Studie-inhoud

De pabo in deeltijd duurt bij Saxion tussen de twee en vier jaar. Vanaf het begin van je studie loop je stage (werkplekleren). Je krijgt een breed aanbod van vakken, zoals alle basisschoolvakken en onderwijspedagogiek. Je leert de theoretische kennis, vaardigheden en didactische aanpakken van deze vakken.

  • Plaats

    Deventer

  • Lesdagen

    maandag 08.30-18.00 uur

  • Resultaat

    Bachelor 240 EC

Studieopbouw

In de opleiding staan een aantal kernpraktijken centraal. Dit zijn handelingen die leraren effectief inzetten om het leren van leerlingen te bevorderen. Ze zijn gebaseerd op onderzoek naar wat écht werkt in de klas en helpen je om je vakmanschap doelgericht te ontwikkelen.

Je verdiept je in onderwijspedagogiek, rekenen/wiskunde- en taaldidactiek en handschriftontwikkeling. Daarnaast krijg je les in mens-, maatschappij- en natuurdidactiek en bewegingsonderwijs.

Door theorie direct te koppelen aan praktijkervaring, pas je alles wat je leert meteen toe in de klas. Zo ontwikkel je niet alleen kennis en vaardigheden, maar groei je ook in jouw rol als leraar.

Studieprogramma

Praktijkervaring is essentieel om een goede leraar te worden. Daarom loop je vanaf het begin stage. Kenmerkend is ook het zeer diverse aanbod van vakken. Naast taal en rekenen moet ook je kennis van de andere schoolvakken op een goed niveau zijn. Je krijgt basisschoolvakken als geschiedenis, natuuronderwijs, aardrijkskunde, bewegingsonderwijs en expressievakken. Verder krijg je ook les in onderwijskundige modules.

De opleiding kent vier fases die je in een periode tussen de 2 en 4 jaar doorloopt, afhankelijk van je eerder verworven kwalificaties en competenties. 

Fase A

  • Kernpraktijken: leren & lesgeven; kiezen en vertalen van leerstof
  • Eigen vaardigheid rekenen/wiskunde en rekenen/wiskunde didactiek
  • Eigen vaardigheid taal en taaldidactiek
  • Handschriftontwikkeling en schrifteducatie
  • Mens, maatschappij & natuur
  • Bewegingsonderwijs

Fase B

In fase B ga je de verdieping in met de kernpraktijken, rekenen/wiskunde, taal en mens, maatschappij & natuur. Ook ga je in deze fase kunstvakken volgen als beeldende vorming en muziek.

  • Kernpraktijken: leren als middel en als doel; onderwijs ontwerpen; interprofessioneel samenwerken; school en samenleving
  • Eigen vaardigheid rekenen/wiskunde en rekenen/wiskunde didactiek
  • Eigen vaardigheid taal en taaldidactiek
  • Beeldende vorming
  • Muziek
  • Engels
  • Mens, maatschappij & natuur

Fase C

In fase c maak je een keuze voor specialisatie in het jonge of oudere kind. Je rondt je leeftijdspecialisatie in de eerste helft van het jaar af. Vervolgens maakt je keuzes en ontwikkel je je persoonlijk profiel. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor natuur & techniek, geschiedenis, tekenen, wetenschap & technologie, kansengelijkheid en innovatief onderwijs.

Fase D

In fase D kies je een minor en ga je afstuderen. Het afstuderen bestaat uit een eindstage en het schrijven van een onderwijsmanifest.

Lees meer over de toelatingseisen

Toelatingsinformatie

Studeren in deeltijd, naast andere bezigheden, is pittig. Motivatie alleen is niet genoeg, je hebt vooral ook tijd nodig. Om ruimte te creëren voor je studie en stage is het nodig duidelijke afspraken te maken met je gezin en/of werkgever. Misschien heb je extra kinderopvang nodig, of is het nodig om minder te werken.

De bijeenkomsten zijn in de eerste en tweede fase op de maandag en vanaf de derde fase op de dinsdag of woensdag.

Een klas vol kinderen: het is de beste manier om te ontdekken of het echt bij je past om te werken als leraar. Daarom loop je als deeltijdstudent vanaf het begin stage, minimaal 50 dagen per jaar. Je ervaart hoe het onderwijswerkveld eruitziet en ontwikkelt relatief snel de benodigde competenties voor het vak. Ook in de afstudeerfase loop je stage. Dit is de eindstage, waarbij je al het onderwijs verzorgt. Saxion regelt een stageplek voor jou. Het is ook mogelijk om een deel van je stage op je werkplek te doen, als je al een baan in het onderwijs hebt.

Wil je jezelf alvast voorbereiden op een aantal vakken? Kijk dan op goed voorbereid naar de pabo

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Zij-instroom traject

Geef je (binnenkort) al les, maar ben je nog niet bevoegd? Dan is het traject 'zij-instroom in het Beroepstraject' geschikt voor jou. Dit traject biedt jou de mogelijkheid om in het basisonderwijs aan het werk te gaan zonder te beschikken over een lesbevoegdheid.

Meer weten? Ga dan naar de pagina over het zij-instroom traject

Deeltijd studeren, hoe betaal ik dat?

Bekijk je mogelijkheden

Bijspijkeren taal

Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is, bijvoorbeeld bij het schrijven van (beleids)notities, rapporten of nieuwsbrieven. Kan jouw taalvaardigheid wel wat opgefrist worden? Bekijk dan de tips om je taal bij te spijkeren!

Jouw studiecoach helpt je!

Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!