Studie inhoud
In twee jaar leidt Saxion jou op tot een pedagogisch educatief professional (PEP) in de kinderopvang, naschoolse opvang, peuterspeelzaal of tot leraarondersteuner in het (speciaal) basisonderwijs. Je verdiept jouw kennis van en inzicht in het werken met kinderen op zowel pedagogisch als educatief gebied. Met deze Associate degree opleiding ben je breed inzetbaar in Integrale Kindcentra (IKC’s), het basisonderwijs en de kinderopvang.
- Contactmomenten 16 uur
per week
- Zelfstudie 14 uur
per week
- Stage 2 dagen
per week
- Extra kosten € 300
per jaar
HET EERSTE JAARWerken in de groep
In het eerste leerjaar van Ad PEP staan de volgende thema’s centraal:
- Observeren en ontwikkelen
- De uitdagende (speel)leeromgeving
- Leren en uitleggen
- Handelingsgericht werken
Het eerste jaar van de opleiding is gericht op het werken in de groep. Je krijgt een goed beeld van wat de rol van een PEP (Pedagogisch Educatief Professional) in de organisatie inhoudt. Naast het volgen van lessen op de opleiding ga je meteen stagelopen binnen een organisatie.
In het eerste jaar verdiep je je (verder) in de ontwikkeling van kinderen en leer je hoe je rijke educatieve activiteiten kunt ontwerpen en geven, specifiek voor de leeftijdscategorie waar je mee werkt. Daarnaast ga je aan de slag met instructie, motivatie en leren en leer je werken volgens de cyclus van handelingsgericht werken.
Studiebelasting
- 35% Theorie
- 50% Praktijk- en groepsopdrachten
- 15% Professionele ontwikkeling
De vakken die in het eerste jaar aan de orde komen zijn:
- Pedagogiek en educatie (o.a. ontwikkeling, observeren, handelingsgericht werken, coaching)
- Ontwikkelingsdomeinen: Taal (geletterdheid), rekenen (gecijferdheid), motoriek en beweging, expressievakken, onderzoekend en ontdekkend spelen en leren
- Werkplekleren (stage)
- Professionele ontwikkeling
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHET tweede JAARPEP in de organisatie
In het tweede jaar van de Associate degree opleiding staan de volgende thema’s centraal:
- Pedagogisch Educatief Professional in de organisatie
- Het kind in het systeem
- Profilering en afstuderen
Het tweede jaar staat in het teken van de PEP in de organisatie. Thema’s als zorgbeleid, ouderbetrokkenheid, doorgaande lijnen staan centraal. Daarnaast ontwikkel je je verder in je coachingsvaardigheden, zowel op kindniveau als in de organisatie. Je leert samenwerken met verschillende zorgpartners van de organisatie waar je stageloopt.
Het tweede halfjaar van leerjaar twee ga je aan de slag met een actieonderzoek op je stageplek, waarbij je een onderwerp kiest dat bij jou en de organisatie past. Je profileert je binnen coaching specifiek in de kinderopvang of het basisonderwijs.
De vakken die in het tweede leerjaar aan de orde komen zijn:
- Pedagogiek en educatie (o.a. coaching, specifieke ontwikkelingsbehoeften, ouderbetrokkenheid, zorgbeleid)
- Ontwikkelingsdomeinen: taal (geletterdheid), rekenen (gecijferdheid), motoriek en beweging, expressievakken, onderzoekend en ontdekkend spelen en leren
- Werkplekleren (stage)
- Professionele ontwikkeling
Diploma: Associate degree Pedagogisch Educatief Professional
Na afronding van de Ad PEP opleiding ontvang je het diploma Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. Dit is een erkend diploma op hbo-niveau.