Jouw toekomst
Na het succesvol afronden van de opleiding Chemische Technologie ben je Bachelor of Science (BSc) en kun je alle kanten op. Ga aan de slag als procestechnoloog in de industrie of als adviseur bij een ingenieursbureau!
- Doorstuderen 33%
studeert door
- Oordeel afgestudeerden 91%
zou de studie opnieuw kiezen
Beroepen voor chemisch technologen
Na de opleiding Chemische Technologie ben je welkom bij bedrijven als Shell, Pentair, AkzoNobel, Zeton, DSM of TenCate. Je ontwerpt bijvoorbeeld een chemische fabrieksinstallatie. Of je verbetert producten met behulp van de nieuwste technologieën, waarbij je rekening houdt met duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Daarnaast kun je als onderzoeker werken bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut of bij de overheid.
Als procestechnoloog ontwerp je bijvoorbeeld een chemische fabrieksinstallatie of verbeter je producten met behulp van de nieuwste technologieën. Dit betekent dat je bijvoorbeeld samen met chemici, werktuigbouwkundigen en procesoperators op zoek gaat naar slimme oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een chemisch bedrijf als AkzoNobel, maar ook in de levensmiddelenindustrie bij FrieslandCampina.
Als je je specialiseert binnen de watertechnologie, ontwerp en verbeter je waterzuiveringsinstallaties. Niet alleen ben je inzetbaar bij de grote waterzuiveringsbedrijven, maar je kunt je ook richten op bedrijfsafvalwaterzuivering. Hierbij houd je rekening met terugwinning van energie en grondstoffen. Omdat je kennis hebt van biotechnologie, kun je micro-organismen het échte werk voor je laten doen.
Als materiaaltechnoloog ben je de expert op het gebied van eigenschappen en gedrag van kunststoffen en metalen. Je selecteert en test verschillende materialen en verbetert activiteiten rondom de productie. Samen met procesoperators en klanten zoek je naar de beste oplossing voor de gevraagde toepassing. Je zet kennis over kunststoffen en composieten bijvoorbeeld in bij TenCate (kunstgras) of Apollo (rubber banden).
Hoe meer je onderzoekt, hoe meer vragen er ontstaan. Als onderzoeker krijg je de kans om nieuwe inzichten te combineren met bestaande activiteiten. De industrie is volop in beweging en als onderzoeker verbind je praktische kennis met wetenschappelijk onderzoek. Je kunt aan de slag bij Saxion of Universiteit Twente, of extern bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut zoals Wetsus of bij de overheid.
Veiligheid is een belangrijk onderdeel binnen de chemische industrie. Als veiligheidsadviseur help je bedrijven om de veiligheid van productie-activiteiten en producten te verbeteren. Je bent op de hoogte van wet- en regelgeving en je kunt de risico's rondom chemische processen goed inschatten. Aan de hand van modellen en simulaties doe je voorstellen om een veilige werk- en leefomgeving te krijgen.
Je kunt ook denken aan beroepen als...
- Procestechnoloog
- Productspecialist
- Plantmanager
- Docent
Een oud-student aan het woord
Bij welke bedrijven kun je werken?
Met je diploma Chemische Technologie kies je uit diverse functies bij verschillende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de chemische industrie, biomassa en bio-energie, levensmiddelenindustrie of watertechnologische bedrijven.
Baankans
Het bedrijfsleven staat te springen om chemisch (proces)technologen. Een student Chemische Technologie van Saxion is gewild: de meeste studenten vinden heel snel na het afstuderen een passende baan, bijvoorbeeld bij Elementis, Nijhuis Water Technologies, BTG of de Universiteit Twente. Een deel van de studenten kiest ervoor om verder te studeren aan een universiteit.
Doorstuderen
Heb je na je opleiding Chemische Technologie ambities om meer commercieel te gaan werken? Dan is de post-hbo-opleiding BK5 een goede keuze. Daarmee haal je binnen één jaar een tweede hbo-diploma. Heb je meer interesse in de techniek van de toekomst? Volg dan de Master Applied Nanotechnology en leer innovatieve producten en applicaties te ontwikkelen. Ook kun je doorstromen naar een universiteit voor bijvoorbeeld de master Scheikundige Technologie, Chemical Engineering, Water Technology of Bedrijfskunde.