Smart Health
Met praktijkgericht onderzoek, op het snijvlak van gezondheid en welzijn, richt het lectoraat Smart Health zich op vraagstukken op het gebied van gezondheidsbevordering en gepersonaliseerde zorg. Dit doen we sámen met burgers, cliënten, patiënten en professionals uit de praktijk.
Onze expertises
Sociale en technologische innovatie
Met behulp van ons onderzoek werken we aan sociale en technologische innovaties.
Op het snijvlak gezondheid en welzijn
Ons praktijkgericht onderzoek ligt op het snijvlak van gezondheid en welzijn.
Interprofessionele samenwerking en samenwerking met burgers
We werken samen met professionals uit de praktijk en met burgers, cliënten en patiënten.
Onze focus
Lectoraat Smart Health richt zich op gezondheidsbevordering en gepersonaliseerde zorg die wordt ondersteund door technologische en datagedreven oplossingen. Hiermee levert het lectoraat een bijdrage aan het mogelijk maken van passende zorg, het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen en de ontwikkeling van toekomstbestendige zorgprofessionals. Wij werken hieraan vanuit drie kernopdrachten.
Gezondheidsbevordering in de leefomgeving
Door het versterken van mensen in een kwetsbare positie, met aandacht voor hun fysieke en sociale omgeving, streven we naar gezondheidsbevordering in de leefomgeving. We richten ons op leefstijl, mentale gezondheid, eenzaamheid, stress en veerkracht. Het thema opereert op het snijvlak van gezondheid, welzijn en het ruimtelijk domein en wordt ondersteund door datagedreven handelen.
Gezondheidsbevordering in de zorg
We werken aan gezondheidsbevordering door het versterken van leiderschap bij zorgprofessionals voor het ondersteunen van sport en beweging bij cliënten. Het thema richt zich op de interactie tussen de zorgprofessional en de cliënt en op interprofessionele samenwerking. Hierbij wordt gebruik gemaakt van datagedreven beslisondersteuning en wordt rekening gehouden met de complexiteit van gedragsverandering.
Gepersonaliseerde zorg
Door het versterken van de samenwerking tussen professionals en burgers werken we aan gepersonaliseerde zorg voor thuiswonende cliënten die leven met een chronische aandoening. We richten ons op welzijn, goede gezondheid, de kwaliteit van sterven en het verminderen van ongelijkheid. Data wordt ingezet voor de ondersteuning van de interactie tussen cliënten en zorgprofessionals. Dit alles binnen de context van schaarste van professionals en mantelzorgers.
Bijzondere opdrachten
De bijzondere opdracht Podotherapie levert een herkenbare bijdrage aan de doorontwikkeling van het werkveld en de profilering van podotherapie in Nederland. Samen werken we aan innovatie en aan de onderbouwing van het podotherapeutisch handelen. De focus ligt hierbij op de ontwikkeling van waarde-gedreven podotherapeutische preventie en zorg. De behoeften en mogelijkheden van de cliënt en podotherapeut staan daarbij centraal. We werken vanuit een landelijke samenwerking tussen de opleidingen Podotherapie (Saxion en Fontys) en de Nederlandse beroepsvereniging van Podotherapeuten (NVvP).
Vanuit een brede kijk op gezondheid richten we ons op het vergroten van leiderschap bij professionals met behulp van de Best Practice Unit (BPU)-methode. Hiermee willen we vanuit het perspectief van Positieve Gezondheid een gewenste leefstijlverandering of meer gezondheidswelzijn bij patiënten in de regio Twente bewerkstelligen. Het L.INT lectoraat Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap is een samenwerking tussen het lectoraat Smart Health en Medisch Spectrum Twente (MST).
nieuws van het lectoraat
In onze living labs werken studenten, onderzoekers, burgers en professionals samen aan een meer inclusieve en gezonde maatschappij.
Onze projecten
Hoe kunnen we samenwerken?
Wij werken samen met praktijkpartners, bedrijven, maatschappelijke organisaties binnen het domein zorg, welzijn en gemeente, met studenten en burgers. Gezamenlijk zetten we projecten op en voeren deze uit. Wil je samen met ons een onderzoeksproject starten? Neem contact op om onze doelen, onderzoeksideeën en financieringsmogelijkheden samen te verkennen.
Het delen en uitwisselen van kennis vinden wij belangrijk. Ligt de focus van jouw organisatie of bedrijf op één van onze onderzoeksthema’s? We werken graag samen om onze kennis te delen tijdens een bijeenkomst, workshop, evenement of in een netwerk.
Samen met onze partners zorgen we voor de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van onderzoek, producten of diensten voor de beroepspraktijk, het onderwijs en de wetenschap. We stemmen graag af over samenwerking.
Op zoek naar een scholing of training in jouw vakgebied? 'Kennistransfer' van de academie Gezondheidszorg heeft een gevarieerd aanbod van trainingen, cursussen en leergangen. De nascholingen zijn open voor individuele inschrijving. Daarnaast biedt Kennistransfer trainingen en cursussen op maat aan. Meer info? Kijk hier.
Laten we samen naar een oplossing zoeken
Samenwerkingsvormen en kwaliteitswaarborgingOnze onderzoekers
Karin Dijkstra
Lector Gezondheidsbevordering in de Leefomgeving
Gitte Kloek
Lector Gezondheidsbevordering in de zorg
Sandra van Hogen-Koster
Lector Positieve gezondheid, leefstijl en leiderschap
Marloes Tenten - Diepenmaat
Lector Podotherapie
André Bieleman
Associate lector Gezondheidsbevordering in de zorg
dr. Myrna Pelgrum-Keurhorst
Associate lector Gepersonaliseerde Zorg
Noortje Rijken
Associate lector Datagedreven handelen in de gezondheidsbevordering
Gerda van den Berg
Docent/onderzoeker
Marsha Bisschop
Hoofddocent/thema-expert onderzoek
Digna van de Bovenkamp - De Kam
Docent/onderzoeker
Femke Dijkstra
Docent/onderzoeker
Monique Filart
Hoofddocent/thema-expert onderzoek
Miranda Hanskamp
Medewerker onderwijs en onderzoek
Danique Hofstee MSc
Docent/PhD-kandidaat
Elke ter Huurne
Hoofddocent/onderzoeker
Lucienne Jonker
Projectondersteuner
Yvonne Kerkhof
Post-doc onderzoeker
Nicole Ketelaar
Programmamanager HealthTech in Society
Sara Laurijssen
Thema-expert onderzoek
Joyce Liebrand - Schurink
Hoofddocent/thema-expert onderzoek
Judith Matser
Managementassistent
Helen Meijrink
Lecturer
Annet Olde Wolsink
Hoofddocent/onderzoeker
Davy Paap
Thema-expert onderzoek
Marlies Pepers
Docent/thema-expert onderzoek
Suzanne Rosink
Projectondersteuner
Sarah Ros-Philipsen
Hoofddocent/onderzoeker en Professional Doctorate (PD)-kandidaat Gezondheid & Welzijn
Marianne Six-Dijkstra
Docent/onderzoeker
Sonja van der Sluis
Docent/onderzoeker
Rudi Steenbruggen
Hoofddocent/ thema-expert-onderzoek
Femke van Stratum
Communicatieadviseur
Marèll Talsma
Docent/junior onderzoeker
Ilse Tempelman
Teamleider Onderzoek en Transfer
Ingrid van Zuilekom
Hoofddocent/thema-expert onderzoek
Samenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs
Met en vanuit onderzoek draagt het lectoraat bij aan een actueel curriculum. Het onderwijs en het werkveld zijn daarnaast opdrachtgevers voor onderzoeksvragen.
Gerelateerde opleidingen
Het lectoraat is direct betrokken bij de volgende opleidingen:
- Verpleegkunde (hbo-v) (voltijd en deeltijd)
- Bij de opleiding Fysiotherapie word jij de specialist in het bewegen en gezondheid!
- Expert in lopen en staan: kies de opleiding Podotherapie
- Word innovator in de zorg bij hbo Gezondheid & Technologie
- Master Advanced Nursing Practice
- Specialiseer je in manuele therapie of sportfysiotherapie bij de Master Fysiotherapie
Wil je samenwerken met Saxion?
Gerelateerde lectoraten
Zwaartepunt Gezondheid, Welzijn en Technologie
Lectoraat Smart Health maakt deel uit van het zwaartepunt Gezondheid, Welzijn en Technologie. Binnen dit zwaartepunt werkt het lectoraat samen met de lectoraten Technology, Health & Care en Social Work én met burgers aan vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn. In het vinden van oplossingen staat de technologie centraal. Zo dragen we bij aan persoonlijke, effectieve en efficiënte zorg en ondersteuning.