Bruggen Bouwen
Bruggen Bouwen voor inclusieve inwonerparticipatie bij de energietransitie.
Gemeenteprofessionals worstelen met het betrekken van jongeren, drukke gezinnen en migranten bij de energietransitie. Er is een groeiende behoefte aan inclusieve participatiemiddelen die deze groepen effectief bereiken, zodat iedereen gehoord wordt binnen de energietransitie.
Samenwerken of vragen?
Neem contact op.
Noël Schuurman
Dit project onderzoekt hoe de energietransitie toegankelijker kan worden door inclusieve participatiemiddelen te ontwikkelen, testen en inzetten. We inventariseren en evalueren bestaande middelen, herontwerpen en implementeren participatiemethoden in drie praktijkcases, en werken samen met jongeren, migranten, gezinnen, gemeenteprofessionals en experts. Daarnaast wordt de toolbox Eerste hulp bij inclusieve inwonerparticipatie ontwikkeld en zal er een learning community gelanceerd worden waarin professionals van verschillende organisaties kennis uitwisselen en handelingsperspectief krijgen voor effectieve en inclusieve participatie.
Hoe kunnen we als gemeenteprofessionals barrières overbruggen die jongeren, migranten en gehaaste gezinnen verhinderen volwaardig te participeren bij de energietransitie?
Professionals ervaren het betrekken van jongeren, migranten en drukke gezinnen bij de energietransitie als een uitdaging. Terwijl inwonersparticipatie niet alleen wettelijk verplicht is maar bovenal essentieel is voor het slagen van de transitie. Beleidskeuzes lijken top-down te worden opgelegd, zonder inbreng vanuit inwoners wat ertoe leidt dat veel inwoners zich ongehoord voelen.
Om inwoners te bereiken, gebruiken gemeenten vaak traditionele methoden zoals burgerpanels, inloopavonden en straatgesprekken. Deze sluiten echter niet goed aan bij de leefwereld en behoeften van diverse doelgroepen. Barrières spelen hierbij een rol: gemeenteprofessionals missen handelingsperspectief, inwoners kampen met tijd- of kennisgebrek en participatiemiddelen sluiten onvoldoende aan bij specifieke groepen. Als inclusieve participatie tekortschiet, groeit de kloof tussen overheid en inwoners, wat kan leiden tot weerstand en vertraging van de energietransitie.
In dit project werken we samen met deze doelgroepen en het consortium om participatiemiddelen te (her)ontwerpen. Door nauwe samenwerking vertalen we hun behoeften en kenmerken naar effectieve middelen en bieden we gemeenteprofessionals concrete handvatten.
Om deze vraag te beantwoorden, nemen we de volgende stappen:
- Inventariseren en evalueren van bestaande participatiemiddelen binnen de context van de energietransitie.
- Ontwerpen en testen van digitale en fysieke participatiemiddelen in drie praktijkcases, in samenwerking met inwoners, gemeenteprofessionals, ontwikkelaars en kennisinstellingen.
- Ontwikkelen van de toolbox ‘Eerste hulp bij inclusieve inwonerparticipatie’, waarmee professionals direct aan de slag kunnen.
- Opzetten van een learning community Inclusieve inwonerparticipatie, waarin professionals die werkzaam zijn binnen de energietransitie samen leren en kennis uitwisselen. Wil je hier ook deel van uitmaken? Laat hier je naam achter en we nemen snel contact met je op!
Met deze aanpak brengen we gemeente en inwoners dichter bij elkaar, versterken we inclusieve participatie en versnellen we de energietransitie.

Projectresultaat
Toolbox ‘Eerste Hulp bij Inclusieve Inwonerparticipatie’
Een verzameling digitale en fysieke participatiemiddelen voor gemeenteprofessionals en ontwikkelaars. Daarnaast biedt de toolbox een overzicht van projectopbrengsten, overzichtelijk en toegankelijk beschikbaar op Smartcitytools.nl.
Learning Community Inclusieve Energietransitie
Dit project legt de basis voor een toekomstbestendige Learning Community, waarin professionals ook na afloop van het project kennis en ervaringen kunnen blijven uitwisselen. Zo ontstaat een duurzame gemeenschap die blijft bijdragen aan inclusieve en effectieve energietransitie. Wil je hier ook deel van uitmaken? Laat hier je naam achter en we nemen snel contact met je op!

Betrokken onderzoekers







Financiering
Het project wordt gesubsidieerd door SIA (Raak-Publiek.