Groepje studenten, samen aan de slag

Onderzoek of jouw toekomst in het onderwijs ligt

Enthousiaste docenten van de Academie Pedagogiek en Onderwijs en leraren of docenten in de praktijk laten je ervaren hoe boeiend en veelzijdig een baan in het onderwijs is. Je ontwikkelt pedagogische en (vak)didactische vaardigheden die je tijdens je stage op een basisschool of school voor voortgezet onderwijs toepast in de praktijk.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student

Vragen over deze minor?

Marieke Los
  • Start

    februari, september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    64

  • Locatie

    Deventer

  • Minor Type

    A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student

Wat houdt deze minor in?

Met deze minor kun je onderzoeken of een baan in het basis- of voortgezet onderwijs voor jou interessant is. Binnen de educatieve minor worden er drie routes aangeboden. Je kan kiezen voor de route leraar basisonderwijs of voor docent Wiskunde of Nederlands voor het voortgezet onderwijs of mbo. Je maakt tijdens de minor kennis met het vak en je ervaart hoe het is om leraar of docent te zijn. 

Je ontwikkelt pedagogische en (vak)didactische kennis en vaardigheden. Bovendien leer je op een onderzoekende manier naar je eigen onderwijspraktijk te kijken. De professionele ontwikkeling van jou als leraar of docent staat in deze minor centraal. 

Het programma van de minor komt overeen met het eerste semester van het studieprogramma verkorte deeltijd pabo of de tweedegraads lerarenopleiding Wiskunde of Nederlands in deeltijd.

Je hebt één of twee lesdagen in Deventer, op maandag en/of woensdag. Hiernaast loop je minimaal 28 dagen stage tijdens de minor. Dit zijn 14 x 2 dagen per week (donderdag en vrijdag). Tijdens de toetsweken loop je geen stage.

De bijeenkomsten worden gegeven in de vorm van hoor- en werkcolleges en bestaan uit de volgende leerlijnen:

Route Leraar basisonderwijs

  • Werkplekleren A (stage in het basisonderwijs)
  • Kernpraktijken en professionele en persoonlijke ontwikkeling
  • Kennislijn rekenen-wiskunde en taal
  • Beroepsvaardigheden handschriftontwikkeling en Oriëntatie op jezelf de wereld

Route Docent Wiskunde

  • Werkplekleren A (stage in het voortgezet onderwijs)
  • Kernpraktijken en professionele en persoonlijke ontwikkeling
  • Kennislijn rekenen-wiskunde (basisvaardigheden wiskunde, analyse 1, ruimtemeetkunde, kansrekening) en 2 modules wiskundedidactiek (probleemoplossen en meetkundedidactiek)

Route Docent Nederlands

  • Werkplekleren A (stage in het voortgezet onderwijs)
  • Kernpraktijken en professionele en persoonlijke ontwikkeling
  • Kennislijn Nederlands (Grammatica & Spelling, Jeugdliteratuur en schriftelijke taalvaardigheid)

De route Leraar basisonderwijs wordt twee keer per jaar aangeboden in september en februari. De route docent Wiskunde of Nederlands wordt alleen in september aangeboden.

Activiteiten
Bijeenkomsten in de vorm van hoor- en werkcolleges, persoonlijke en professionele ontwikkeling onder begeleiding van een studiecoach en 2 dagen stage op een school. Tijdens de stage krijg je de kans om je opgedane kennis toe te passen in de praktijk en je vaardigheden te verfijnen met de hulp van een ervaren begeleider (mentor).

De minor is bedoeld voor HBO-studenten met een propedeuse, die interesse hebben in het beroep leraar basisonderwijs of docent Wiskunde of Nederlands voor het voortgezet onderwijs of mbo.

Voor de route Docent Wiskunde gelden de aanvullende toelatingseisen: Je moet wiskunde B op havo-niveau hebben behaald, of op vwo-niveau wiskunde A of B. Heb je dat niet, dan kun je je niveau aantonen via een toelatingstoets.

Na de minor kun je ervoor kiezen om de verkorte opleiding tot leraar basisonderwijs (pabo) of de tweedegraads lerarenopleiding Wiskunde of Nederlands in zijn geheel af te ronden bij de Academie Pedagogiek en Onderwijs van Saxion. Dat betekent dat je, afhankelijk van je vooropleiding, binnen anderhalf tot twee jaar als bevoegd leraar voor de klas kan staan. Je kunt dan lesgeven aan alle groepen in het primair onderwijs, speciaal (basis)onderwijs, speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs of als docent Wiskunde of Nederlands in het voortgezet onderwijs of op het mbo. Met de toenemende vraag naar leraren en docenten is de kans op een baan groot. Je kunt starten met het vervolg van de opleiding wanneer je in het bezit bent van je bachelorsdiploma.

Waarom deze minor?
Het programma van de minor komt overeen met het eerste semester van het studieprogramma verkorte deeltijd pabo of de tweedegraads lerarenopleiding Wiskunde of Nederlands in deeltijd.

De toetsing bestaat uit digitale (kennis)toetsen, een portfolio, verslagen, praktijkopdrachten en presentaties. Er wordt zowel formatief als summatief getoetst. Werkplekleren sluit je af met een summatieve beoordeling van de mentor en opleider in de school.