_DSC2713-EXP60.jpg

Ambient Intelligence

Het Lectoraat Ambient Intelligence ontwikkelt technologie die ‘alles’ slim maakt. Wij richten ons op de IT voor een ‘slimme wereld’, en maken deze IT ook geschikt voor deze toekomstige ‘slimme wereld’.

Sensortechnologie, artifical intelligence, augmented reality: dat is waar het om draait. Wij ontwikkelen daarmee toepassingen rondom veiligheid, zorg, smart industry, duurzame energievoorziening, het monitoren van dieren, en nog veel meer. We zijn onafhankelijk van toepassingsdomeinen. We richten ons op kennis, methoden en tools die bedrijven of organisaties helpen om de efficiëntie of kwaliteit van hun product of proces te verbeteren met behulp van data. Altijd richt het onderzoek zich op data acquisitie/IoT (sense), modellen om de gemeten data te interpreteren (think) en het geven van terugkoppeling aan de gebruiker (act).

Onze expertises

Connected embedded systems

Deze onderzoekslijn richt zich op het toepasbaar maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet-gekoppelde embedded systemen binnen de bestaande engineering praktijk. We ontwikkelen praktische kennis en prototypes rond onder andere het verkrijgen van data uit sensoren (meten), sensorfusie en filtering, datadistributie, communicatieprotocollen en (embedded) software-ontwikkeling.

Applied data science

Deze onderzoekslijn richt zich op hoe je vanuit (gemeten sensor)-data komt tot ‘situational awareness’: wie is aanwezig, wat doen ze, wat is er aan de hand, of zelfs wat zijn de intenties. Naast data opslag en beheer gaat het hier vooral om (big) data analyse, data mining, lerende systemen en beslissingsondersteuning.

Augmented interaction

De lijn Augmented Interaction zet verschillende technologieën in om natuurlijke, intuïtieve interactie te realiseren. Door gebruik te maken van cross reality (augmented, mixed en virtual reality), gecombineerd met fysieke representaties zoals robots maken we het onzichtbare op een natuurlijke manier zichtbaar en interactief. In onze visie is er niet langer een scheiding tussen interactie met computers en interactie met de echte wereld.

AMI lectoren.jpg

Vragen?

Neem contact met ons op!

dr. ir. Wouter Teeuw & dr. Jeroen Linssen

Lectoren Ambient Intelligence

Nieuws van het lectoraat

Onze focus

Wij focussen op deze gebieden.

IoT Platform

We onderzoeken (in samenwerking met onze industriële partners) gestandaardiseerde architecturen voor veilige gegevensuitwisseling. Deze architecturen geven prioriteit aan datamonitoring, cyberbeveiliging en federatieve systemen, en komen daarmee tegemoet aan de dringende behoefte naar robuuste en betrouwbare oplossingen voor gegevensuitwisseling waar veel bedrijven naar op zoek zijn. Binnen het lectoraat hebben we ons eigen IoT platform: IECON. Dit platform is uitermate geschikt voor experimenten. Het is ook de basis voor een ‘Data Space’ die we in het energiedomein gebruiken.

IoT-platform1.jpg

Edge Intelligence

Hier ligt onze focus op embedded systemen vanuit een software engineering perspectief (bijoorbeeld algoritmen, embedded software, frameworks en distributiesystemen) die embedded intelligente oplossingen mogelijk maken in plaats van de hardwareontwikkeling van embedded platforms. In die zin ligt onze focus op het begrijpen van de verschillende hardwarearchitecturen en beschikbare oplossingen die het beste passen bij een specifieke applicatie en de intelligentie naar de software brengen. Daarbij speelt altijd de vraag wat je ‘in de cloud’ doet en wat in het ‘embedded systeem’.

Edge intelligence1.jpg

Secure IoT

Cybersecurity is het onderzoeksgebied waarin beveiligingsaspecten (vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid) worden onderzocht op het gebied van communicatie- en data-infrastructuren, waarbij cyberphysical systems moeten worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang. Met name voor IoT- en cloudtoepassingen waarbij gegevens worden overgedragen via onveilige communicatiekanalen zoals internet. Onderzoeksonderwerpen richten zich op het gebied van cyberveilige datadistributiesystemen voor IoT-toepassingen.

IoT security1.png

Explainable AI

Centraal in de discussies rondom AI staat de afweging tussen mens en machine: wie heeft de overhand in zulke systemen die gebruikt worden door mensen? Hiermee verbonden is Explainable AI (XAI). Men moet in staat zijn te achterhalen hoe een model tot een bepaalde conclusie komt. Methodes van machine learning en deep learning worden vanwege hun goede prestaties steeds breder ingezet om bijvoorbeeld fouten te classificeren. Daarmee delft de verklaarbaarheid van zulke modellen het onderspit. Om dit te bestrijden onderzoeken we hoe redeneerstappen in deze modellen alsnog verklaard kunnen worden, en richten we ons op de balans vinden tussen hun prestaties en hun verklaarbaarheid.

explainable ai.png

Data Pipeline (DataOps)

De waarde van data zit in de informatie die eruit gehaald kan worden. Maar hoe komen we van data naar zinvolle informatie? Hiervoor richten we ons op het ontwikkelen en valideren van methodes, tools en applicaties om met behulp van Artificial Intelligence (AI) slimme inzichten te verkrijgen. We willen er daarbij voor zorgen dat de datahuishouding goed op orde is en dat zaken zorgvuldig en waar mogelijk automatisch verwerkt worden. Dat is het topic DataOps: hoe maken we data operationeel bruikbaar?

dataflow.png

Datavisualisatie en grafiekgeletterdheid

Hoe maak je informatie op een goede manier toegankelijk voor gebruikers? Pas als ‘gewone mensen’ een applicatie of website gebruiken, de informatie correct aflezen, begrijpen wat het betekent voor hun situatie, en gemotiveerd raken, kan het leiden tot bijvoorbeeld de gewenste gedragsverandering. We focussen ons hier op een goede aansluiting van de datavisualisatie bij de data- en grafiekgeletterdheid van de doelgroep.

datavisualisatie.jpg

Gedragsverandering

Gamification, oftewel het toepassen van elementen uit games, is een manier om gebruik te maken van psychologische drijfveren om mensen te motiveren tot bepaald gedrag. Wie wel eens een taal heeft proberen te leren met Duolingo, weet hoe motiverend een simpel voortgangsbalkje kan zijn om net een paar minuten Spaanse woordjes te oefenen. Wij gebruiken vergelijkbare technieken om bijvoorbeeld patiënten in de zorg te motiveren langer en vaker hun oefeningen te doen. We gebruiken gamification om beter energiegedrag te stimuleren bij bewoners. En zelfs in de maakindustrie passen we elementen uit game design en microinteractions toe bij augmented reality instructies, om ervoor te zorgen dat medewerkers met meer focus en plezier hun taken uit kunnen voeren.

Augmented reality

Waar we in eerdere jaren meer bezig waren met Virtual Reality (VR) wordt de scope meer en meer verlegd naar Augmented Reality (AR): het toevoegen van informatie aan de echte wereld. Binnen de maakindustrie zijn we bezig met het optimaliseren van AR-instructies op de werkvloer, maar ook hoe we met AR hardware in combinatie met kunstmatige intelligentie vakkennis kunnen vangen om vervolgens weer terug te koppelen aan nieuwe medewerkers. Veel projecten lopen in het gezondheidsdomein, bijvoorbeeld het verbeteren van online sessies tussen fysiotherapeut en patiënt met informatieanalyse en -visualisatie, AR revalidatietrainingen op de Intensive Care of het in VR trainen van anesthesisten.

“Ik zie een enorme toegevoegde waarde in praktijkgericht onderzoek met het hoger onderwijs. Niet alleen omdat we er als fabrikant veel baat bij hebben, maar ook in breder perspectief. Onze bedrijfstak krijgt straks vanuit het mbo en het hbo vakmensen die ons land weer verder moeten helpen. Met deze technici van de toekomst blijven we ook als Scania onderdeel van de wereld om ons heen. We zijn niet autonoom, maar hebben onze omgeving en een nieuwe generatie technici nodig, ook bij duurzaamheidsvraagstukken.“

Hein van Rietschoten.jpg
Hein van Rietschoten, Maintenance manager bij Scania Production Zwolle

Laten we samen naar een oplossing zoeken

Bekijk de mogelijkheden

Onze onderzoekers

_DSC2713-EXP60.jpg

Het lectoraat in de media

  • Samen met lector Wouter Teeuw was Jeroen Linssen te gast bij de podcast De Dataloog: de grootste podcast over data en AI in Nederland. Luister de hele aflevering hier.
  • ‘We willen fietsen veiliger en plezieriger maken’ - Lees hier een artikel van U-Today over ons Smart Connected Bikes-project. 

Ga je afstuderen of ben je op zoek naar een stage? Heb je de ambitie om meer naast je studie te doen en wil je onderzoeken? Word dan lid van ons lectoraatnetwerk en sluit je aan bij ons netwerk van onderzoekers, bedrijven en oud-studenten.

Bekijk je mogelijkheden!

Gerelateerde lectoraten