Zorgzame buurt
Het project 'Zorgzame Buurt' onderzoekt hoe burgerparticipatie en interprofessionele samenwerking tussen sociaal werk en medische zorg kunnen bijdragen aan een zelfredzame gemeenschap in Twente.
Nederland heeft een ingewikkeld systeem van zorg en (sociale) ondersteuning. De financiering loopt via verschillende stelsels. Het wordt extra complex als iemand problemen ervaart op meerdere gebieden - denk aan iemand met een kwetsbare gezondheid die alleen woont en eenzaamheid ervaart.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
Nicole Ketelaar
Omschrijving van het project
We werken samen aan het versterken van de samenwerking tussen sociaal werk en medische zorg en focussen daarbij op het onderwerp 'Zorgzame Buurt' en onderzoeken wat er nodig is om tot zo'n buurt te komen. We brengen verschillende initiatieven samen die de zelfredzaamheid van gemeenschappen versterken. Dit doen we via twee inhoudelijke lijnen:
- Inwonersparticipatie
- Interprofessionele samenwerking tussen sociaal werk en medische zorg.
We brengen in kaart hoe er wordt samengewerkt en welke rol inwoners spelen. Welke succesfactoren zijn er? En welke leervragen? Vervolgens werken we in korte cycli aan de verbeterpunten die inwoners en professionals zelf hebben aangedragen. Zo ontwikkelen we kennis over elementen die in de praktijk werkzaam zijn.
Vanuit Saxion werken onderzoekers uit verschillende lectoraten samen met praktijkorganisaties én buurtbewoners aan dit project. Het project is gelinkt aan de Werkplaats Sociaal Domein Twente.
Voorlopige projectresultaten
-
Wijkonderzoek Slangenbeek, Hengelo
We hebben met behulp van de Wijkwaardenkaart in kaart gebracht wat inwoners van 65 jaar en ouder, uit de wijk Slangenbeek in Hengelo, van waarde vinden in hun wijk. Het doel is tweeledig: de betrokkenheid van wijkbewoners vergroten en juist die groepen bereiken die momenteel niet deelnemen aan wijkactiviteiten. Door de wensen en behoeften van inwoners te inventariseren, kunnen thema's worden geïdentificeerd die aansluiten bij hun interesses. Doel is om hiermee uiteindelijk de gezondheid, vitaliteit en welzijn te verbeteren, gemeenschapskracht te versterken en kennis te ontwikkelen rondom burgerparticipatie. -
Kennisdeling
De kennis die we gedurende dit project opdoen, delen we actief met relevante partijen. Bijvoorbeeld op het landelijke symposium 'Sociale Toer', over de zorg en het sociaal domein, waar Nicole Ketelaar en Elke ter Huurne een workshop gaven over zorgzame buurten.
Downloads
Betrokken partijen
Dit project is een samenwerking tussen het ministerie van Volgsgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Platform Sociaal Domein, Associatie Werkplaatsen Sociaal Domein, Movisie en de Saxion-lectoraten Social Work en Smart Health.
Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS.
Onze onderzoekers


dr. Karin Dijkstra
Lector Gezondheidsbevordering in de Leefomgeving
06 - 8310 9265 [email protected] Profiel LinkedIn
Nicole Ketelaar
Programmamanager HealthTech in Society
06 - 2308 2470 [email protected] Profiel LinkedIn

