Wat heb je nodig om een topprestatie te leveren?
Presteren is veelomvattend. Bij het leveren van een topprestatie spelen mentale aspecten een grote rol, maar ook je talent en wat je aangeleerd krijgt. Daarnaast zijn cognitieve-, fysiologische-, groeps- en persoonlijke aspecten bepalend. Tijdens deze minor krijg je een interessant inkijkje in de psychologie van presteren op het gebied van sport (50%), gezondheid (25%) en werk (25%). Je leert hoe jij bij jezelf je prestaties positief kunt beïnvloeden maar ook bij anderen op welk gebied dan ook. De basis van deze minor komt grotendeels uit de sportpsychologie, dat betekent dat het veel over sport gaat. Het is een verbredende minor, waarin we in een kort tijdsbestek veel onderwerpen behandelen. Het is dus geen verdiepende minor, maar je kunt wel de diepgang in de onderwerpen zoeken.
Aanmelden
Aanmelden is niet meer mogelijkOmdat het maximale aantal plekken voor deze minor bereikt is, kan je je niet meer aanmelden
Vragen over studeren bij Saxion?
- Code
M.832
- Start
februari, september
- Type
Voltijd, Deeltijd
- Taal
Nederlands
- Max aantal deelnemers
100
- Locatie
Deventer
- Minor Type
A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding
- Doelgroep
Saxion-student, Niet-Saxion-student
Wat houdt deze minor in?
Om inzicht te krijgen in de complexiteit van presteren, gaan we in op verschillende prestatiepsychologische thema’s op het gebied van sport, gezondheid en werk. Je krijgt kennis en leert technieken en methoden om de prestaties van jezelf en anderen te kunnen beïnvloeden, ook binnen je eigen werkveld. Zo staan we stil bij thema’s als: presteren onder druk, motivatie en leefstijl, focus, teamperformance, leiderschap tijdens samenwerking, vitaliteit, talentontwikkeling in de sport, duurzame inzetbaarheid en sport en het brein. Hierdoor krijg je een brede professionele view over alle gebieden die de mentale kant van presteren beïnvloed, wat bijdraagt aan het worden van een ‘prestatie-expert’ of ‘prestatiedeskundige’ binnen jouw werkveld.
We maken daarvoor gebruik van de meeste recente inzichten uit de wetenschap, gecombineerd met ervaringen uit de praktijk. De minor wordt verzorgd door geaccrediteerd sport- en prestatiepsychologen, experts uit het werkveld en andere professionals. De literatuur bij deze minor is een bundeling van Nederlandse en Engelse literatuur. De minor biedt de mogelijkheid om veel van de thema’s te kunnen toepassen op je eigen interessegebied (hetzij sport, gezondheid of werk).
De minor is een voltijd minor, die ook door deeltijdstudenten gevolgd mag worden. Deeltijdstudenten kunnen na overleg de minor volgen. De minor heeft een studiebelasting van 30 uur in de week en heeft vaste lesdagen. Daarbij moet rekening gehouden worden met lessen overdag en samenwerkingsopdrachten.
De minor is opgebouwd uit 3 grote projecten:
- Presteren en Sport (15 ec, dus de helft van de minor)
- Presteren en gezondheid (8 ec)
- Presteren en werk (7 ec)
Binnen een project werk je steeds in sprints van 2 weken aan één thema. In die sprint werk je individueel of samen aan een opdracht.
Voorbeelden van sprints:
Presteren en sport
- Presteren onder druk
- Focus
- Sport en het brein
- Teamperformance
- Talentontwikkeling
- Jeugdsport
Presteren en gezondheid
- Vitaliteit en leefstijl
- Stress en coping
- Blessures en herstel
Presteren en werk
- Leiderschap tijdens samenwerking
- ‘Fit’ op je werk
In totaal zijn er 16 sprints. Een sprintperiode start met een korte ‘voorbeschouwing’ om je goed voor te bereiden op de outline, opdrachten en inhoud voor die periode. Tijdens de sprints zijn er hoorcolleges, werkcolleges, practica en dergelijke, om je te voorzien van de kennis en toepassing die je nodig hebt om je opdrachten te kunnen maken. et is belangrijk aanwezig te zijn bij alle lessen om de sprints af te kunnen ronden. Elke sprint rond je dírect af met bijvoorbeeld een opdracht, pitch, verslag, filmpje of presentatie. Er zijn geen tentamens of ‘eindopdrachten’. Halverwege is er een week ‘rust’ als ook op het eind. We houden zoveel mogelijk dezelfde dagen en structuur aan in het rooster, zodat je weet waar je aan toe bent
Je kunt deze minor volgen als je je propedeuse hebt gehaald.
Deeltijdstudenten mogen in overleg met de coördinator ook deelnemen, maar moeten er rekening mee houden dat de lessen en samenwerkingsactiviteiten overdag en/of op meerdere dagen plaatsvinden.
Geen Saxion-student?
- Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via [email protected] om na te gaan of er nog plek is.
- Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.
Je behaalt de minor door bij elke sprint je opdracht met een voldoende af te ronden. Deze opdrachten variëren zowel in vorm als in groepsgrootte waarin je de opdracht uitvoert. Zo zijn er (korte) verslagen, pitches, presentaties, observaties, producten, assessments etc. De opdrachten bij de sprints bepalen gezamenlijk je eindcijfer voor dat project. Je hebt geen tentamen.
Studenten zeggen over deze minor:
- "Docenten stralen passie en enthousiasme uit."
- "Ik vind het werken in sprints heel erg prettig, zo ben je altijd actief bezig en raak je niet in een sleur."
- "Ik vond het een erg interessante minor! Ik heb meteen dingen kunnen toepassen waarvan ik dacht dat het handig was."
- "Het werken in sprints is erg fijn. Hierdoor kan je steeds iets afronden. De stof die je opdoet is concreet en kan je op veel andere sprints of het dagelijkse leven ook toepassen. Tijdens de lessen worden voorbeelden genoemd zodat het ook echt helder is."
- "Ik heb ontzettend veel nieuwe informatie geleerd die ik in de toekomst kan toe passen in mijn sport maar ook in mijn werkveld. Daarnaast vond ik het ook tof dat er professionals zoals gastsprekers hun verhaal kwamen vertellen."
- "Ik vond deze minor erg leuk en leerzaam. Over verschillende belangrijke aspecten in het leven wat geleerd; sport, gezondheid en werk. Goede les opbouw en de lessen zijn leuk om te volgen."