Jouw toekomst
Je kent alle ins en outs van textiele materialen, innovatieve productiemethoden, het samenstellen van collecties, inkoop, verkoop en – niet onbelangrijk - ondernemerschap. Met jouw product- en materiaalkennis ben je een onmisbare schakel tussen de mensen die de kleding- en textiel ontwerpen, maken én kopen. Met je diploma Fashion & Textile Technologies op zak kun je solliciteren bij nationale én internationale textiel- en kledingbedrijven.
- Doorstuderen 13%
studeert door na deze opleiding
- Hbo-bachelor of hoger 57%
behaalt een diploma binnen 5 jaar
- Vrouw 84%
van de eerstejaars studenten
Een oud-student hbo fashion aan het woord
Welk beroep heeft jouw voorkeur?
Als inkoper bij een bedrijf als Wehkamp, Bijenkorf of Score koop je bij diverse merken een collectie in. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, dat je weet wat er op de markt speelt en dat je stressbestendig bent. Je kent de trends én je doelgroep goed en beschikt over kennis van textiel en bedrijfseconomie. Je bent veel op pad om in te kopen en je zorgt ervoor dat alles op tijd in de winkel is.
Als inkoper van een merk dat zelf collecties ontwikkelt, ben je veel op reis om leveranciers te bezoeken. Samen met de designer bekijk je hoe de nieuwe collectie eruitziet. Vervolgens koop je stoffen in voor de collectie en bekijk je of de binnenkomende samples voldoen aan de eisen. Je bent dus de schakel tussen de ontwerper en de fabrikant. Je hebt hiervoor kennis van textiel, de markt en het inkoopproces nodig.
Als Materials Engineer kijk je naar mogelijkheden voor nieuwe producten of materialen. Je bent veel in het laboratorium, kijkt wat er in de markt gebeurt en kent de nieuwste ontwikkelingen. Je hebt veel contact met partners, onderzoeksinstellingen, leveranciers en afnemers. Je kunt als onderzoeker terecht bij een onderzoekscentrum of bij een bedrijf als Ten Cate of Rev'it.
Als product developer sta je tussen de ontwerper, fabriek en verkoper in. Je ontwikkelt samen met de designer de collectie, bekijkt met de verkoper wat financieel haalbaar is en overlegt met de fabriek hoe je het product het beste kunt maken. Ook beoordeel je de eerste samples van een nieuw product. Soms krijg je wel 4 of 5 samples binnen, voordat een kledingstuk goedgekeurd wordt voor productie.
De merchandiser is verantwoordelijk voor het financiële plaatje: hoeveel stuks kopen we in, lukt dat met het budget dat we hebben gekregen, waar kunnen we bezuinigen en hoeveel geld houden we dan over per product? De merchandiser werkt samen met de buyer/product developer en de production coördinator. Als je houdt van mode, cijfers en berekeningen en je bent stressbestendig, dan is deze baan je op het lijf geschreven.
- Garment technician
- Sales
- Ondernemer
- Designer
- Sustainability manager
Bij welke bedrijven en organisaties kun je werken?
Je gaat werken voor grote webshops als Wehkamp en Zalando. Of je kiest voor merken die zelf collecties ontwerpen, zoals ZARA, H&M, Karl Lagerfeld, Nike en Adidas. En wat te denken van bedrijven als G-Star, America Today of juist lekker Nederlands: de HEMA? Dan zijn er nog de technische bedrijven waar je aan de slag kunt gaan. Ontwikkel een nieuw tentdoek bij Nomad, analyseer hoe de pakken van KLM gerecycled kunnen worden of onderzoek hoe een motorpak van Rev'it verbeterd kan worden. Onderzoek hoe duurzame stoffen geweven kunnen worden bij Enschede Textielstad. Kortom, met deze mode-opleiding kun je alle kanten op!
Baankans
Doorstuderen
Doorstuderen na het afronden van je hbo fashion opleiding? Dat kan! Wil je meer zakelijk inzicht krijgen? Dan is de post-hbo-opleiding Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5) een goede optie. Binnen één jaar haal je dan een tweede hbo-diploma. Ook kun je kiezen voor een master bij Saxion, bijvoorbeeld ‘Innovative Textile Development’, of voor een master in het buitenland.