Studie-inhoud
In de opleiding werk je aan je pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en vaardigheden. Zo volg je modules op het gebied van letterkunde, taalkunde en taalbeheersing en leer je die kennis te vertalen naar je eigen lessen in het tweedegraadsvakgebied.
- Plaats
Deventer
- Studiebelasting
(reguliere route) 20 uren / Zelfstudie 14 uren
Studieopbouw
In de eerste fase van de lerarenopleiding Nederlands deeltijd wordt er onder meer gewerkt aan vakinhoudelijke en algemeen pedagogisch-didactische competenties gericht op de specifieke doelgroep. Je loopt minimaal 6 uur per week stage in het voortgezet onderwijs of mbo. Dat kan ook je eigen werkplek zijn. In de hoofdfase geef je ook minimaal 6 uur per week Nederlands. Je ontwikkelt je verder in je vakinhoudelijke kennis en vakdidactische vaardigheden. De laatste fase van de opleiding bestaat uit de afstudeerfase. De opleiding wordt afgesloten met een eindgesprek.
Studieprogramma
De modules die aan bod komen, zijn:
- Grammatica en spelling
- Taalvaardigheden en taalproblemen
- Algemene taalwetenschap
- Literatuurgeschiedenis
- Moderne letterkunde
- Jeugdliteratuur
- Poëzie
- Pedagogisch en didactisch handelen
- Nederlands in context
- Schriftelijke taalvaardigheid
- Argumentatieleer
- Mondelinge taalvaardigheid
In het eerste jaar van de tweedegraads lerarenopleiding Nederlands wordt direct veel aandacht besteed aan het vak Nederlands. De inhoud van het vak is modulair geordend rond drie vaklijnen: letterkunde, taalkunde en taalbeheersing. Daarnaast verdiep je je in een paar onderwijskundige thema’s en onderzoek je de plek die het schoolvak Nederlands inneemt in de school. Je werkt dit jaar minimaal zes uur per week als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs of het mbo (werkplekleren/stage ) en je legt een portfolio aan.
In het tweede jaar vindt verdere vakinhoudelijke en vakdidactische verdieping plaats. Deze verdieping verloopt opnieuw via vaklijnen die modulair zijn geordend. Ook in dit jaar loop je minimaal zes uur per week stage in het voortgezet onderwijs en werk je aan je portfolio. De opleiding wordt afgerond met een eindgesprek op basis van het afstudeerdossier, waarin je je professionaliteit en bekwaamheid aantoont.