Onze focus
Democratie is geen statisch concept maar behelst een samenlevingsvorm waarin op basis van gedeelde spelregels en publieke waarden overheid, bedrijven, maatschappelijk middenveld en burger samen deze samenleving vormgeven. Een democratie wordt gekenmerkt door onder andere een grote rol voor de volksvertegenwoordiging, eerlijke verkiezingen, scheiding der machten, respect voor grondrechten, actief maatschappelijk middenveld, vrije media en een overheid die haar burgers vrij laat en tegelijkertijd beschermt.
Het lectoraat Weerbare Democratie signaleert dat er continue behoefte is om het dynamische speelveld dat onze samenleving is geworden, te duiden en ervoor te zorgen dat de kernwaarden en spelregels van de democratie geborgd blijven. Hoe zorgen we er gezamenlijk voor dat de democratie weerbaar blijft ten tijde van steeds veranderende samenwerkingsvormen tussen overheid, markt en samenleving in een tijd van blijvende demografische en geografische ontwikkelingen en continue technologische innovatie?
Goed bestuur en integriteit
Binnen deze onderzoekslijn wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties betekenis geven aan goed bestuur en integriteit. We kijken hierbij naar structuur- en cultuuraspecten. Naast aandacht voor beleid en cultuur is er speciale aandacht voor het netwerkbewustzijn van professionals. Ons onderzoek richt zich onder meer op het versterken van de representatieve democratie.
Ondermijning en Financieel economische criminaliteit
Binnen deze onderzoekslijn onderzoeken wij hoe ondermijning en financiële economische criminaliteit bestreden en voorkomen kunnen worden. Hierbij kijken wij naar de weerbaarheid van organisaties en beroepsgroepen, de wijze waarop er publiek-privaat wordt samengewerkt in de bestrijding van o.a. fraude, corruptie en witwassen.