Student met VR-bril aan de slag

Innovatieve oplossingen voor ruimtelijke opgaven! (tweetalig NL/EN)

Alles in de wereld om je heen draait om beleving. Met immersive design kun je experimenteren met innovatieve oplossingen voor die wereld, toegepast in ruimtelijke opgaven. Immersive tools, zoals VR en AR, projecties, geur- en sounddesign, zijn hét gereedschap voor toekomstige ontwerpers om tot innovatieve, duurzame ontwerpen te komen met het gewenste verhaal en de gewenste beleving. Naast fysieke ruimtes ontwerpen designers ook steeds vaker virtuele ruimtes, want ook daar willen we duurzaam kunnen verblijven. In de minor Immersive Spatial Design leer je jezelf te verhouden tot reële opdrachtgevers, oefen je in ons eigen immersive lab met complexe opgaven en technieken, en leer je je eigen positie als ontwerper in dit proces te bepalen.

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Iris Hobo
  • Code

    M.1324

  • Start

    februari, september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    66

  • Locatie

    Deventer

  • Minor Type

    B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student


Interesse of vragen? Kom naar de online voorlichting: ma 14 april 19.00 uur

Neem deel aan de Teams meeting

Wat houdt deze minor in?

In deze minor werk je samen met opdrachtgevers, die een reële maar ook complexe vraag hebben op het gebied van immersive design. Volgens het design thinking-model onderzoek je samen met medestudenten een ruimtelijke opgave, waarin je de bestaande situatie en de (onderliggende) wensen van de opdrachtgevers en andere stakeholders in kaart brengt. Hierbij maak je gebruik van geavanceerde onderzoeksmethoden- en technieken. Op basis van de resultaten kies je een (nieuwe) invulling van het object en maak je daar een ontwerp voor. Tijdens het ontwerpproces presenteer je steeds je werk, m.b.v. verschillende presentatietechnieken en -technologieën, en reflecteer je hierop met je opdrachtgevers, medestudenten en docenten.

Minor Immersive 4D Design presentatie - voorpagina

>> Bekijk de presentatie

In deze minor werk je zowel in groepen als individueel. Elke groep van 4 tot 6 studenten gaat aan de slag met een vraagstuk. Het is geïntegreerd onderwijs omdat dit project verschillende vakgebieden beslaat, waaronder kunst & cultuur, ruimtelijke vormgeving, technologie, gebruikersbeleving, ondernemerschap, communicatie, applied design research en sustainable development goals.

Deze minor bevindt zich op de cross-over tussen human & technology van het onderliggende IDEO-model van Stanford University. Tijdens de werkcolleges op locatie word je, zowel individueel als op groepsniveau, begeleid door ontwerpdocenten.

De werkcolleges worden gegeven door vakdocenten, met daarnaast gastcolleges door experts op de specifieke vakgebieden. Als student sta je aan het roer en stelt deels het eigen onderwijs samen door de experts op verschillende terreinen te raadplegen. Daarnaast maken we ook excursies naar voorbeeldprojecten en andere inspirerende plekken deel uit van het onderwijsprogramma.  

De minor is bedoeld voor studenten van de opleidingen Interior Design, Creative Media and Game Technology, Fashion and Textile Technology, Industrieel Product Ontwerp en Creative Business van Saxion.

Verder is de minor ook interessant voor studenten van de opleidingen Vormgeving, Academie Minerva, Architectural design, Gerrit Rietveld academie, Allround styling, Artemis academie, Spatial Design, Willem de Kooning academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Interior architecture, Artez en Interieurarchitectuur en meubelontwerpen, KABK.

Toelating van studenten van andere dan bovengenoemde opleidingen wordt beoordeeld op basis van een motivatie en aantoonbare vaardigheden waaruit de aansluiting met het geboden onderwijs blijkt.

Deze minor wordt tweetalig aangeboden. Het betreft een gecombineerde groep studenten waarbij zowel Nederlands- als Engelssprekende docenten aanwezig zijn. Minor in Engels.  

Waarom deze minor?
Alles in de wereld om je heen draait om beleving. Met immersive design kun je experimenteren met innovatieve oplossingen voor die wereld, toegepast in ruimtelijke opgaven. Immersive tools, zoals VR en AR, projecties, geur- en sounddesign, zijn hét gereedschap voor toekomstige ontwerpers om tot innovatieve, duurzame ontwerpen te komen met het gewenste verhaal en de gewenste beleving. Naast fysieke ruimtes zullen ontwerpers ook steeds vaker virtuele ruimtes gaan ontwerpen, want ook daar willen we duurzaam kunnen verblijven. In de minor Immersive Spatial Design leer je jezelf te verhouden tot reële opdrachtgevers, oefen je met complexe opgaven en technieken, en leer je je eigen positie als ontwerper in dit proces te bepalen.

In de producttoets draait het om een beroepsproduct, waarin het beantwoorden van een vraagstelling en/of het oplossen van een probleem, afkomstig uit de beroepspraktijk, centraal staat. Je werkt samen met medestudenten in een team aan een integrale ontwerpopdracht. Elk ontwerpteam gaat aan de slag met een vraagstuk. Elk vraagstuk is anders m.b.t. opdrachtgevers, gebruikers, functie, wensen en doelen. 

In deze minor werk je nauw samen met medestudenten. Als ontwerpteam werken jullie aan een unieke opdracht die jullie zelf hebben samengesteld, met verschillen in gebruikers, functies, wensen en doelstellingen.

Studenten zeggen over deze minor:

  • "In deze minor creëren we meeslepende ervaringen met behulp van VR, XR en projecties, waarbij we nieuwe werelden openen en de grenzen van verbeelding verkennen." - student Creative Media and Game Technologies
  • "Dit is geen lab, dit is één grote speeltuin!" (over het Immersive Design Lab) - student Industrieel Product Ontwerpen
  • "Gewoon rustig blijven, hier komt vast een oplossing voor..." (over technisch gecompliceerde ontwerpproblemen) - student Creative Business
  • "Ik denk dat ik veel meer geleerd heb dan ik me nu realiseer!" (over werken in een multidisciplinair team) - student Interior Design & Styling
  • "Het is een intensieve minor, maar het was zeker de moeite waard!" - student Industrieel Product Ontwerpen
  • "Het werkt eigenlijk net als magie, je kan alles maken wat je wil." - student Interior Design & Styling
  • “Elk ontwerp begint met een verhaal” (over storytelling) - student Interior Design & Styling

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids