Minor Beeldwijs - Hogeschool Saxion

Hoe kunnen beelden je beïnvloeden?

Of het nou op je smartphone is, in het straatbeeld of op televisie: overal word je beïnvloed door bewegend of stilstaand beeld. In een wereld waar we steeds meer in beelden communiceren is het van belang dat je kritisch de beweegredenen benadert achter het ontstaan van deze beelden. Wat zijn de bedoelingen van de maker? Wat is bepaald door de context waarvoor ze gecreëerd zijn? Is de maker een mens of AI? Samen met medestudenten en docenten ontwikkel je een kritisch begrip van beeld- en filmtaal, waarna je dit zelf toepast in een eigen casus bij je beroepspraktijk.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Peter Dubois
  • Code

    M1296

  • Start

    februari

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    28

  • Locatie

    Enschede

  • Minor Type

    B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

In de minor Beeldwijs - Mediawijzer door beeld- en filmtaal werk je in twintig weken met medestudenten van verschillende opleidingen toe naar een eigen casus waarin je beelden effectief en bewust toepast binnen een zelfgekozen beroepscontext.

Daartoe leer je in de fasen ervoor kritisch te kijken naar beeld. De minor concentreert zich op drie hoofdthema’s die je gedurende de gehele minor met elkaar combineert:

  • Bewust – Doorgrond de betekenis van beelden en bespreek je bevindingen actief met je medestudenten.
  • Kritisch – Onderzoek en analyseer verschillende beelduitingen en hun context. Leer doorzien vanuit welke context en met welke motivatie beelden zijn gecreëerd.
  • Actief – Creëer zelf een visuele oplossing binnen je eigen casus: een praktische situatie binnen een beroepspraktijk.

We besteden ook aandacht aan de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in beeldcreatie en -analyse. Je krijgt mee hoe AI beelden genereert, manipuleert en interpreteert, en hoe je deze technologieën kunt gebruiken. Daarnaast bespreken we de ethische kant van beelden, zoals de impact op individuen en de samenleving, privacy, manipulatie en representatie.

De minor is opgebouwd uit twee kwartielen van ieder 10 weken. In het eerste kwartiel leggen we de nadruk op de hoofdthema’s ‘bewust’ en ‘kritisch’. Het draait hier om de verdieping van de beeldmaterie. Je legt de fundering voor de casus die je in het volgende kwartiel uitwerkt.

In het tweede kwartiel ligt de nadruk op het hoofdthema ‘actief’, waarbij je voor jouw casus, in samenwerking met medestudenten, je visuele oplossing creëert.

Expertsessies spelen een belangrijke rol, waarbij professionals uit het werkveld hun expertise delen. We gaan natuurlijk ook op pad buiten de opleiding om te genieten, te onderzoeken en te leren van allerlei instellingen die met beelden te maken hebben. Als studenten organiseren jullie ook sessies door professionals uit het werkveld uit te nodigen.

De minor is toegankelijk voor iedere HBO-voltijdstudent met een aantoonbare interesse voor film- en (beeld)mediawijsheid. Deze minor heeft een duidelijke meerwaarde voor studenten van de opleiding creative business, lerarenopleidingen, pabo’s, communicatieopleidingen, social work, journalistiek, vaktherapie, en (toegepaste) psychologie. De in deze minor opgedane kennis en vaardigheden kunnen ingezet worden bij bijvoorbeeld marketing en voorlichting, journalistiek en onderzoek, therapie en training, educatie en onderwijs.

Beoordeling vindt plaats in vier toetsen van 5 EC en één toets van 10 EC. De toetsen van 5 EC zijn individueel, de toets van 10 EC heeft een individuele en een samenwerkingscomponent.