Minor Digitalisering in de bouw | Hogeschool Saxion - artist impression

Digitalisering in de bouw

Je analyseert en adviseert je stagebedrijf uit de bouw- en infrabranche in het maken van een digitale transitie. Je brengt bestaande processen, informatie-behoeftes, samenwerking en communicatie in beeld (op het gebied van digitalisering en BIM) en bekijkt hoe de nieuwe digitale middelen een hulp kunnen zijn de organisatie te ontwikkelen. De lijn tussen maatschappelijke vraagstuk, organisatie-, team en individuele ontwikkeling wordt duidelijk tijdens deze minor.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Michel Mossel
  • Code

    M.1290

  • Start

    september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    28

  • Locatie

    Enschede

  • Minor Type

    A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

De bouw- en infrabranche staat voor vele uitdagingen, zoals: verduurzaming, circulariteit, digitalisering en de bouwopgave (andere volgorde gekozen). Verdere digitalisering (waaronder BIM) is een hulpmiddel deze uitdagingen voor de organisatie in te zetten. Voor verandering van processen en het ontwikkelen van nieuwe werkwijze in de bedrijven moet veel werk verricht worden. Met behulp van de studenten (junior adviseurs) kunnen vraagstukken van het bedrijf opgepakt worden en concreet gemaakt worden in een aanbeveling.

In een BIM-model worden vele aspecten verwerkt zoals: architectuur, bouwen, civiele kunstwerken, constructies, installatietechniek, facility management en dergelijke. Alle projectdeelnemers komen met deze nieuwe werkwijze in aanraking met als doel proces-, informatie-optimalisatie en faalkostenreductie. Tijdens deze minor gaan we in op wat BIM is, welke consequenties dit heeft voor het samenwerken en hoeverre software oplossingen aansluiten op de integrale aanpak.

Je zorgt zelf voor een geschikt stagebedrijf. We gaan ervan uit dat er slechts één stagiaire per bedrijf de minor volgt. Alleen in overleg met en goedkeuring door de programmaleider van Saxion, wordt hiervan afgeweken. Samen met het stagebedrijf bepaal je een geschikt vraagstuk. Het onderzoek kan zowel verbredend zijn als verdiepend of een van beide. Uit ervaring is gebleken dat de verbreding zeker aan de orde is, omdat nieuwe technieken toepassen in een bestaan project over vele aspecten gaan betreft organisatieontwikkeling. De mens, processen, informatiestromen, BIM, samenwerken, communicatie zijn veelal onderdeel van het vraagstuk.

Vraagstuk & onderzoeken, advisering en implementatieplan
Voor een goede advisering en implementatieplan moet je eerst in kaart brengen hoe de huidige werkwijze binnen (en buiten) het bedrijf plaatsvind. Hoe beter je weet wat speelt, des te beter kun je concluderen en aanbevelen. Het advies zal in een concreet eenvoudige stappenplan, processchema, informatiebehoefte etc. verwerkt moeten worden.

Je gaat 4 dagen in de week als junior adviseur aan de slag bij je eigen gekozen stagebedrijf. Tijdens deze stage is ben je minimaal 2 dagen in de week bezig met je vraagstuk en eindrapportage. De andere twee dagen kun je meewerken binnen het bedrijf. Hierbij is wel aan te bevelen dat deze meewerkdagen gerelateerd zijn aan het vraagstuk. Tijdens de lesdag (1 dag per week op de woensdags bij Saxion te Enschede), staan er diverse onderdelen op de agenda, waaronder:

  • inspirerende excursies naar koplopers op het gebied van Digitalisering (BIM);
  • aanleiding vraagstuk helder krijgen;
  • plan van aanpak voor het vraagstuk neerzetten;
  • rapport structureren, schrijven, samenvatten;
  • implementatieplan opzetten en adviseren;
  • processen in kaart brengen en modelleren;
  • individuele eigenschappen herkennen en ontwikkelen;
  • verandermanagement.

De minor is geschikt voor voltijd of deeltijd bachelor-studenten. Mogelijke studies die prima aansluiten bij deze minor zijn: Bouwkunde-, Bouwtechnische bedrijfskunde, civiele techniek, technische bedrijfskunde, vastgoed, facility management, etc. Als er binnen de branche of het bedrijf behoefte is aan organisatieontwikkeling met behulp van digitalisering (BIM, Woningcartotheek, Digital Twin,..) is de minor zeer geschikt.

Om deel te kunnen nemen heb je je propedeutisch examen behaald, plus 45 studiepunten in het tweede jaar.

Waarom deze minor?
Bedrijven binnen de bouw en infra staan voor grote maatschappelijke uitdagingen. Er is een enorme druk projecten te realiseren en daarnaast de nieuwe digitale middelen binnen de organisatie voor je te kunnen laten werken. De studenten pakken in deze minor een ontwikkelvraagstuk op waar het bedrijf op dit moment behoefte aan heeft. Je levert aan het eind een product op (met behulp van een onderzoeksrapport) waarmee de volgende stappen gezet kunnen worden. Op deze manier verbinden we onderwijs, onderzoek, voor bedrijven en de ontwikkeling van de student en het bedrijf met elkaar.

Je levert een eindverslag in, waarin je een aanbeveling aanreikt. Deze aanbeveling bestaat uit een praktisch product, bijvoorbeeld: implementatieplan, stappenplan, roadmap, informatieschema. Hiermee moet het bedrijf aan de slag kunnen om de volgende organisatieontwikkeling door te voeren. De beoordeling van het verslag ligt bij het bedrijf (50%) en Saxion (50%). Het bestaande proces en het nieuwe proces in kaart brengen ten behoeve van het vraagstuk, is onderdeel van het verslag. Evenals de eigen individuele ontwikkeling die je doormaakt.