warmtenet

Warmtenetten

Welke rol kunnen warmtenetten gaan spelen in de warmtetransitie? Hoe kunnen ze slim worden toegepast? En waar kunnen we ze het beste wel en niet inzetten?

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

Heb je vragen?

  • Start

    12 mei 2025

  • Studiebelasting

    (reguliere route) 25 uren / Zelfstudie 15 uren

  • Vakgebied

    Techniek & ICT

  • Duur

    5 dagen

  • Prijs

    Variabel

  • Plaats

    Enschede

  • Lesdagen

    Maandag 13.00 - 18.00 uur

Wat kun je straks?

Na het volgen van deze cursus ken je de verschillende soorten warmtenetten, met hun mogelijkheden en beperkingen. Je weet wat er bij komt kijken qua infrastructuur en apparatuur, en je weet wat invloed heeft op de technische en economische haalbaarheid en de duurzaamheid.

Je bent op de hoogte van de belangrijkste kenmerken van warmtenetten, en je kunt afwegingen maken bij de keuze voor de bronnen, leidingen, en dimensionering van systemen.

Deze vaardigheden en kennis zullen je een bredere kijk geven op het nut van warmtenetten en maken je tot een goede gesprekspartner bij dergelijke projecten.

Inhoud

De cursus biedt een uitgebreide verkenning van de mogelijkheden en uitdagingen van warmtenetten. Daarbij staan we uitgebreid stil bij de noodzaak van warmtenetten in de context van de energietransitie. De cursus gaat uitvoerig in op de technische aspecten van warmtenetten. We kijken uitgebreid naar de generaties van warmtenetten, waarbij we zien hoe de nieuwe moderne warmtenetten verschillen van de oude warmtenetten en de lagere nettemperatuur het mogelijk maakt om beter duurzame bronnen in te zetten.

Ook financiële en sociale aspecten komen aan bod, net als wet- en regelgeving. In de cursus krijg je verschillende oefeningen aan de hand van diverse bestaande casussen. Deze helpen je om je de theorie eigen te maken.

Programma

Op de eerste dag wordt uitvoerig theorie behandeld. We gaan het hebben over verduurzaming van de woningbouw en welke rol warmtenetten daarin kunnen spelen. Uit welke onderdelen bestaan warmtenetten? Welke soorten warmtenetten zijn er (er is o.a. onderscheid in temperatuur)? Welke bronnen zijn er mogelijk? En hoe kun je koelen met een warmtenet?

Op de tweede dag gaan we op excursie naar een warmtenet, waarbij we verschillende relevante onderdelen gaan bezoeken, zoals de warmtecentrale, en waar de warmte wordt ingekoppeld.

De derde dag richt zich op de theoretische én praktische kant van afleversets: Welke soorten zijn er en waarin verschillen ze van elkaar? Hoe wordt het aangesloten?

De vierde dag is weer een theoriedag. Hierin gaan we wat verder de verdieping in, waarbij we jullie input gaan gebruiken (stukje huiswerk). Ook staan we stil bij duurzaamheidskentallen, waarmee warmtenetten op het gebied van duurzaamheid met elkaar vergeleken kunnen worden.

Dag 5 zal minder technisch van aard zijn. Het zal o.a. gaan over wetgeving en sociale en economische aspecten.

Afronding

Na deelname ontvang je een certificaat van deelname.

Praktische informatie

De cursus start bij voldoende aanmeldingen in april of mei en bestaat uit 5 dagdelen, van 13.00 - 18.00 uur.

Naast deze contactmomenten verwachten we dat je ongeveer 15 uur nodig hebt voor zelfstudie, om je de theorie eigen te maken. Dit hangt natuurlijk af van je eigen leerbehoefte. Daarmee is de totale tijdsinvestering voor deelname aan de cursus 40 klokuren.

Deze cursus is tot stand gekomen door het Interreg Energy Booster project, en daarom is de prijs tot einde project periode nul.

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt.