Jouw toekomst
Als civiel ingenieur ben je breed inzetbaar in de grond-, weg- en waterbouw. Je bent op de hoogte van nieuwe technieken als innovatieve bouwmethodes, materialen en projectaanpak. Op naar een mooie carrière!
- Baan op niveau 88%
- Startsalaris € 2.912
bruto, op basis van 40 uur
Beroepen voor civieltechnisch ingenieurs
Bij de opleiding Civiele Techniek ontwikkel jij je tot een allround civiel ingenieur in de grond-, weg- en waterbouw. Je bedenkt oplossingen voor overstromingen en de bereikbaarheid van steden. Je maakt constructies die voor iedereen erg belangrijk zijn. Zo werk je aan het ontwerp van tunnels, bruggen of zelfs aan een kunstmatig eiland in Dubai. Ook het bedenken van nieuwe manieren om met water langs belangrijke provinciale wegen om te gaan, kan jouw toekomstige baan worden. Een uitdagende baan vinden is niet moeilijk. Nederland heeft een grote naam op het gebied van civiele techniek. Daarom ben jij als civiel ingenieur nationaal én internationaal erg gewild.
Je werkt onder andere bij een ingenieursbureau of bij de ontwerpafdeling van een aannemer en bent betrokken bij het ontwerp van civiele constructies, zoals (water)wegen, bruggen en viaducten. Je tekent en maakt waar nodig de benodigde berekeningen. Ook zorg je dat de constructie de juiste maatvoering krijgt en voldoet aan alle eisen en normen. Ten slotte onderhoud je contact met de klant of omgeving over het ontwerp.
Je berekent en ontwerpt draagconstructies voor bruggen, viaducten en tunnels. De constructies moeten veilig, stabiel, voldoende sterk en voldoende stijf zijn. Je berekent de betondiktes en kiest de juiste staalprofielen. Een constructeur werkt bij een ingenieursbureau of bij de constructeursafdeling van een (grote) aannemer. Ook kun je als controlerend constructeur werken bij een gemeente.
Je werkt bij een aannemer en bereidt vanaf kantoor of de bouwplaats de werkzaamheden voor. Denk daarbij aan het plannen van het werk, het op tijd bestellen van materialen of het maken van een tekening van de indeling van de bouwplaats. De werkvoorbereider heeft nauw contact met de mensen op de bouwplaats, zoals de uitvoerders en de maatvoerders, maar ook met de projectleider van het werk.
Als uitvoerder werk je bij een aannemer en ben je de direct leidinggevende op de bouwplaats. Je stuurt alle medewerkers en onderaannemers op de bouwlocatie aan en roept materialen af. Ook zorg je ervoor, dat alle bouwwerkzaamheden volgens planning worden uitgevoerd. Je bent altijd op de bouwplaats aanwezig en hebt dus je eigen kantoor op de bouwlocatie.
Je werkt bij een aannemer en hebt de complete leiding over een civieltechnisch bouwproject. Je stuurt alle werkvoorbereiders en uitvoerders aan. Daarnaast overleg je met de opdrachtgever over de voortgang van het werk en ben je verantwoordelijk voor de kosten en de planning. Intern moet je over alle aspecten van het project verantwoording afleggen aan de directie van het aannemersbedrijf.
Oud-studenten aan het woord
Bij welke bedrijven en organisaties kun je werken?
Je kunt aan de slag in alle fases van een bouwproces: van ontwerp en uitvoering tot beheer en onderhoud. Bedrijven die om jou zitten te springen, zijn:
- Ingenieurs- en adviesbureaus: Witteveen+Bos, Antea, Royal HaskoningDHV
- Overheid: Rijkswaterstaat, provincie, gemeente of waterschap
- Civiele bouwbedrijven: KWS, Strukton, Hegeman, BAM, NTP
- Onderzoeksinstellingen: TNO, CROW, Deltares
Baankans
Doorstuderen
38% Studeert door na de hbo Civiele Techniek. Ben je bijvoorbeeld ondernemend ingesteld? De opleiding BK5 van Saxion biedt je in een jaar tijd een bedrijfskundig diploma.