Lopend

Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Twente

De Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Twente (KOGT) heeft als doel om dé leer- en ontwikkelplek te zijn voor integraal werken ten behoeve van mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten, zodat onbegrepen gedrag zo veel mogelijk voorkomen wordt, dan wel vroegtijdig begrepen en ondersteund wordt.

In opdracht voor:
ZonMW
Looptijd
4 jaar
Startdatum
1 april 2024
Einddatum
30 juli 2028
Voorbijlopende mensen

We constateren dat mensen met onbegrepen gedrag en hun naasten door de huidige zorg met regelmaat niet adequaat en vroegtijdig ondersteund worden in de regio Twente. Uit theorie en praktijk komt naar voren dat integrale zorg veelbelovend is. Elk projectjaar staan een of meerdere praktijken of initiatieven centraal en de KOGT ondersteunt en optimaliseert als kennispartner het integraal werken.


Dit project is onderdeel van de programmalijn Betekenis geven en Herstellen, en een initiatief van het lectoraat Social Work
Profielfoto van Monique Engelbertink in lichte aula

Samenwerken of vragen?

Neem contact met ons op.

dr. Monique Engelbertink

Associate Lector Betekenis geven en Herstellen

Over dit project

De regionale Twentse visie op mentale gezondheid benadrukt het verhogen van de kwaliteit van leven, de zelfredzaamheid en het welzijn van mensen met een psychische kwetsbaarheid als belangrijkste opgaven voor Twente (Regioplan Twente, samen koersen op gezondheid en goede zorg in Twente, 2023). Er wordt in Twente gewerkt aan een integrale kijk op psychisch welbevinden waarbij oog is voor alle leefgebieden. Om de zorg beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te houden, wordt ingezet op ‘de juiste zorg op de juiste plek’ en het terugdringen van specialistische ggz. In het regioplan wordt de ambitie geformuleerd om te  werken aan een integrale aanpak, het versterken van samenwerkingen met lokale netwerken waarbij persoonlijk en maatschappelijk herstel het uitgangspunt vormen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De KOGT sluit aan bij de regionale visie en streeft ernaar dat organisaties werken vanuit vier aspecten van integraal werken (Van Arum et al., 2020):

  1. Er wordt gewerkt vanuit alle leefgebieden van de persoon en zijn huishouden;
  2. Professionals stemmen hun methodisch handelen af;
  3. Er wordt interprofessioneel samengewerkt tussen voorliggend veld, basiszorg en gespecialiseerde zorg;
  4. De systemen sluiten op elkaar aan zodat sprake is van maatwerk en persoonsgerichte zorg.

Binnen de KOGT voeren we participatief atiegericht onderzoek uit. In korte cycli wordt in twee netwerkcirkels samen met de praktijk gewerkt aan duurzame veranderingen. De leden van de netwerkcirkels betreffen vele stakeholders: professionals verbonden aan de praktijken, drie (familie)ervaringsdeskundigen, drie onderzoekers, een buurtbewoner, een deelnemer/cliënt en een naaste.

Projectresultaat

Elk projectjaar wordt afgesloten met een kenniscafé zodat de opbrengsten gedeeld en besproken worden en vanuit het geleerde nieuwe initiatieven kunnen ontstaan in andere regio’s ter verdieping of verbreding. Elk projectjaar en ieder deelproject levert zijn eigen producten, verslagen en gedeelde kennis op. De vorm en type publicaties wordt met de betrokkenen (kerngroep en netwerkcirkel) afgestemd en bepaald op basis van de doelgroep en beoogde boodschap. Al het materiaal wordt gepubliceerd op een Teams-omgeving en op de website van het lectoraat Social Work.

Lees hier de laatste nieuwsbrief
Groep mensen met hun handen omhoog naar de zon

Betrokken partijen

Dit project is een samenwerking tussen het lectoraat Social Work en het lectoraat Smart Health programmalijn Gezondheidsbevordering in de leefomgeving. Het project wordt gesubsidieerd door ZonMw. De betrokken werkveldpartners zijn:

website Gemeente Enschede website website website Gemeente Hengelo Mediant Wijkracht Ixta Noa Avedan RIBW Overijssel GGD Twente Dimence Humanitas Onder Dak Menzis

Onze onderzoekers