Minor Ethiek & Technologie, maar dan praktisch | Hogeschool Saxion - Schematische afbeelding van de aarde

Vergroot jouw impact op je werk en de wereld!

Tijdens deze minor leer je kritisch te kijken naar technologie. Wat doet technologie met de gebruiker en de omgeving? Hoe heeft het impact op de wereld en welke verantwoordelijkheid heb je als ontwikkelaar? Leer de impact van technologie in te schatten! Met praktische werkvormen brengen we je stap-voor-stap tot ethisch verantwoorde innovaties!

Aanmelden als

Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:

Saxion-student Niet-Saxion-student

Vragen over deze minor?

Anne Bonvanie
  • Code

    M.1306

  • Start

    september

  • Type

    Voltijd

  • Taal

    Nederlands

  • Max aantal deelnemers

    28

  • Locatie

    Apeldoorn

  • Minor Type

    A: Toegankelijk voor alle hbo-opleidingen, mits er geen overlap is met je huidige opleiding

  • Doelgroep

    Saxion-student, Niet-Saxion-student


Wat houdt deze minor in?

Technologie vormt een groot onderdeel van onze samenleving en de impact van een technologie zit vaak ingebakken in het design en het gebruik hiervan. Denk bijvoorbeeld aan zelfscankassa’s: ontwikkeld voor snelheid, efficiency en lage kosten. Maar nu ze overal worden ingezet zie je ook de nadelen. Eenzame mensen krijgen minder persoonlijke aandacht en er is nog meer technologie nodig om alles te controleren als gevolg van de toename van het aantal winkeldiefstallen. Wat doet dat met ons beeld van elkaar en is dat wenselijk? 

Aan de hand van concrete problemen uit je eigen werkveld leren we je om ethische vraagstukken te herkennen, te bespreken en op te lossen. De eindopdracht van de minor vereist dat je laat zien dat je een echt probleem uit je eigen werkveld herkent en de mogelijke oplossingen met je toekomstige collega's, klanten of patiënten kunt delen. Daarbij maak je gebruik van alle vaardigheden die je tijdens de minor hebt opgedaan.

De minor bestaat uit vier onderdelen. De onderdelen “Maatschappij & Dialoog” en “Ontwerp & Impact” duren beide 1 kwartiel. Je ontwikkelt hierbij vaardigheden gericht op het herkennen van ethische vraagstukken en de  communicatie hierover (M&D), het inschatten van de impact en deze mee te nemen in de ontwikkeling of inzet van technologie (O&I). De onderdelen ‘Ethiek en IK’ en de praktijkopdracht lopen de hele minor door. Ze hebben als doel om de studenten een vaste structuur te geven waarin ze hun ervaringen (Ethiek en IK), kennis en vaardigheden (praktijkopdracht) zo goed mogelijk kunnen gaan inzetten in hun beroep en in het werkveld.

Activiteiten
In de minor worden hoor- en werkcolleges gegeven. De hoorcolleges geven een goed idee van wat impact eigenlijk is, hoe het denken over techniek en ethiek zich heeft ontwikkeld. Bovendien leer je werkvormen aan hoe je technologie en de impact ervan kunt verbeteren in de beroepspraktijk. In de werkcolleges leer je debatteren en argumenteren, werkvormen voor impactanalyse uit te voeren en herontwerpen te gebruiken om technologie aan te laten sluiten bij de gewenste situatie. Tot slot is er een praktijkopdracht, waarin je een echte technologie uit het eigen werkveld gebruikt om alle geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen.

Iedereen die technologie ontwikkelt, implementeert, of gebruikt. Studenten van alle opleidingen zijn dus welkom.

Waarom deze minor?
In deze leer je kritisch te kijken naar technologie en de impact van technologie op jou en je omgeving. Je gaat de impact van technologie inschatten, je leert hoe je de goede vragen stelt die niet direct weerstand oproepen en we laten je ervaren hoe je met praktische werkvormen stap-voor-stap komt tot ethisch verantwoorde innovaties. Wat dat oplevert? Dat bepaal jij in een eindopdracht in vrije vorm.

Je bouwt een portfolio op met 2 onderdelen: het beroepsproduct en de verantwoording van het beroepsproduct.

Het beroepsproduct is een vrije vormproduct dat beoordeeld wordt op toepasbaarheid van de gekozen technologie en het beoogde werkveld. De verantwoording en onderbouwing moeten laten zien dat de vaardigheden die je in deze minor hebt geleerd, zijn ingezet om tot het beroepsproduct te komen.