Jouw toekomst
Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je op allerlei plekken terecht, bijvoorbeeld als medisch laborant. Denk aan werken voor bedrijven, de gezondheidszorg, onderzoeksinstituten of de overheid.
- Doorstuderen 30%
studeert door
- Baan op niveau 89%
binnen anderhalf jaar na afstuderen
Beroepen voor biologisch en medisch laboratoriumonderzoekers
Als afgestudeerde van de opleiding BML (hbo laboratorium) heb je veel mogelijkheden. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als analist in een onderzoekslaboratorium van een universiteit of bedrijf. Daar houd je je bezig met de nieuwste innovaties op het gebied van (medische) biologie, nanotechnologie of voeding. Of je gaat werken in een diagnostisch laboratorium, waar je onderzoek doet naar ‘patiëntenmateriaal’, zoals bloed en urine. Ook daar is de opleiding een prima basis voor. Dus ga biologie studeren!
Je helpt mee aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld kankeronderzoek, infectieziekten, erfelijke ziekten, gezonde voeding en biobrandstoffen.
Je helpt mee in het laboratorium van bijvoorbeeld een ziekenhuis om patiënten beter te maken. Daar onderzoek je hun bloed, urine of cellen met behulp van de modernste technieken en apparatuur.
Je ontwerpt een chip om bloed te testen op de aanwezigheid van kankercellen, je onderzoekt of je de waterafstotende laag van een insectenvleugel kunt nabootsen of je test cellen die blootgesteld worden aandeeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Precisiewerk, waarbij je onder andere samenwerkt met mensen met een chemische, natuurkundige of electrotechnische achtergrond.
Je onderzoekt en analyseert activiteiten binnen een bedrijf of (zorg)instelling op besmettingen en infectierisico’s. Vervolgens adviseer je medewerkers over verbeteringen en het voorkomen van besmettingen en zet ook verbetertrajecten op. Je bent een onmisbare schakel voor bedrijven waar besmettingen en infecties een risico vormen. Denk daarbij aan de voedingsindustrie, ziekenhuizen, verpleeghuizen en apotheken.
De biotechnoloog gebruikt levende organismen (of delen daarvan) om producten te maken of te verbeteren, die onze gezondheid, ons voedsel en onze wereld verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van plantenrassen, algen toepassen voor gezonde voeding of aan duurzame energie (biogas).
Je kunt ook denken aan beroepen als...
- Kwaliteitsmedewerker
- Productspecialist life science producten
- Onderwijsassistent/praktijkdocent
Een oud-student hbo laboratorium aan het woord
Bij welke bedrijven en organisaties kun je werken?
Na de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je bijvoorbeeld aan de slag (als medisch laborant) bij onderstaande bedrijven en organisaties:
- Ziekenhuizen
- Universiteiten
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Nederlands Kankerinstituut
- TNO
- Streeklaboratoria, bijvoorbeeld Labmicta
- Bedrijven, zoals Unilever, DSM, Solvay
Baankans
De baankansen na het afronden van je studie hbo laboratorium zien er goed uit! Binnen anderhalf jaar na afstuderen heeft 89% van de studenten een baan op niveau binnen het vakgebied.
Na het afronden van hbo laboratorium kun je kiezen voor de unieke masteropleiding Applied Nanotechnology bij Saxion. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld de premaster Biomedical Engineering, Biomedische Wetenschappen of Molecular Life Sciences, al dan niet voorafgegaan door een premaster.