Studie-inhoud

Deze vierjarige deeltijdopleiding kent een brede basis in studiejaren 1 en 2 en een specialisatie in studiejaren 3 en 4 in Gezondheidspsychologie of Arbeids- & Organisatiepsychologie. In overleg met je studiecoach kun je keuzes maken in de volgorde en het tempo waarin je de modulen uit volgt, passend bij jouw behoeften en mogelijkheden. Heb je al (veel) relevante werkervaring, dan kun je wellicht sneller studeren. De opleiding kent geen verplichte stage, maar wel een module waarin je relevante werkervaring aantoont. Je bepaalt zelf hoe en waar je die werkervaring aantoont, waardoor het mogelijk is dat je de opleiding met een half jaar verkort. Voor deze opleiding heb je een relevante praktijkomgeving nodig waarin je je beroepsproducten realiseert.

  • Plaats

    Deventer

  • Studiebelasting

    (reguliere route) 20 uren / Zelfstudie 15 uren

  • Resultaat

    Bachelor 240 EC

Studieopbouw

De studie kent een modulaire opbouw. Je kunt kiezen voor de standaardroute, maar samen met je studiecoach kun je kijken of het tempo en de volgorde van de modulen voldoende aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Je kunt dus een programma op maat samen stellen. Elke module sluit je af met een toets (dit zijn beroepsproducten waarmee je in de praktijk aan de slag gaat). Hiermee behaal je bij de meeste modulen 5 studiepunten (EC) of een veelvoud hiervan. Om je bachelor diploma te behalen heb je 240 EC nodig.

* De specialisatie “Gedrag en Technologie” zal vanaf september 2024 vervallen en wordt opgenomen in de reguliere opleiding.

Studieprogramma

Het onderwijs is zo ontwikkeld dat het propedeuse jaar (eerste jaar) een oriëntatiejaar is. In het tweede jaar verdiep je je kennis en in het derde en vierde jaar kun je je specialiseren door één van de hoofdstromen te kiezen. 

Meer informatie over de introductie, het lesrooster en de boekenlijst vind je t.z.t. op saxion.nl/startersinfo (klik op tab 'startersinfo deeltijd').

Bij uitval door feestdagen of calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland. Verder geldt dat herkansingen doorgaans op de woensdag gepland worden (eind middag en ’s avonds).

        In jaar 3 en 4 maak je zelf keuzes over de invulling  

        Hoofdstromen/specialisaties

        Er worden twee hoofdstromen aangeboden waarvan je er één van kiest.

        Gezondheidspsychologie.

        Je richt je op het helpen van mensen om hun mentale conditie op peil te houden of te verbeteren. En om mensen te activeren, om problemen te voorkomen of beter met problemen om te gaan (empowerment, eigen kracht en oplossingsgericht). Vanuit gedragswetenschappelijke kaders en methoden wordt gedrag geanalyseerd en interventies gepland. Observatie, beoordeling, beïnvloeding van gedrag en beleving m.b.t. het zelfverantwoordelijk en zelfbewust functioneren van mensen in hun maatschappelijke- en levensrollen, staan in beroepsuitoefening centraal.

        Onderstaande modulen horen bij de specialisatie Gezondheidspsychologie

        • Kortdurend behandelen van milde psychische problematiek

        • Toepassen van persoonlijkheidstheoretische modellen

        • Verbreding en verdieping in de gezondheidspsychologie

        • Breng E-health in de praktijk

        • Diagnostisch onderzoek en interventie

        • Ontwikkelen en begeleiden van (groeps) trainingen

        Arbeid- en Organisatiepsychologie. 

        Je krijgt kennis en inzicht in zowel de gedragsmatige als de bedrijfsmatige processen en aspecten die het presteren van zowel individuen als teams en organisaties beïnvloeden. Zoals het (opnieuw) toetreden tot de arbeidsmarkt, het leren en ontwikkelen op individu-, team- en organisatieniveau en het selecteren van het juiste personeel. Je ondersteunt cliënten bij (re-)integratie op de arbeidsmarkt en ontwikkelt ontwikkel- en leeractiviteiten voor individuen, teams en organisaties zoals trainingen en leerinterventies. En adviseert en ondersteunt de organisatie bij selectie van nieuwe werknemers en verbetert de organisatieprestaties zoals werkdruk, tevredenheid en verzuim.

        Onderstaande modulen horen bij de specialisatie Arbeid- en Organisatiepsychologie

        • Re-integratie: meedoen = winnen

        • Designing for learning

        • Coachen op talentontwikkeling

        • Ontwikkelen en uitvoeren assessments

        • Trainen als professie!

        • Creëren van een motiverende organisatiecultuur

        Ervaring in een relevante praktijkomgeving

        Je verzamelt in een portfolio bewijs dat je de competenties van de toegepast psycholoog beheerst. Dit kan in diverse praktijkomgevingen gebeuren. Afhankelijk van je werkervaring lever je bewijs aan of ga je deze competenties in de beroepspraktijk aanleren. Daarnaast reflecteer je op je professionele ontwikkeling.

        De vrije keuzeruimte 

        De vrije keuzeruimte kan door de je ingevuld worden met modulen die niet in het standaardcurriculum toegepaste psychologie zitten. Het is een samenhangend geheel van 30 studiepunten met een verbredend of verdiepend karakter. Er mag geen overlap zijn met het andere deel van de opleiding. De vrije keuzeruimte kan als volgt ingevuld worden door ten eerste het volgen van SPS modules die geen overlap hebben met modules van de opleiding; ten tweede het volgen van een standaard minor; ten derde het werkplekleren of het verzilveren van werkervaring op hbo-niveau door validering.  

        Registratie GGZ-agoog en PDW’er

        Tijdens je opleiding Toegepaste Psychologie kun je ook voorbereiden op de registratie voor PDW ‘er en GGZ-agoog. In de vrije keuzeruimte kies je modulen die je voorbereiden op deze aanvraag. Je vraagt het certificaat aan na diplomering. 

        Afstuderen 

        De opleiding wordt afgesloten met een praktijkgericht onderzoek dat bestaat uit het ontwikkelen van een instrument/beroepsproduct en/of een effectmeting. Dit onderzoek is altijd een antwoord op en vraag vanuit jouw praktijk die betrekking heeft op het gedrag van mensen. 

        Daarnaast blik je terug op je eigen ontwikkeling tot beginnend beroepsbeoefenaar en in een afsluitend gesprek reflecteer je op deze ontwikkeling.

         

         

        Meer over de studieopbouw?

        Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

        Open de Studiegids

        Relevante praktijkomgeving

        Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit kan ieder type organisatie zijn als er meer dan 30 personeelsleden werkzaam zijn. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.

        Toelatingsinformatie
        ervaringsdeskundige opleiding saxion

        Modulair onderwijs: onze aanpak

        Om de razendsnelle ontwikkelingen in het werkveld bij te kunnen benen, is een leven lang leren essentieel. Saxion levert hier graag een bijdrage aan door modulair en flexibel onderwijs te bieden. De opleidingen zijn tijdsefficiënt ingericht zodat het makkelijker wordt om werk, studie en privé te combineren. Op basis van datgene dat je al kent en weet, stel je je eigen studieroute samen. De standaard studieroute duurt vier jaar, maar je kunt er zelf voor kiezen om te versnellen of te vertragen.

        We vinden het daarnaast belangrijk dat je interdisciplinair leert werken: hiermee heb je op de arbeidsmarkt van de toekomst een streepje voor. Daarom volgen deeltijdstudenten Social Work, Toegepaste Psychologie en Verpleegkunde samen modules. Je kunt de opgedane kennis direct toetsen en toepassen in je werk en ontwikkelt je daardoor snel als hbo-professional. De lessen worden in een online leeromgeving aangeboden waardoor je ook efficiënt thuis kunt studeren. Daarnaast zijn alle modules (elke module duurt 9 weken) ook ‘los’ te volgen, zonder dat je de gehele bacheloropleiding hoeft te starten.

        Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?

        Bekijk je mogelijkheden

        Jouw studiecoach helpt je!

        Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.

        Ondersteuning bij je studie

        Tijdens je opleiding kun je op onze begeleiding en ondersteuning rekenen. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het opfrissen van je taalvaardigheden, als je wilt leren schrijven op hbo-niveau of als je wilt leren werken met een digitale leeromgeving. Ook organiseren we verschillende workshops op je studiesucces te vergroten.

        Studieloopbaanbegeleiding

        De opleiding Toegepaste Psychologie hecht veel waarde aan persoonlijke begeleiding bij de voortgang van je studie en de keuzes die je gaat maken tijdens je studie. Je krijgt een persoonlijke studiecoach toegewezen die je begeleidt. Bij de start van je studie begeleiden wij je bij het oppakken van een goed studieritme. En ieder kwartiel heb je een persoonlijk gesprek met deze coach over je studievoortgang en planning.

        🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!