Studie-inhoud
Als HRM-professional houd je je met veel meer bezig dan het selecteren van nieuwe medewerkers. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Welke trainingen hebben ze nodig om zich verder te ontwikkelen? Wat is een reëel salaris? En wat spreek je af als een medewerker ziek is? Over al deze zaken krijg je les. Denk aan onderwerpen als organisatiepsychologie, werving & selectie, loopbaanontwikkeling, arbeidsrecht, analytics en management & organisatie. Ook ga je tijdens de opleiding Human Resource Management veel aan de slag met gesprekstechnieken om mens, werk en organisatie te verbinden.
- Contactmomenten 18 uur
per week
- Zelfstudie 22 uur
per week
- Doorstroom Enschede 66%
naar leerjaar 2
- Extra kosten € 600
in het 1e jaar
voor studieboeken
- Doortstroom Deventer 70%
naar leerjaar 2
- Taal Nederlands en Engels
Begeleiding bij de overstap
De overstap naar het hbo kan even wennen zijn. Je studiebegeleider helpt je graag op weg. Ook houden we bij sommige vakken rekening met je vooropleiding.
HET EERSTE JAAR:
Kennismaking met het vak
In het eerste jaar van de HRM opleiding leer je het vak en de praktijk goed kennen. Alle onderdelen van Human Resource Management komen in de lessen aan bod. Je ontdekt waar je interesses liggen en waar je aanleg voor hebt.
Studiebelasting
- 60% Theorie
- 30% Praktijk- en groepsopdrachten
- 10% Studieloopbaanbegeleiding
Vier perioden
We hebben het jaar verdeeld in vier perioden. In elke periode ga je aan de slag met verschillende onderwerpen. Per thema krijg je praktijkopdrachten.
Je leert wat er allemaal komt kijken bij personeelszaken. Ook leer je wat specifiek van belang is bij het werven van nieuwe medewerkers. Daarnaast leer je hoe je kan bijdragen aan de ontwikkeling van je medewerkers.
Aan bod komen onderwerpen als de cultuur, structuur en strategie van organisaties. Daarnaast verdiep je je in arbeidsrecht.
Je verdiept je in het gedrag van mensen. Hoe houd je medewerkers bijvoorbeeld gemotiveerd? Ook leer hoe je mensen kunt helpen bij het vormgeven van hun carrière.
Je leert hoe je organisatiedoelstellingen moet bereiken. Ook leer je welke rechten plichten werkgevers en medewerkers hebben bij ontslag & werkloosheid.
Gedurende het hele jaar studiejaar besteden we daarnaast veel aandacht aan jouw communicatieskills en persoonlijke ontwikkeling.
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaar:
Aan de slag in de praktijk
In het tweede jaar van je studie HRM leer jij nog veel meer over mens, werk en organisatie. Maar je bent niet alleen maar aan het studeren. Tijdens een stage ervaar je hoe het er in de praktijk aan toegaat.
Een jaar met veel afwisseling
Met een mooie mix van studeren en stage wordt jaar 2 een heel afwisselend jaar. Het eerste half jaar volgen alle studenten dezelfde vakken. Vind jij de bedrijfsmatige kant van het vak leuk? Of spreekt juist het coachen van mensen je meer aan? Halverwege het jaar kies voor de richting Human Resource Management of ga je je meer specialiseren in Loopbaanontwikkeling en re-integratie.
Net als in het eerste jaar is er weer een verdeling in vier perioden, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:
Hoe zorg je voor een veilige en gezonde werkomgeving? Wat doe je als een medewerker langdurig ziek is? Hoe kom je tot een goed advies over training en ontwikkeling van medewerkers? En hoe motiveer je medewerkers om goede prestaties te leveren?
Wat kun je doen voor een goede samenwerking tussen teams? Hoe krijg je mensen mee als je processen in de organisatie wilt veranderen? En stel dat de belangen van een medewerker tegenstrijdig zijn aan de belangen van de organisatie, hoe ga je daar dan mee om?
Drie dagen in de week ga je stage lopen bij een bedrijf. Niet alleen kijk je mee, maar ook help je mee. Een leuke en nuttige ervaring, waarbij je nog beter ontdekt wat jij leuk vindt en waar je goed in bent.
Het derde jaar:
Volop opdrachten in de praktijk
In het derde jaar van je studie Human Resource Management maak je kennis met onze Praktijklabs. Wij dagen bedrijven uit om aan jullie interessante vraagstukken voor te leggen. De ene keer doe je onderzoek naar de impact van nieuwe technologie, zoals robotisering en ChatGPT & AI. De andere keer maak je een handleiding voor een introductieprogramma voor nieuwe medewerkers.
Daarna volgt nog een half jaar stage. Zo leer je jouw kennis en vaardigheden goed in te zetten in allerlei situaties en voor diverse organisaties.
Lees de ervaring Alle ervaringenDe opleiding HRM is erg innovatief. Ze laten ons meedenken met van alles en zo ben je erg betrokken
Het vierde jaar:
Een mooi onderzoek in de praktijk
Nog één jaar van de opleiding Human Resource Management! Je hebt nu duidelijk in beeld waar jouw interesses liggen en wat jouw sterke punten zijn. Met een minor, een studierichting naar keuze, krijg je nu de kans om je nog beter voor te bereiden op je toekomstige beroep. Daarna ga je aan de slag met een afstudeeropdracht. Je zoekt een bedrijf dat bij je past en waar je een mooi onderzoek in de praktijk kunt uitvoeren.
En dan zit het er echt op. Met je diploma Human Resource Management op zak heb je een prachtige springplank voor een succesvolle carrière. Liever nog even doorstuderen? Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vervolgstudie.
Diploma: Bachelor of Arts
Met een HRM-diploma heb je een ruime keuze in banen! Je mag de titel Bachelor of Arts dragen.