Studie-inhoud

De studieroute Gezondheid & Technologie duurt vier jaar. Vanaf leerjaar 2 ga je specifiek Gezondheid & Technologie-onderwijs volgen. Goed om te weten: deze lessen zijn niet extra ten opzichte van HBO-V, maar focussen zich meer op (het uitvoeren van) technologische innovaties. Er is dus geen verschil in zwaarte en moeilijkheid van hbo-Verpleegkunde met of zonder de studieroute Gezondheid & Technologie.

Het eerste jaar 

Het eerste jaar is inhoudelijk hetzelfde bij Verpleegkunde en Gezondheid & Technologie. In het eerste jaar doorloop je negen modules, die een goede basis leggen voor jou als Gezondheid & Technologie-verpleegkundige. In de lessen verwerk je de theorie door bijvoorbeeld met casussen en opdrachten aan de slag te gaan. Maar je gaat ook al snel kennismaken met de praktijk. In de vaardigheidslessen leer je te handelen aan bed, je gaat levensechte situaties oefenen op onze robotpatiënt en ervaart in het eerste jaar verschillende technologieën. Na tien weken is het tijd om de praktijk echt in te gaan! Je gaat op snuffelstage zodat je kunt zien hoe het er in de praktijk echt aan toe gaat.

Het eerste jaar bevat ook het definitieve keuzemoment: je krijgt verschillende lessen, excursies en activiteiten die je gaan helpen om te begrijpen waar het verschil tussen HBO-Verpleegkunde met of zonder de studieroute Gezondheid & Technologie nou echt zit. In het eerste jaar kan je dus nog switchen als je dat wilt.

Studiebelasting

  • 55% Theorie
  • 35% Praktijk- en groepsopdrachten
  • 10% Studieloopbaanbegeleiding

De studie Gezondheid & Technologie is opgebouwd rondom de thema’s:

  • Technologie
    Hier leer je alles over technologie in de zorg. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan robots in de zorg, zorg op afstand of eHealth. Hoe werkt technologie, waar kan ik het vinden, hoe pas ik het toe en nog veel meer!
  • Verpleegkundige zorg
    Bij dit thema leer je integrale zorg op lichamelijk, psychisc en sociaal gebied te geven. Dit doe je samen met  zorgvragers en andere zorgverleners.
  • Professionalisering
    Hier staan je eigen ontwikkeling en je rol als verpleegkundige centraal. Ook werk je samen met medestudenten aan opdrachten
  • Gezondheid & preventie
    ​Hoe bevorder en ondersteun je de gezondheid bij mensen? Wat is ziek-zijn eigenlijk? Dat leer je hier!
  • Onderzoek & Innovatie​
    ​Hier ga je actief deelnemen aan (praktijkgericht) onderzoek en leer je het implementeren, leiden en begeleiden van technologische innovaties in de zorg.

  • Maatschappij & organisatie​
    ​​​Wat zijn maatschappelijke trends en hoe ga je daar mee om in de zorg? Hoe organiseer je de zorg eigenlijk en hoe let je op veiligheid en kwaliteit? Dat leer je bij Maatschappij & Organisatie.

  • Communicatie & Samenwerking
    ​​​In dit thema leer je hoe gaat samenwerken in de zorg en hoe communiceer je met zorgvragers en collega's.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaar

Vanaf leerjaar 2 volg je het specifieke Gezondheid & Technologie-onderwijs. Naast de reguliere en inhoudelijke verpleegkundemodules, ligt de focus van de G&T-specifieke modules op het verbeteren en innoveren van de zorg. Dit pas je ook direct toe in de praktijk samen met studenten fysiotherapie, waarbij je de gezondheid van bewoners in de wijk gaat verbeteren.

Daarnaast loop je een halfjaar stage. Daar leer je de basis van het verlenen van zorg en ga je een G&T-project uitvoeren: het uitdiepen van een vraagstuk en komen tot een verbetering op de afdeling.

Het derde en vierde jaar

Het leren in de praktijk is heel waardevol, dus ook in de laatste twee jaar van de studieroute ga je op stage. In leerjaar 3 staat voor de Gezondheid & Technologie-student een innovatiestage centraal. Dat kan een stage zijn in uiteenlopende settingen, zoals bij een bedrijf dat zorgtechnologie ontwikkelt, op een innovatieafdeling binnen een zorginstelling of op een zorgafdeling waar je een combinatie laat zien tussen het innoveren en verbeteren van de zorg en het uitvoeren van zorg op een zorgafdeling. Deze stage is een unieke kans om de zorg vanuit de andere hoek mee te maken.

In leerjaar 4 eindig je met een verpleegkundige stage. In deze stage laat je zien dat je alle skills in huis hebt om volwaardig verpleegkundige te zijn. Dat kan zijn in de thuiszorg, het ziekenhuis of bijvoorbeeld de psychiatrie. Ten minste één van je stages zal in het ziekenhuis plaatsvinden.

De andere twee semesters in leerjaar 3 en 4 zijn het Smart Solutions Semester (SSS) en de minor. In het SSS ga je met een groep studenten van verschillende opleidingen werken aan een project dat je zelf mag kiezen. Een voorbeeld hiervan is een groep studenten die een prikpop hebben ontwikkeld waar kinderen met diabetes op kunnen leren prikken. De minor is een semester waarin je helemaal zelf mag kiezen wat je gaat doen, zodat je je kan verdiepen in iets wat je zelf heel leuk of interessant vindt: van de kraamzorg tot aan management in de zorg.

hbo v

HBO-V is een brede opleiding, je kunt er veel kanten mee op. En maak je niet te druk als je meerdere specialisaties tegelijk volgt, Saxion denkt met je mee.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Na afronding van de opleiding ben je gediplomeerd verpleegkundige. Op het diploma staat een aantekening dat je de studieroute Gezondheid & Technologie hebt gevolgd. Als je je diploma in ontvangst hebt genomen, kun je jezelf als verpleegkundige inschrijven in het BIG-register.

👩‍🎓 Zo ziet jouw onderwijs eruit!