Studie-inhoud
Het studieprogramma van de hbo-opleiding Mechatronica is veelzijdig. Je gaat aan de slag met de basistechnieken, werkt met medestudenten aan diverse projecten en je loopt in het derde jaar stage.
- Contactmomenten 22 uur
per week
- Zelfstudie 18 uur
per week
- Extra kosten +/- € 500
jaarlijks (voor boeken, microcontroller en beurs- en bedrijfsbezoeken)
- Doorstroom 69%
naar leerjaar 2
Het eerste jaarJe eerste eigen systeem ontwikkelen
Aan het eind van het eerste jaar Mechatronica hbo ben jij er helemaal klaar voor: je ontwerpt, realiseert en test je eigen stofzuigerrobot! Je zet daarvoor kennis in over werktuigbouwkunde, informatica en elektrotechniek. Ook krijg je les in het programmeren van industriële (sorteer)systemen, ga je de werkplaats in en ontwerp en soldeer je je eigen elektrische onderdelen.
Systems Engineering
Tijdens de Mechatronica opleiding werk je aan veel projecten. Zo leer je bij 'Systems Engineering' hoe je een project opstart, de planning bewaakt en tussentijds bijstuurt. Ook leer je hoe je met klanten gesprekken voert en hoe je ontwerp overtuigend presenteert aan een klant.
Studiebelasting
- 45% Theorie
- 40% Praktijk- en groepsopdrachten
- 15% Studieloopbaanbegeleiding
Bijzonder!
Saxion is de enige hogeschool in Oost-Nederland waar je deze Mechatronica opleiding kunt volgen. Samen met drie andere hogescholen is Saxion zelfs uniek in Nederland! Daarnaast is Saxion de eerste en enige hogeschool waar je de hbo-opleiding Mechatronica in deeltijd kunt doen.
- Wiskunde
- Technisch tekenen
- Statica en sterkteleer
- Elektrische netwerken
- Programmeren
- Mechanische bewerkingen
- Productietechnieken
- Skillslab meten
- Diverse projecten (bijvoorbeeld het bouwen van een lego sumo robot en een stofzuiger robot)
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede jaarSamenvoegen van de verschillende vakgebieden
Het tweede leerjaar van Mechatronica hbo draait helemaal om het samenbrengen van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en besturingstechniek in een product of systeem. Je gaat een robotarm of een ander systeem ontwerpen dat precies doet wat jij wilt. De nauwkeurige bewegingen stel je in met regeltechniek.
- Regeltechniek
- Dynamica
- Elektrische actuatoren
- Modelvorming van dynamische systemen
- Constructieprincipes
- Software engineering
- Skillslab robotica
- Diverse projecten
Het derde jaarStage en Smart Solution Semester
In het derde jaar van je Mechatronica opleiding ga je op stage en werk je samen met andere studenten aan het Smart Solutions-project. Hierin leer je om samen te werken met studenten uit andere vakgebieden, zoals Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde en Industrieel Product Ontwerpen. Precies zoals je in het werkveld later ook zal doen.
Lees de ervaring Alle ervaringenAls je iets doet waar je interesse ligt, dan zie je dat het veel minder moeite kost om stof te begrijpen.
Het vierde jaarMinor en afstudeeropdracht
In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor naar keuze. De opleiding Mechatronica biedt de minor Robotics and Vision aan, maar je kunt ook voor andere onderwerpen kiezen. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf.
Diploma: Bachelor of Science (BSc)
Na het succesvol afronden van de hbo-opleiding Mechatronica draag je de titel Bachelor of Science en kun je alle kanten op. Zo kun je aan het werk bij bijvoorbeeld ingenieursbureaus, automatiseringsbedrijven en machinefabrieken. Ook in de halfgeleiderindustrie kun je terecht, waar bijvoorbeeld apparaten worden gemaakt die chips en microprocessors nodig hebben.