Studie Inhoud
Tijdens je studie werk je aan vier kerntaken die uitgaan van gezondheid en gedrag. Je werkt aan jouw ontwikkeling, je werkt veel samen en oefent in de praktijk en tijdens het vaardigheidsonderwijs. Je brengt regelmatig tijd door met je vaste thuisgroep en studiecoach om te sparren en vragen te stellen.
- Contactmomenten (uren per week) 16,5 - 18 uur
- Zelfstudie (uren per week) 20,5 - 22 uur
- Eventuele extra kosten per jaar Ca. €800,- tot €1100,-
Afhankelijk of je BSL licenties aanschaft voor 1 jaar of voor de duur van de opleiding.
Het eerste jaar
De basis wordt gelegd
In het eerste half jaar werk je aan de vier kerntaken die centraal staan gedurende de hele opleiding: -
- Gepersonaliseerde zorg en begeleiding,
- Gezondheidsbevordering en preventie,
- Verpleegkundig leiderschap in onderzoek, innovatie en/of implementatie,
- Persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Je volgt onderwijs over o.a. geneeskunde, psychologie, communicatie en technologie, schrijfvaardigheden, onderzoek, wet- en regelgeving in de zorg, preventie en innovatie. Daarnaast heb je regelmatig bijeenkomsten met jouw thuisgroep waarin je samen met medestudenten werkt aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Drie jaar lang behoud je dezelfde thuisgroep. Naast theoretisch onderwijs vindt er ook veel onderwijs plaats in werkgroepen en vaardigheidslessen (simulatielessen). Toetsing vindt plaats in verschillende vormen: kennistoets, verslag, presentatie en criteriumgericht interview. Tegen het einde van het tweede half jaar maak je een keuze of je verder gaat met de opleiding Verpleegkunde (hbo-v) of met de studieroute Gezondheid & Technologie.
In het tweede half jaar stroom je in bij de reguliere voltijdstudenten in leerjaar 2. In dit half jaar ga je onder andere samen met andere studenten van de opleiding tot Verpleegkunde of Gezondheid en Technologie en studenten van de opleiding Fysiotherapie werken aan vraagstukken in de wijk. Daarnaast ga je aan de slag met praktijkgericht onderzoek en toon je verpleegkundig leiderschap.
Praktijkervaring
Doordat je tijdens de mbo-verpleegkunde opleiding al meerdere stages hebt gelopen, heb je vrijstelling voor de eerste basisstage.
Studiebelasting
- 55% Theorie
- 45% Praktijk- en groepsopdrachten
- 10% Studieloopbaanbegeleiding
Kerntaken
Tijdens de verkorte route Verpleegkundige (mbo-instroom) staan de volgende kerntaken centraal:
- Gepersonaliseerde zorg en begeleiding
Je verleent gepersonaliseerde zorg en begeleiding aan cliënten/patiënten vanuit het concept ‘positieve gezondheid’. Je doet dit samen met de cliënt, naasten, (in)formele zorgverleners en andere zorgprofessionals waarbij de nadruk ligt op het zelfmanagement van de cliënt/patiënt. - Gezondheidsbevordering en preventie
Je draagt bij aan gezondheidsbevordering en preventie van cliënten/patiënten vanuit het concept ‘positieve gezondheid’. Je doet dit samen met de cliënt, naasten, (in)formele zorgverleners en andere zorgprofessionals waarbij de nadruk ligt op het zelfmanagement van de cliënt/patiënt. - Verpleegkundig leiderschap in onderzoek, innovatie en/of implementatie
Je toont leiderschap in praktijkgericht onderzoek, innovatie en/of implementatie en draagt zo bij aan kwaliteit van leven van cliënten/patiënten, kwaliteit van zorg en/of professionalisering van het beroep. - Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Je handelt als zelfbewuste en zelfsturende professional. Je ontwikkelt jezelf en kent het eigen persoonlijke en professionele profiel. Vanuit een onderzoekende houding reflecteer je op zowel individuele als intra- en interdisciplinair handelen en beargumenteer je keuzes en beslissingen vanuit verschillende perspectieven.
Meer over de studieopbouw?
Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.
Open de StudiegidsHet tweede en derde jaar
Het curriculum voor het tweede en derde jaar wordt nu ontwikkeld. Meer informatie volgt zo snel mogelijk.
Bachelor of Science (BSc)
Na afronding van de opleiding ben je gediplomeerd HBO-Verpleegkundige. Zie het BIG register voor vragen over het (her)registreren als Verpleegkundige.