Studie-inhoud
Werken aan veiligheid voor iedereen: van banken tot treinstations, en werk daarbij samen met bijvoorbeeld de brandweer en de gemeente. Hoe je dat doet? Dat leer je tijdens de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde.
- Contactmomenten 22 uur
per week
- Zelfstudie 18 uur
per week
- Extra kosten € 200
jaarlijks (circa)
- Doorstroom 80%
naar leerjaar 2
Het eerste jaar
Gezamenlijk eerste jaar met Security Management
In het eerste jaar maak je kennis met Integrale Veiligheidskunde én Security Management. Je ontdekt daardoor het verschil tussen ‘safety’ en ‘security’ en je maakt kennis met de maatschappelijke ontwikkelingen op elk gebied. Na het eerste jaar kies je een vervolgroute: Security Management in Apeldoorn of de bachelor Integrale Veiligheidskunde in Apeldoorn of Enschede.
Keuze gemaakt of twijfel je nog?
Weet je zeker dat je hbo Integrale Veiligheidskunde wilt studeren? Good for you! Schrijf je dan in voor Integrale Veiligheidskunde, met standplaats Enschede of Apeldoorn. Als je na je eerste jaar misschien toch Security Management wilt gaan studeren, schrijf je dan in voor Integrale Veiligheidskunde - Security Management met standplaats Apeldoorn. Het eerste jaar is dus een oriëntatiejaar, daarna maak je de definitieve opleidingskeuze met de bijbehorende standplaats.
Studiebelasting
- 55% Theorie
- 40% Praktijk- en groepsopdrachten
- 5% Studieloopbaanbegeleiding
Tijdens de studie Integrale Veiligheidskunde staan drie thema's centraal:
- Crisisbeheersing en rampenbestrijding
Overstromingen, grote branden of pandemieën. Het zijn gebeurtenissen met grote impact. Jij leert hoe je betrokken partijen coördineert en de bevolking voorbereidt om de schade te beperken. - Veilige leefomgeving
Dit thema bestaat uit Maatschappelijke veiligheid en Omgevingsveiligheid. Hoe zorg je ervoor dat mensen veilig leven en zich ook veilig voelen? Ook als er in hun directe omgeving een chemische fabriek staat? Jij denkt na over alle belangen, van inwoner tot bedrijf en overheid. - Bedrijfsveiligheid
De werkgever is verplicht om te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Je onderzoekt de risico's en geeft advies over maatregelen, zoals veilige machines, vluchtwegen en gedrag van mensen.
- Integrale opdrachten:
- Veiligheid van evenementen
- Beveiliging van te beschermen belangen
- Veiligheid van wijken
- Actuele Safety & Security thema's
- Veiligheidskunde
- Recht
- Bestuurs- & Strafrecht
- Sociologie
- Risicomanagement
- Criminologie
- Organisatiekunde- en analyse
- Informatiesystemen- en beveiliging
- Securitymanagement
-
Economie van Veiligheid
- Probleemanalyse
- Onderzoeksvaardigheden
- Basisvaardigheden communicatie
- Studieloopbaanbegeleiding
Per kwartiel werk je in groepen aan fictieve casussen én aan echte vraagstukken en projecten uit de praktijk.
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaarVerdieping en Saxion Top Talent Programma
In het tweede jaar verdiep je je in de materie. De opleiding Integrale Veiligheidskunde doet nu ook een beroep op je zelfstandigheid en creativiteit voor het oplossen van praktische vraagstukken. Je gaat daarbij in op de bestuurlijke én de bedrijfsmatige kant van veiligheid. Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma, waardoor je makkelijker overstapt van hbo naar wo.
- Verkenning en verdieping sociale (on)veiligheid
- Natuurlijke en technologische risico’s
- Bevorderen sociale veiligheid
- Veilig ontwerpen, inrichten en beheren
- Ontdek je organisatie
- Analyseer je risico’s
- Ontwerp je maatregelen
- Pas je organisatie aan
- Crisis Management
- Safety perception and communicatie
- Design of exercises for crisis situations
- Workshops over onderzoeks-, management- en adviesvaardigheden
Het derde jaarStage en International Semester
In het derde jaar ga je een half jaar op stage bij een bedrijf of organisatie, waardoor je een goed beeld krijgt van de praktijk. Je kunt zowel in Nederland als in het buitenland stage lopen. Daarna volg je een half jaar colleges in het International Semester. Je krijgt les in het Engels en we kijken met een internationale bril naar veiligheidsvraagstukken rondom crises en rampen.
Lees de ervaring Alle ervaringenMijn steentje bijdragen aan de veiligheid van Nederland en Nederlanders; daarom koos ik voor deze opleiding.
Het vierde jaarVolg een minor en afstuderen
In het laatste jaar van je opleiding volg je een minor binnen of buiten Saxion. Na het afronden van je minor, ga je 20 weken lang aan de slag met een afstudeeropdracht bij een organisatie of een bedrijf. Tijdens een eindgesprek laat je zien dat je klaar bent voor de praktijk.
Diploma: Bachelor of Arts
Met je Integrale Veiligheidskunde-diploma op zak, kun je in de veiligheidsbranche aan de slag. Je mag de titel Bachelor of Arts voeren.