Leren van spel in een Professionele Leergemeenschap
Heb je vragen?
- Type
Cursus
- Start
Variabel
- Vakgebied
Onderwijs & Opleiden
- Duur
2 maanden
- Prijs
Variabel
- Plaats
Externe locatie
Inhoud
In overleg met de school wordt een onderwerp voor een PLG bedacht. Vervolgens gaan de leerkrachten samen praktisch en inhoudelijk aan de slag. De PLG-begeleider organiseert, faciliteert, ondersteunt, begeleidt en inspireert deze bijeenkomsten.
Een voorbeeld van een PLG:
In een PLG ontwerpen onderbouwleerkrachten samen rijke speelleersituaties, waarin ook doelgericht wordt gewerkt aan doelen op het gebied van taal, rekenen en zelfsturing. Hiervoor formuleren de leerkrachten tijdens de PLG-bijeenkomst doelen, inspireren zij elkaar met goede spelideeën en materialen. Dit leggen zij vast op een ontwerpformulier. Na de eerste PLG-bijeenkomst gaan de onderbouwleerkrachten de hoek inrichten tot een rijke speelleersituatie (bijv. ‘De supermarkt’). Tijdens het uitvoeren kunnen de onderbouwleerkrachten bij elkaar in de groep kijken en spel en de inrichting vastleggen op foto of film. Tijdens de tweede PLG-bijeenkomst worden deze opbrengsten met elkaar gedeeld en wordt het ontwerp geëvalueerd en aangepast. Daarna gaat iedereen weer uitvoeren en informatie verzamelen. Tijdens de derde PLG-bijeenkomst wordt nogmaals geëvalueerd en wordt gezorgd dat het gehele ontwerp (inclusief de doelen, materialen, foto’s en films) geborgd en bewaard wordt, zodat het een volgende keer zo weer kan worden gebruikt.
Programma
Aantal bijeenkomsten:
Drie PLG-bijeenkomsten vormen samen één cyclus rond een rijke speelleersituatie.
Geadviseerd wordt om in één schooljaar tenminste twee cycli uit te voeren + één startbijeenkomst
(= zeven bijeenkomsten van 2 ½ uur).
Afronding
Je ontvangt een bewijs van deelname.
Praktische informatie
Lesdagen en tijden
De training wordt als maatwerktraject aangeboden, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke wensen. De data en locatie worden in overleg vastgesteld.
Contact
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met:
Ingrid Zijlstra, docent-onderzoeker Transfer
T: 088 019 9190 (secr.)
E: [email protected]
Voor algemene informatie en aanmelden kun je contact opnemen met:
Suzanne ten Veen, projectcoördinatie Transfer
T: 06 58915894
E: [email protected]
Wil je gebruik maken van termijnbetaling?
Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt.