Studie-inhoud

Je leert alles over het ontwerpen van systemen en producten van de toekomst. Modulen die je bijvoorbeeld krijgt in de opleiding gaan over programmeren in C++, werken met AC circuits, eenvoudige en complexe elektronica en regeltechniek. Verder krijg je ook modulen op gebied van communicatie, projectmanagement en onderzoek. De opleidingsduur is afhankelijk van jouw werkervaring en/of eerder behaalde studiepunten bij andere opleidingen in het hoger onderwijs.

  • Plaats

    Enschede

  • Studiebelasting

    (reguliere route) 25 uren / Zelfstudie 20 uren

  • Resultaat

    Bachelor 240 EC

Studieopbouw

De opleiding kent een modulaire opbouw. We gaan uit van een voorkeursroute, maar in overleg is een andere studieroute mogelijk. Hierdoor kun je je studietempo afstemmen op je werk en privésituatie. Je studiecoach helpt je daarbij.

Om je bachelor te behalen heb je 240 EC nodig. Iedere periode van 10 weken volg je maximaal 3 modulen. In totaal dus 12 modulen per jaar. Je sluit elke module af met een beroepsproduct of een toets die 5 studiepunten (EC) of een veelvoud daarvan oplevert.

Standaard duurt de opleiding 4 jaar. In de eerste 2 jaren van de bachelor volg je dezelfde modulen als bij de associate degree Engineering. De opleidingsduur is afhankelijk van jouw werkervaring en/of eerder behaalde studiepunten bij andere opleidingen.

Doorstroom vanuit de associate degree Engineering

Je kunt je bachelor ook in 4 jaar behalen door je eerst in te schrijven voor de associate degree Engineering. De ervaring leert dat jezelf vastleggen voor 2 keer 2 jaar beter op te brengen is dan in één keer voor 4 jaar. Voordeel van deze route is dat je na 2 jaar het diploma van de associate degree alvast op zak hebt.

Studieprogramma

Op dit moment zijn we het studieprogramma voor het studiejaar 2024-2025 aan het actualiseren om de doorstroommogelijkheid vanuit de associate degree Engineering naar deze opleiding te verbeteren. 

Hieronder vind je het huidige programma voor studenten die gestart zijn in het studiejaar 2023-2024. Het studieprogramma voor het jaar 2024-2025 wordt zo spoedig mogelijk op deze website vermeld.

Stage

Vrije keuzeruimte

In de hoofdfase is ruimte ingebouwd voor een keuzeruimte. Voor de keuzeruimte geldt dat je hierbij in overleg met je studiecoach ook modules van andere opleidingen van de Saxion Parttime School kunt volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan modules bij opleidingen als Technische BedrijfskundeBedrijfseconomie of HBO-ICT.

Afstuderen

We maken de balans op van wat je aantoonbaar beheerst en waar nog eventuele hiaten zitten. In overleg met de studiecoach en je bedrijf stel je een plan op waarin je je vakmanschap binnen het opleidingskader op alle fronten kunt aanscherpen waar dat nodig is of waar je dat zelf wilt. 

Centraal staat één hoofdprobleem waaraan je gedurende het semester op systematische wijze werkt. Je draagt bewijsmateriaal aan voor de te toetsen onderdelen en presenteert en verdedigt je resultaten tegenover een panel van deskundigen en begeleiders. 

Gedurende het traject maak je gebruik van je sociaal-communicatieve vaardigheden, je kennis op het vlak van kwaliteitsmanagement, projectmanagement  en de opgedane modelleringtechnieken. Hiermee schets je naast de technische componenten een zo compleet mogelijk beeld van je kunde. 

Omdat je werk in de elektrotechnische sector sterk internationaal georiënteerd is, kun je je afstudeerverslag ook in het Engels schrijven. In verschillende modules voorafgaand aan het afstuderen ben je hier op voorbereid. Voorbeelden hiervan zijn de modules English for technical professionals en de Engelstalige literatuur die je gebruikt hebt voor veel vakken.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Relevante praktijkomgeving

Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie waarin je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding Elektrotechniek deeltijd succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.

Toelatingsinformatie
WebP_SAX00264.jpg

Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?

Bekijk je mogelijkheden

Wiskunde

Wiskunde is een belangrijk vak voor de opleiding Elektrotechniek. Voldoe je aan de toelatingseisen, maar is je wiskundekennis weggezakt? Dan kun je deze bijspijkeren voordat je start met de opleiding. Bekijk de manieren waarop je je wiskundekennis kunt bijspijkeren.

Taal

Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is, bijvoorbeeld bij het schrijven van (beleids)notities, rapporten of nieuwsbrieven. Kan jouw taalvaardigheid wel wat opgefrist worden? Bekijk de tips om je taal bij te spijkeren.

Overige vakken

Voor overige vakgebieden zoals statica, programmeren en technisch tekenen kun je kijken naar (gratis) open online cursussen. Deze zijn te vinden op websites als Coursera en Khanacademy. Daarnaast kun je natuurlijk ook veel kennisclips en tutorials vinden op Youtube. Succes met de voorbereiding!

Jouw studiecoach helpt je!

Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!