Zet je in voor betere ondersteuning aan mensen met verward gedrag
In deze minor vergroot je je competenties met betrekking tot mensen die (soms) verward kunnen zijn en die iedereen kan tegenkomen in de samenleving. Je gaat gedrag leren herkennen en leert welke ondersteuning jij kan bieden, waarbij de nadruk ligt op ondersteunen van zelfmanagement en persoonlijk herstel. Proactieve samenwerking met de persoon zelf, naastbetrokkenen en professionals staat centraal. De inzet van technologische toepassingen bij ondersteuning wordt onderzocht, eventueel ontwikkeld en toegepast.
Aanmelden als
Je kunt je inschrijven op de volgende mogelijkheden:
Saxion-student Niet-Saxion-student- Code
M.1319
- Start
februari, september
- Type
Voltijd, Deeltijd
- Taal
Nederlands
- Max aantal deelnemers
24
- Locatie
Deventer, Enschede
- Minor Type
B: Toegankelijk voor enkele hbo-opleidingen (check 'Doelgroep')
- Doelgroep
Saxion-student, Niet-Saxion-student
Wat houdt deze minor in?
In deze verdiepende minor vergroot je je competenties als het gaat om mensen die (soms) verward kunnen zijn en die iedereen tegenkomt in de samenleving. De term ‘verwarde persoon’ wordt vaak genoemd in de media maar zegt eigenlijk niets. Want over wie gaat het eigenlijk? Je leert in deze minor gedrag herkennen (wat is verwardheid en wat is het niet?). Je ontwikkelt een visie op de maatschappelijke ophef die er is rond mensen met verward gedrag. Je leert ‘gewoon contact maken’ en welke begeleiding jij kan bieden, met de nadruk op ondersteunen van persoonlijk herstel. Samenwerking met de persoon zelf, naastbetrokkenen en professionals staat centraal. Je onderzoekt de inzet van technologische toepassingen om samenwerking en organisatie van zorg te versterken en je doet onderzoek naar factoren die van invloed zijn op samenwerking en organisatie van zorg rond mensen met verward gedrag.
We bieden je een combinatie van kennis (deels met behulp van e-learning), trainingen en ervaringen, zowel op school als in de praktijk. Veel zelfwerkzaamheid is vereist.
Je krijgt drie dagen per week les, van docenten met veel ervaring met mensen met verward gedrag, van ervaringsdeskundige gastdocenten en van professionals die nu nog in de praktijk werken. Deze minor heeft geen stages.
Voltijd
In de voltijds minor ben je 5 dagen per week bezig met je studie. Een deel van de opdrachten voer je buitenschools uit. Er worden trainingen gegeven en er is ruimte voor zelfstudie. Je studeert veel zelf, individueel of in groepjes. Het onderzoek voer je, samen met een medestudent, uit in de praktijk.
Deeltijd
Let op: 1) voor studenten van SPS geldt dat ze een relevante werkplek moeten hebben, te beoordelen aan Saxion Parttime School en 2) de minor voor deeltijdstudenten wordt alleen in semester 1 gegeven, leslocatie Enschede.
Een SPS student tekent zich niet in via Bison op het minor aanbod van Saxion, zoals de voltijdstudenten. Via de studiecoach geven zij door hoe zij de vrije keuze ruimte/minor willen invullen. Studenten sturen vervolgens een mail naar de Backoffice van SPS om zich aan te melden voor de minor.
De minor bestaat uit vijf modules:
- Analyseren van de complexiteit van verward gedrag (5 EC)
- Werken aan herstel bij verward gedrag (5 EC)
- Somatiek en leefstijl bij verward gedrag (5 EC)
- Onderzoek de organisatie van zorg en ondersteuning rond verward gedrag (10 EC)
- Communiceren en verward gedrag (5 EC)
Deze minor is geschikt voor studenten van de voltijd bachelor opleidingen:
- Verpleegkunde
- Gezondheid en Technologie
- Social Work
- Toegepaste Psychologie
- Klinische Psychologie
- Arbeids- en Organisatiepsychologie
- Integrale Veiligheidskunde
- Sociaal Juridische Dienstverlening
Deze minor is verdiepend op het majorgedeelte van de opleiding waarin alle kern- en hbo-competenties worden ontwikkeld.
Voor deeltijd studenten geldt dat ze een relevante werkplek moeten hebben, te beoordelen door Saxion Parttime School.
Als je graag leert in kleine groepen met studenten van verschillende opleidingen, je wilt weten hoe je de koppeling kunt maken tussen theorie en praktijk door middel van de vele gastlessen van mensen uit de praktijk en ervaringsdeskundigen, je het interessant vindt om de verdieping te maken op het omgaan met mensen met verward gedrag, dan moet je kiezen voor deze minor!
Waar volg je de minor?
De voltijd minor wordt in kwartiel 1/2 aangeboden in Deventer en in kwartiel 3/4 in Enschede. De deeltijd minor (via de Saxion Parttime School) vindt plaats in kwartiel 1/2 in Enschede.
"De koppeling tussen theorie en het oefenen vond ik erg leerzaam."
"Goed georganiseerde minor en sluit heel goed aan bij Social Work. Ontzettend veel nieuwe dingen geleerd en goede begeleiding gehad van de docenten!"
"Ik vond het zeker leerzaam om op een andere manier te leren kijken naar verwarde personen. Van tevoren hoopte ik dat we meer gingen leren over het ziektebeeld rondom verwarde personen. Dit was helaas niet zo. Toch vond ik het leerzaam omdat ik denk dat ik deze informatie goed kan gebruiken in het werkveld. Vooral door alle eigen ervaringen die gedeeld werden heb ik een beter beeld gekregen."
"Een opheldering van alle informatie die ik de afgelopen jaren heb gehad binnen de opleiding. Meer inzichten gekregen hoe mensen met verward gedrag te benaderen, behandelen en te bekijken."
"Het was een leerzame minor. Nieuwe inzichten over de behandeling van verwarde personen. Interessante onderwerpen, toetsen op niveau.Veel verschillende invalshoeken van VP besproken, ook veel diversiteit in de lessen."
"Zeer actueel onderwerp, waarvan ik veel heb geleerd. Op enkele punten (met name onderzoek) zat veel herhaling."
"Voornamelijk de gastcolleges vond ik erg waardevol!"
"Veel diepgang op onderwerpen. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Zo weet ik nu hoe ik een signaleringsplan en leefstijlplan kan maken en weet ik met hoeveel organisaties je soms moet samenwerken rondom een casus."
"De minor gaat in op actuele onderwerpen. Dit vind ik heel belangrijk. Ik heb ontzettend veel geleerd wat ik in de opleiding nog niet eerder heb gehad, het is echt een toevoeging aan mijn ontwikkeling geweest."
"Erg interessant door de vele gastlessen van ervaringsdeskundige, op deze manier een inkijk gekregen van de 'andere' kant."
Je sluit elke module af met een toets. Deze kan bestaan uit een verslag/portfolio (voltijd en deeltijd), een videofragment en reflectieverslag (deeltijd), een presentatie of assessment (voltijd).
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de Studiegids