Studie-inhoud
Bij de opleiding Fysiotherapie draait alles om bewegen en gezondheid. Je leert alles over het lichaam en ontwikkelt theoretische en praktische kennis van de (bio)medische, bewegings- en gedragswetenschappen. Je leert mensen te onderzoeken, behandelen, coachen en begeleiden om te (blijven) bewegen, zodat de cliënten zo lang mogelijk vitaal en gezond blijven en mee kunnen doen in werk, sport en de maatschappij. Dit oefen je met elkaar en met studenten van andere gezondheidsopleidingen zoals verpleegkunde en podotherapie. Wij bieden flexibel en gevarieerd onderwijs aan en vinden persoonlijke begeleiding en een veilige leeromgeving belangrijk.
- Contactmomenten 24 uur
per week
- Zelfstudie 16 uur
per week
- Extra kosten € 400
gemiddeld per jaar
- Doorstroom 67%
naar jaar 2
Het eerste jaar
Kennis maken met het menselijk lichaam en zorg voor de patient
In het eerste jaar starten we met de basisvaardigheden van de fysiotherapie. Je maakt kennis met gezondheid en ziekte. Daarnaast ga je praktisch en theoretisch aan de slag met verschillende aandoeningen. Waaronder de Latijnse benamingen van de spieren en botten, maar je leert ook hoe het hart en het zenuwstelsel werkt. Je leert hoe je mensen met verschillende aandoeningen kunt onderzoeken, behandelen, coachen en begeleiden om het herstel te kunnen beïnvloeden. Door elkaars patiënt te spelen, help je elkaar en jezelf. Sta er daarom niet raar van te kijken wanneer je tijdens sommige praktijklessen in je ondergoed loopt. Om een goed beeld te krijgen van de opleiding en het beroep loop je ook vanaf het eerste jaar stage!
Studiebelasting
- 30% Theorie
- 60% Praktijk- en groepsopdrachten
- 10% Studieloopbaanbegeleiding
Dit zijn de thema’s in het eerste jaar
Tijdens het eerste jaar van de opleiding ga je theoretisch en praktisch aan de slag met verschillende thema’s. Ontdek hieronder welke thema’s op het programma staan:
- Gepersonaliseerde zorg
De fysiotherapeut is de expert op het gebied van bewegen en gezondheid. In de praktijk zie je mensen met uiteenlopende gezondheidsproblemen die te relateren zijn aan het bewegend functioneren, denk aan het niet kunnen sporten, niet zelfstandig uit de stoel kunnen komen of niet zelfstandig kunnen lopen. Tijdens dit thema leer je de basisstappen die je als fysiotherapeut doorloopt in de praktijk, zoals het intakegesprek (anamnese), het onderzoek en hoe je een behandeling kunt uitvoeren. Aan het eind van dit thema ben je in staat om eenvoudige klachten zelfstandig te onderzoeken en te behandelen.
Theoretische kennis van pathologie, anatomie, fysiologie, biomechanica en psychologie zijn belangrijk om in dit thema je praktijk te kunnen verantwoorden. - Preventie
In dit thema ligt de nadruk op preventie, fitheid en een gezonde leefstijl. Je leert wat we verstaan onder gezondheid en welke factoren van positieve of negatieve invloed kunnen zijn op de gezondheid. Je leert hoe je samen met de cliënt kunt werken aan de hulpvraag die gerelateerd is aan preventie. Daarnaast ga je aan de slag met de ontwikkeling van de communicatieve vaardigheden. Je leert hoe je vragen kunt stellen, kunt luisteren en een vertrouwensband kunt opbouwen. Dit draagt bij aan een succesvolle samenwerking en een betere kans op het behalen van de doelen. - Onderzoeken en innoveren
Als fysiotherapeut is het belangrijk dat je meebeweegt met de vernieuwing van de zorg. Binnen dit thema maak je kennis met (wetenschappelijk) onderzoek. Wat houdt (wetenschappelijk) onderzoek in en hoe kun je dit toepassen in de praktijk?
Daarnaast maak je kennis met innovatieve ontwikkelingen in de fysiotherapie, zoals technologieën in de zorg: e-health, shockwave en virtual reality. Deze innovatieve ontwikkelingen spelen een essentiële rol bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en het bieden van effectievere zorg. - Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Als fysiotherapeut ben je aan het werk met mensen. Het is daarom belangrijk om ook aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling als professional. Je gaat op zoek naar je talenten. En leert hoe je deze talenten kunt inzetten in de studie en in het vak fysiotherapie.
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaar
In het tweede leerjaar zetten we de thema's voort die in het eerste leerjaar zijn behandeld. De vraagstukken worden complexer en we vragen om meer verdieping. Denk aan het onderzoek en een behandeling bij cliënten met een dwarslaesie of met chronische pijn. Dit vraagt wat meer innovatief en onderzoekend vermogen en soms zelfs een samenwerking met andere zorgprofessionals. Je kunt het geleerde direct in de praktijk brengen, want je gaat ook weer stage lopen! Ook zal in het tweede leerjaar een praktijk runnen middels gamification onderdeel zijn van het programma.
Het derde jaar
Tijdens het derde leerjaar volg je een half jaar je minor en een half jaar onderwijs. Binnen Saxion hebben we verdiepende minoren zoals de minor Musculoskeletaal (sport en manueel), Revalidatie, Technologie in Beweging en minor ‘Fit for Life'. Het andere onderwijssemester is een interdisciplinair semester waarin een gezondheidsvraag wordt beantwoord door een groep studenten van verschillende opleidingen. Ook ga je stagelopen tijdens dit semester.
Het vierde jaar
Dit is het laatste jaar van je studie. Tijd om af te studeren! Je voert twee praktijkstages uit en werkt aan je afstudeerproject, waarbij een opdrachtgever uit de beroepspraktijk betrokken is. Je eindbeoordeling is gebaseerd op innovatie en onderzoek.
Diploma: Diploma Bachelor of Science
Na het afronden van de opleiding Fysiotherapie mag je de titel Bachelor of Science op je visitekaartje zetten.