Studie-inhoud
Het studieprogramma van de opleiding Podotherapie bestaat uit een combinatie van onderwijs, zelfstudie, opdrachten en toetsen. Tegelijkertijd pas je de theorie zoveel mogelijk toe in de podotherapiepraktijk. De opleiding is modulair opgebouwd, waardoor je veel mogelijkheden hebt om het programma op flexibele wijze en in eigen tempo te volgen. Op basis van je werkervaring en vooropleidingen kun je deze opleiding sneller afronden.
- Plaats
Enschede
- Studiepunten
240 EC
- Duur
4 jaar
Studieprogramma
De opleiding bestaat in totaal uit 240 ECTS (of studiepunten), verdeeld over vier leerjaren. Het studieprogramma van Podotherapie deeltijd bestaat uit modules die in een bepaalde volgorde zijn gezet: de standaardroute. Op basis van wat op dat moment het beste aansluit bij je situatie, bepaal je of je de volgorde van de modules wilt wijzigen. Ook kun je het tempo van je studie aanpassen. Het programma biedt standaard drie modules per kwartiel aan. Je kunt zelf bepalen of je meer of minder modules volgt in een bepaalde studieperiode.
Elke module sluit je af met een beroepsproduct of toepassingsgerichte toets. Daarnaast bouw je werkervaring op, heb je een deel vrije keuze ruimte voor verbreding of verdieping, en sluit je de opleiding af met een afstudeerproject.
Je studiecoach helpt je je studie te plannen. In het eerste jaar volg je modules met onderwerpen als: anatomie, fysiologie, preventie, klinisch redeneren, methodisch podotherapeutisch handelen, onderzoek, en communicatie. Een aantal modules volg je samen met studenten van andere opleidingen, zoals Verpleegkunde.
Meer informatie over de introductie, het lesrooster en de boekenlijst vind je t.z.t. op saxion.nl/startersinfo (klik op tab 'startersinfo deeltijd'). Bij uitval door feestdagen of calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland. Wil je alvast weten hoe het jaar ingedeeld is? Bekijk hier het Saxion Jaarrooster.
- Positieve gezondheid en preventie
- Methodisch podotherapeutisch handelen bij voet- en enkelgerelateerde klachten: 1 en 2
- Technologie in zorg en welzijn
- Oog voor kwaliteit
- Verbeter je professionele schrijfvaardigheid
- Verbeter je professionele gespreksvaardigheid
- Stel de podotherapeutische diagnose bij enkel- en onderbeenklachten
- Toepassen van fysiologie en pathologie binnen de podotherapie
- Psychologie mens en gedrag
- Benut kansen in het zorglandschap
- Ontwikkel je onderzoekend vermogen
- Cultuursensitief werken in zorg en welzijn
- Methodisch podotherapeutisch handelen bij knie- en bovenbeengerelateerde klachten
- Motiverende gespreksvoering
- Voorkomen van complicaties bij de risicovoet 1 en 2
- Omgaan met beroepsdilemma's
- Preventief handelen bij arbeidsgerelateerde klachten
- De ondernemende professional
- Methodisch podotherapeutisch handelen bij heup- en rugklachten
- Stel een podotherapeutisch behandelplan op voor ouderen
- Van onderzoek naar praktijk
- Innoveren met beleid
- Het gebruiken van onderzoek in de praktijk: Evidence Based Practice
- Podotherapeutisch behandelen van sporters 1 en 2
- Methodisch podotherapeutisch handelen bij kinderen
- Het gebruik van data in de podotherapiepraktijk
- Neem de regie
- Vrije keuzeruimte/Ervaring in een relevante praktijkomgeving
- Vrije keuzeruimte/Ervaring in een relevante praktijkomgeving
- Afstuderen
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsRelevante praktijkomgeving
Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie in de economische sector waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding Podotherapie deeltijd succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.
Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?
Bekijk je mogelijkhedenBijspijkeren taal
Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is, bijvoorbeeld bij het schrijven van (beleids)notities, rapporten of nieuwsbrieven. Kan jouw taalvaardigheid wel wat opgefrist worden? Bekijk dan de tips om je taal bij te spijkeren!
Jouw studiecoach helpt je!
Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.