Elke Tukker bewust gezond
Twente kent grote sociaaleconomische verschillen en verschillen in gezondheid. Ook ligt het besteedbaar inkomen lager dan in de rest van Nederland. Daarnaast ligt de werkloosheid hier boven het landelijk gemiddelde en er wonen meer niet-actieve mensen dan elders in Nederland. De gezondheid blijft achter in Twente. Deze achterstand wil Twente inlopen.
De ambitie voor 2030 is: “Inwoners van Twente leven minimaal net zo lang in gezondheid als inwoners elders in Nederland”.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
Gitte Kloek
De 14 Twentse gemeenten hebben in 2018 het programma 2019-2030 ‘Gezonde toekomst voor Twente’ opgesteld. Aan een gezamenlijke aanpak en rolverdeling van het programma ontbreekt het echter. De gemeenten Dinkelland, Enschede, Hof van Twente en Tubbergen hebben lokale initiatieven op het gebied van gezondheidsbevordering geïnitieerd.
Doel
Het onderzoek- en ontwikkelproject richt zich op het selecteren en evalueren van succesvolle initiatieven. Op basis hiervan wordt een toolbox samengesteld met interventies. Deze interventies zijn erop gericht om verschillende aspecten van gezondheid te bevorderen, afgestemd op de prioriteiten van de beleidsagenda Publieke Gezondheid. Na onderzoek en evaluatie van vier lokale initiatieven zal een toolbox worden samengesteld die gemeenten naar behoefte kunnen benutten om de doelstellingen van het programma te behalen.
Partners
In dit onderzoek werkt Smart Health samen met Noaberkracht Dinkelland, de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Hof van Twente, Enschede en de Universiteit Twente.
Financiering
Het onderzoek is mogelijk dankzij de Gemeente Dinkelland.
Meer informatie
Lees hier meer over dit project.