Onderwijs & Opleiden2.jpg
Deeltijd

Coördinator Burgerschap en Identiteit (Post-hbo)

Hoe ga je om met seksuele diversiteit? Met polarisatie in de samenleving? Met religieus fundamentalisme? Met mensen die niet dezelfde kansen hebben als anderen in deze samenleving? Zomaar wat maatschappelijke vraagstukken die ook terugkomen in de klas. Weten waar je zelf en waar de school voor staat en dit gebruiken in je onderwijspraktijk, is in deze tijd belangrijker dan ooit. Tijdens de tweejarige opleiding Coördinator Burgerschap en Identiteit leren toekomstige coördinatoren hoe je deze vragen kunt oppakken met het team, ouders en kinderen.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

Inschrijven voor deze cursus is momenteel niet mogelijk. Nieuwe data volgen. Belangstelling? Stuur een mail naar onderstaand adres.

Heb je vragen?

  • Type

    Cursus

  • Start

    September 2024

  • Vakgebied

    Onderwijs & Opleiden

  • Duur

    18 maanden

  • Prijs

    Variabel

  • Plaats

    Enschede

Wat kun je straks?

Na het volgen van deze opleiding kun jij:

  • vanuit een verbindende visie inspelen op vraagstukken rondom identiteit en burgerschap op school;
  • een visie op mens, samenleving, geloven en burgerschap ontwikkelen met het team;
  • deze visie toepassen in de praktijk van de basisschool.

Vraagstukken over professionele identiteit

Tijdens deze opleiding maken we gebruik van actuele situaties en problematiek. Hoe vorm je bijvoorbeeld, vanuit verschillende professionele identiteiten, een gezamenlijke visie bij samenwerking of fusie? Hoe geef je invulling aan identiteit  en burgerschap op een school met leerlingen van verschillende culturele achtergronden? Als coördinator burgerschap en identiteit ben jij straks in staat het team te inspireren en begeleiden bij het formuleren van en het in de praktijk brengen van een antwoord op vraagstukken rondom identiteit en burgerschap.

Inhoud

In deze opleiding leer je je team te inspireren en ondersteunen op het gebied van identiteit en burgerschap. Je leert hoe je samen met het team een visie kan ontwikkelen op de identiteit van jullie school en van daaruit ook op burgerschap. Ook leer je hoe je deze identiteit (als voortdurende proces) kan borgen in beleidstukken. Hoe je identiteit in het team kan borgen in de vorm van een voortdurende dialoog tussen leraren, ouders en kinderen. En je leert hoe je deze identiteit zichtbaar kan maken in de school, in de keuzes voor het (burgerschaps) onderwijs en in het handelen in de klas. Daarnaast bevat de opleiding ook een stuk verdieping over het begeleiden van de identiteitsontwikkeling van kinderen, vanuit de visie op identiteit en burgerschap van de school. 

De rode draad die door deze opleiding loopt, is het ontwerpen, inzetten en evalueren van een identiteitsverbetertraject in de eigen school.

Wat je kunt verwachten bij deze opleiding:

  • een moduleboek bij de drie verschillende blokken;
  • het gebruik van relevante literatuur;
  • inspirerende bijeenkomsten;
  • opdrachten die direct ten dienste staan van het werk als coördinator burgerschap en identiteit op de eigen school;
  • persoonlijke begeleiding bij het identiteitsverbetertraject;
  • een excursie naar het Joodse Kwartier in Amsterdam waar we plekken bezoeken die belangrijk zijn voor verschillende levensbeschouwelijke stromingen;
  • verschillende gastsprekers die vanuit hun eigen ervaringen komen vertellen.

Testimonials

  • "De opleiding wordt geleid en gevolgd door respectvolle, enthousiaste en bezielende docenten en studenten waardoor ik me er thuis en gewaardeerd voel."
  • "Boeiende werkcolleges en goed gekozen literatuur maken deze opleiding de moeite waard. Als leerkracht, als toekomstig coördinator identiteit en als mens word je in staat gesteld een visie te ontwikkelen op mens, samenleving en geloven. Je doet kennis op en ontwikkelt vaardigheden waar een moderne basisschool haar voordeel mee kan doen.  Een prachtige uitdaging, die wezenlijke opbrengsten nastreeft!"
  • "Iedere keer weer met plezier naar de opleiding gaan!"
  • "Een opleiding die blijft hangen en waar je mee aan de slag kunt."
  • "Het was wederom een zeer inspirerende bijeenkomst, dank jullie."

Programma

De opleiding bestaat uit drie blokken, de hoofdthema’s zijn:

Persoonlijke en professionele identiteit 

Het verhelderen van de samenhang tussen (beroeps-)identiteit, inspiratie, diversiteit en burgerschap. De verankering van identiteit in de school, zowel in beleid als in de praktijk.

Verbinding als maatschappelijke opdracht

Vanuit het perspectief van burgerschapsvorming en sociale cohesie.

Leiderschap, ouderbetrokkenheid en het belang van netwerken

Afronding

Afronding/ beoordeling

Tijdens de opleiding ontwerp je een identiteitsverbetertraject dat je inzet in je eigen school. Je sluit de opleiding af met een evaluatie van dit verbetertraject in de vorm van een presentatie.

Certificering

Je ontvangt een post-hbo-certificaat van Saxion, mits je aan alle opleidingsverplichtingen hebt voldaan.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

Deze tweejarige opleiding is uniek in Nederland en bestaat uit 15 bijeenkomsten.
Deze opleiding wordt gegeven bij Saxion Enschede.

De opleiding wordt in september 2024 weer aangeboden.
Planning schooljaar 2024-2025 volgt.

Kosten

De prijs volgt t.z.t.

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt. 

Toelating en aanmelden

Toelating

Deze opleiding is bedoeld voor leraren (speciaal) basisonderwijs die hun school willen ondersteunen in het omgaan met burgerschapsvraagstukken en
identiteitsvraagstukken. Inmiddels is gebleken dat deze opleiding ook van meerwaarde is voor IB-ers en (adjunct)directeuren.

Aanmelden

Aanmelden doe je via de knop Aanmelden op deze pagina. Na aanmelding ontvang je bericht over de verdere procedure, plaatsing en wijze van betalen.

Voor inhoudelijke informatie kunt je contact opnemen met:
Carolina Blanken, docent levensbeschouwing Transfer
T: 06 - 2025 8985
E: [email protected]

Voor algemene informatie kun je contact opnemen met:Suzanne ten Veen, projectcoördinatie Transfer
T: 06 - 58915894
E: [email protected]