Het project OBSeRVeD is gericht op het ontwikkelen van een systeem om gezondheidsproblemen bij kippen op pluimveebedrijven vroegtijdig op te sporen. Dit moet het mogelijk maken om eerder maatregelen te nemen.
Als kippen in een stal besmet raken of parasieten hebben, produceren ze specifieke geuren. Een team van professionals uit de industrie, wetenschap en maatschappelijke organisaties ontwikkelt en test innovatieve sensoren die samen een ‘elektronische neus’ vormen. Deze neus kan de vrijgekomen gasmoleculen invangen, en met behulp van machine-learning-technieken specifieke infecties in een vroeg stadium detecteren. Zo kunnen er op tijd effectieve (preventieve) maatregelen worden genomen.
Het lectoraat Ambient Intelligence draagt bij aan de data acquisitie (voor de sensoren) en data verwerking en analyse (voor de machine learning). Als het lukt om een goedkope en draagbare elektronische neus te ontwikkelen, kan deze straks binnen het lectoraat ook op andere terreinen worden toegepast.
Partners
Saxion, Universiteit Twente, TU Delft, WUR, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit, Fontys Hogeschool, Haagse Hogeschool & bedrijfsleven (co-funders).
Duration
September 2022 – September 2028
Financing
OBSeRVeD is een project in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda - Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC).
In totaal is er 5 miljoen euro subsidie aan OBSeRVeD toegewezen, waarvan 670.000 euro aan Saxion. Saxion is penvoerder en Dr. ir. Cas Damen, Lector NanoPhysics, leidt het project.