Studie-inhoud

Het studieprogramma voor de opleiding Verpleegkundige deeltijd is gebaseerd op het nieuwe beroeps- en opleidingsprofiel Bachelor Nursing 2020 en is geheel modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat je veel mogelijkheden hebt om het programma op flexibele wijze en in eigen tempo te volgen. Op basis van je werkervaring en vooropleidingen kun je deze opleiding sneller afronden.

  • Plaats

    Deventer, Enschede

  • Graad

    Bachelor

  • Taal

    Nederlands

Studieopbouw hbo v deeltijd

De deeltijd Opleiding Verpleegkundige (hbo v deeltijd) is modulair opgebouwd. Elke module sluit je af met een beroepsproduct of toepassingsgerichte toets. Als je de deeltijdopleiding volgt loop je stage. Wanneer je de duale opleiding volgt loop je geen stage, maar behaal je de competenties binnen je eigen werksituatie. Je sluit de opleiding af met een praktijkperiode waarin je een zorginnovatie opdracht realiseert en aantoont over alle competenties op eindniveau te beschikken. Je ontvangt je bachelordiploma wanneer je 240 EC hebt behaald. Heb je een verpleegkundige opleiding gevolgd op mbo-niveau? Dan kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling van 60 EC. Dit betekent dat je de opleiding in drie jaar kunt afronden.

Past deze studie bij jou?

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de deeltijd Opleiding Verpleegkundige. We vertellen je graag meer!

Studieprogramma

Het studieprogramma van deeltijd Verpleegkunde hbo bestaat uit modulen die in een bepaalde volgorde zijn gezet, de standaardroute. Op basis van wat op dat moment het beste aansluit bij je praktijksituatie bepaal je of je de volgorde van de modulen wilt wijzigen. Ook kun je het tempo van je studie aanpassen. Het programma biedt standaard drie modulen per kwartiel aan. Je kunt zelf bepalen of je meer of minder modulen volgt  in een bepaalde studieperiode.  Je studiecoach helpt je je studie te plannen. In het eerste jaar volg je modulen met onderwerpen als: preventie, klinisch redeneren, geneeskunde, onderzoek, coachen en communiceren, kwaliteitszorg en professionalisering. Een aantal modulen volg je samen met studenten van de opleiding Social Work of Toegepaste Psychologie.

Meer informatie over de introductie, het lesrooster en de boekenlijst van hbo v deeltijd vind je t.z.t. op saxion.nl/startersinfo (klik op tab 'startersinfo deeltijd'). Bij uitval door feestdagen of calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland. Verder geldt dat herkansingen doorgaans op de woensdag gepland worden (eind middag en ’s avonds). 

Wil je alvast weten hoe het jaar ingedeeld is? Bekijk hier het Saxion Jaarrooster.

        Wij bieden de deeltijd opleiding tot verpleegkundige zowel in deeltijd vorm als in duale vorm aan. Beide opleidingen zijn qua inhoud en opleidingsprogramma gelijk. Studenten kunnen, indien gewenst, ook overstappen van de deeltijdopleiding naar de duale opleiding, of omgekeerd, dit kan in september of in februari.

        Wat is het verschil?

        Duaal studeren wil zeggen dat je leren en werken combineert. Een duale student treedt als werknemer in dienst bij een zorginstelling en krijgt een onderwijsarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding en een leerwerkbegeleider.
        De afspraken tussen student en zorgorganisatie, zoals contractomvang (minimaal 20 uur per week) en duur van het contract, worden vastgelegd in een onderwijsarbeidsovereenkomst (PDF). Deze afspraken kunnen per zorginstelling verschillen. Instellingen bieden mbo-verpleegkundigen vaak een duale opleidingsplaats, zij kunnen immers direct aan de slag in de zorg. Maar het komt steeds vaker voor dat instellingen ook zij-instromers zonder zorgopleiding een duale opleidingsplaats bieden. 

        Saxion bemiddelt niet bij het vinden van een duale opleidingsplaats. Je kunt zelf solliciteren op vacatures bij zorginstellingen. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een duale opleidingsplaats, adviseren we je hier graag over tijdens het Studieadvies op maat gesprek. Voor de start van de opleiding is het belangrijk dat je de onderwijsarbeidsovereenkomst van de opleiding hebt laten ondertekenen door je werkgever en dat je dit document vervolgens upload in SIS.

        Een duale opleidingsplaats moet ook aan een aantal kwaliteitseisen voldoen:

        • Kwaliteit van het leerklimaat: aanwezigheid van ervaren hbo-verpleegkundige(n) die fungeert als rolmodel (in het eerste jaar van de opleiding volstaat een ervaren mbo-verpleegkundige als begeleider).  De zorginstelling dient de werkbegeleider te faciliteren in tijd voor het uitvoeren van de begeleidingstaak en het beoordelen van beroepsproducten.
        • Voldoende complexiteit van zorg, denk aan zorgproblemen op meerdere functiegebieden, onvoorspelbaarheid van zorg, risicovolle en bedreigende situaties, intensiteit van de zorgverlening, samenwerking met meerdere disciplines, etc.
        • De student moet in de gelegenheid zijn om de beroepsrollen (canmedsrollen) te ontwikkelen.
        • De zorgorganisatie heeft een HKZ-certificaat. Hiermee is de kwaliteit van zorg die de instelling biedt gewaarborgd.

        Deeltijd studeren 

        De opleiding tot verpleegkundige in deeltijd betekent dat je geen onderwijsarbeidsovereenkomst afsluit met een werkgever, wel laat je een relevante praktijkomgevingsverklaring (RPO) ondertekenen. Bij aanvang van je opleiding beschik je over een relevante praktijkomgeving binnen het domein van zorg en welzijn. Je hebt deze relevante praktijkomgeving nodig om de beroepsproducten te maken voor de verschillende modulen. Het hoeft niet een betaalde werkplek te zijn, je mag ook een vrijwilligerscontext gebruiken als relevante praktijkomgeving en daarnaast meerdere praktijkomgevingen benutten voor verschillende modulen. Je vindt hier het formulier dat je moet invullen voor je relevante praktijkomgeving. Je kunt het ingevulde formulier vervolgens uploaden via SIS (via Studielink).
        Kenmerken van een relevante praktijkomgeving zijn:

        • er zijn zorgprofessionals werkzaam met een hbo werk- en denkniveau, die de student mag consulteren over onderwerpen die voor de opleiding relevant zijn;
        • de zorg/welzijns-organisatie biedt géén begeleiding, maar faciliteert de student in het verkrijgen van informatie. Een relevante praktijkomgeving is dus géén stageplaats;
        • afspraken over de manier waarop een student gebruik maakt van deze relevante praktijkomgeving worden vastgelegd in een ‘verklaring relevante praktijkomgeving’;

        Mogelijkheden voor een relevante praktijkomgeving zijn:

        • een betaalde baan in een organisatie waar een student in contact komt met zorgprofessionals en zorgvragers;
        •  vrijwilligerswerk bij een voor de opleiding relevante zorg/welzijnsorganisatie.

        Wil je weten of jouw omgeving relevant is voor het volgen van de opleiding tot verpleegkundige? Vraag dan een Studieadviesgesprek op maat aan.

        Stageplaats nodig voor de deeltijdopleiding

        Als student hbo v deeltijd heb je voor de twee praktijkmodules (in jaar 2 en jaar 3) en je afstudeersemester een stageplaats nodig. Saxion bemiddelt hierbij. Je kunt als deeltijdstudent aan de opleiding beginnen en eventueel, als je dat wil, in de loop van je studie solliciteren naar een duale opleidingsplaats en dan overstappen op de duale opleiding (dit kan per september of februari). Na het eerste of het tweede jaar zijn je kansen op het vinden van een duale opleidingsplaats groter dan bij de start van de opleiding.

        Wil je graag de opleiding tot verpleegkundige doen, maar heb je geen zorgachtergrond? Met de duale variant voor zij-instromers is dat mogelijk. Om te kunnen starten heb je een werkgever in de zorg nodig, waarmee je een leer/werk-overeenkomst afsluit. Hiervoor kun je zelf instellingen in jouw regio benaderen met de vraag of zij mogelijkheden hebben voor duale zij-instromers in hun organisatie.

        Dit gebeurt al bij een aantal instellingen, te weten CarintreggelandLivioTrivium Meulenbelt Zorg (TMZ)Dimence en Buurtzorg. In samenwerking met deze instellingen hebben we een bijzonder opleidingstraject. Hier worden werken en leren gecombineerd: de kandidaten krijgen een leer-werkovereenkomst bij de betreffende instelling die hiervoor opleidingsplaatsen hebben gecreëerd.  

        Heb je een werk-/leerplek gevonden? 

        Vraag dan een Studie-advies op maat aan om af te stemmen wat er nog meer nodig is om te kunnen starten. Starten kan twee keer per jaar; in februari en september. Het je vragen over, of wil je een studieadvies op maat inplannen neem dan contact op via spsstudieadvies@saxion of 06 - 12 08 7068 

        Heb jij een hbo- of wo-opleiding, een hart voor de zorg, maar werk je momenteel in een andere sector? Met het FastSwitch hbo-v programma van Saxion kun jij de stap richting de zorg maken. Na een intake- en matchingsprocedure start je direct op je nieuwe werkplek als hbo verpleegkundige in opleiding. Daarnaast volg je verkort de opleiding tot hbo-verpleegkundige bij Saxion.

        Heb jij interesse in FastSwitch? Ga dan direct naar onze opleidingspagina FastSwitch hbo-verpleegkunde waar je meer informatie kunt vinden! 

        Wil je meer weten over deeltijd Verpleegkunde hbo (hbo v deeltijd)?

        Bekijk de veelgestelde vragen

        Meer over de studieopbouw?

        Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

        Open de Studiegids

        Relevante praktijkomgeving

        Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie in de zorg waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding Verpleegkundige deeltijd succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.

        Toelatingsinformatie
        Student deeltijd Verpleegkunde hbo Saxion | hbo v deeltijd | deeltijd opleiding verpleegkundige

        Modulair onderwijs: onze aanpak

        Om de razendsnelle ontwikkelingen in het werkveld bij te kunnen benen, is een leven lang leren essentieel. Saxion levert hier graag een bijdrage aan door modulair en flexibel onderwijs te bieden. De opleidingen zijn tijdsefficiënt ingericht zodat het makkelijker wordt om werk, studie en privé te combineren. Op basis van datgene dat je al kent en weet, stel je je eigen studieroute samen. De standaard studieroute duurt vier jaar, maar je kunt er zelf voor kiezen om te versnellen of te vertragen.

        We vinden het daarnaast belangrijk dat je interdisciplinair leert werken: hiermee heb je op de arbeidsmarkt van de toekomst een streepje voor. Daarom volgen deeltijdstudenten Social Work, Toegepaste Psychologie en Verpleegkunde samen modules. Je kunt de opgedane kennis direct toetsen en toepassen in je werk en ontwikkelt je daardoor snel als hbo-professional. De lessen worden in een online leeromgeving aangeboden waardoor je ook efficiënt thuis kunt studeren. Daarnaast zijn alle modules (elke module duurt 9 weken) ook ‘los’ te volgen, zonder dat je de gehele bacheloropleiding hoeft te starten.

        Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?

        Bekijk je mogelijkheden

        Bijspijkeren taal

        Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is, bijvoorbeeld bij het schrijven van (beleids)notities, rapporten of nieuwsbrieven. Kan jouw taalvaardigheid wel wat opgefrist worden? Bekijk dan de tips om je taal bij te spijkeren!

        Jouw studiecoach helpt je!

        Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.

        🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!