpretatie van zorgdata en leren welke ethische vraagstukken hierbij spelen. 
 

In 2023 zijn we gestart met de ‘XR-hub in Gezondheid & Welzijn’. Wij geloven in een sterk dynamische leeromgeving waarin experimenteren, innoveren en samenwerken met XR-technologie (Extended Reality) voor onderwijs, onderzoek en praktijk centraal staan in de sectoren gezondheid en welzijn.   

Onze missie is tweeledig: 

  1. Inbedden van XR-technologie in het onderwijs zodat cursisten voorbereid zijn op de uitdagingen van de steeds veranderende praktijk. Dat bereiken we door het onderdeel te maken van ons dynamische onderwijsprogramma, waarin authentieke beroepssituaties centraal staan. Dat doen we door de ontmoetingsplaats te zijn voor onze cursisten en docenten. 

  1. Vooroplopen in de toepassing van nieuwste XR-toepassingen in de sector gezondheid en welzijn. Dat bereiken we door samen met stakeholders nieuwe relevante concepten te ontwikkelen, en met onderzoek naar de meerwaarde en effectiviteit van XR-technologie in onderwijs en praktijk. 

Lees meer over de XR-hub.

De afgelopen jaren is geïnvesteerd in het versterken van de samenwerking tussen Saxion, University of Waterloo en de University of Alberta. We gaan de komende jaren samenwerken op het gebied van onderzoek, onderwijs en innovatie in de praktijk. De focus ligt op het verkleinen van gezondheidsverschillen, implementatie van technologie en het opleiden van toekomstbestendige professionals in zorg en sociaal werk. Dit zal vorm krijgen door gezamenlijke onderzoeksprojecten en het uitwisselen van studenten en onderzoekers.

Om uitwisseling van onderzoekers, staff en (PhD)studenten te stimuleren is in 2023 een Erasmus+ aanvraag ingediend en gehonoreerd ten behoeve van mobiliteit buiten Europa. Dit zal worden ingezet om Saxion-collega’s en studenten de mogelijkheid te geven om naar Canada af te reizen, maar ook om collega’s vanuit Canada hier te verwelkomen.

In de herfst van 2023 hebben wij zeven weken lang onze eerste gast uit Canada mogen verwelkomen: Gaya Bin Noon, een PhD kandidaat aan de University of Waterloo. Naast promovenda op het gebied van technologieën ter ondersteuning van ouderenzorg, is Gaya ook projectcoördinator voor het Network for Aging Research. Gedurende haar bezoek heeft zij ervaren hoe binnen Saxion en geheel Nederland wordt gewerkt aan haar onderwerp en waar kansen liggen voor meer samenwerking.

MedTech Twente 2030 is een actieplan waarmee het Twentse MedTech-cluster samenwerkt in het helpen groeien van de sector. Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar welk talent de MedTech bedrijven voor de toekomst nodig hebben en hoe we hier het talent voor kunnen opleiden.

Lees hier meer. 


Kwaliteit van ons onderzoek

Kwaliteit staat bij Saxion hoog in het vaandel. Gezamenlijk werken we aan een sterke kwaliteitscultuur, gebruikmakend van breed gedragen en werkbaar instrumentarium en gefaciliteerd door kwaliteitszorgmedewerkers specifiek voor onderzoek. We kijken naar dat wat goed gaat en hoe we dat verder kunnen benutten. Zo ondersteunt kwaliteitszorg de inrichting en uitvoering van praktijkgericht onderzoek met impact. We hanteren hierbij de landelijke standaarden die gelden voor het doen van praktijkgericht onderzoek, het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek. Door kwaliteitszorg slim in te richten zijn we continu visiteerbaar. We onderschrijven de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit.

Heb je vragen of wil je met ons samenwerken?

Neem contact op!

Marjolein den Ouden, lector Technology, Health & Care

Marjolein den Ouden

Lector Technology, Health & Care

06 - 20 19 64 35