Jouw toekomst

Na deze planoloog opleiding maak jij het verschil in je woon- en werkomgeving of in de stad van de toekomst. Je onderzoekt de belangen van bewoners, ondernemers en bestuurders en past de juiste wet- en regelgeving toe.

Beroepen in de Ruimtelijke Ordening en Planologie

​Je bent nieuwsgierig naar de leefomgeving waarin je woont en werkt. Dat maakt jou als professional geschikt voor een van onderstaande beroepen:

Gebiedsontwikkeling is een activiteit waar veel partijen betrokken bij zijn, met vaak een gemeente aan het stuur. De planoloog bij de gemeente begeleidt deze ontwikkeling, maakt strategische visies over de toekomst van de stad en adviseert de wethouder en gemeenteraad over de slimste ontwikkeling op de langere termijn. Je ziet de resultaten van je werk terug in de stad!

Voor de ontwikkeling van gebieden wordt vaak de hulp ingeroepen van adviesbureaus. Als je daar werkt, kom je dus op veel verschillende plekken in het hele land. Als adviseur ben je een duizendpoot en werk je de ene dag aan een probleem met leefbaarheid in een oude woonwijk en de volgende dag aan een natuur- en recreatiegebied net buiten de stad.

Niet alleen bij gemeenten denken ze na over de beste inrichting van een gebied. Ook bij de provincie werken ze aan verschillende ontwikkelingen. Denk aan de inrichting van de gebieden buiten de stad, verkeer en openbaar vervoer, de energievoorzieningen of de leefbaarheid van binnensteden. Als projectleider werk je steeds voor een bepaalde tijd aan een concreet project.

Technologie krijgt steeds meer invloed op ons dagelijks leven en op het gebruik van de ruimte. Steeds meer gemeenten snappen dit en proberen technologie slim in te zetten. Daarmee maken ze de stad duurzamer, economisch aantrekkelijker en sociaal leefbaarder. Hoe apps, sensoren en snel internet daarbij kunnen helpen, onderzoekt een Smart City-strateeg.

Na de economische crisis is ons land weer volop aan het bouwen. Met name de woningbouw zit volop in de lift. De rol van projectontwikkelaars hierbij is groot. Een planoloog bij een projectontwikkelaar adviseert over de slimste manier van ontwikkelen. Daarbij houdt hij rekening met de kwaliteit van de ruimte en de slimste manier van ontwikkelen. Goede afspraken en contracten maken met gemeenten is van groot belang.

  • Adviseur woonbeleid bij een woningcorporatie
  • Zelfstandig procesbegeleider voor bewonersinitiatieven
  • Beleidsmedewerker vitale dorpen en landelijk gebied

Een oud-student hbo Planologie aan het woord

Bedrijven en organisaties

Planologen werken vaak bij adviesbureaus en bij gemeenten. Ook zie je ze vaak bij woningcorporaties, als zelfstandig adviseur, binnen start-ups of bij een provincie. Afgestudeerden van de studieroute bij Saxion werken bijvoorbeeld bij iedere gemeente in Overijssel, adviesbureaus als Antea group, Eelerwoude, Overmorgen of Toekomst Sterk, maar ook bij de provincie Gelderland.

Sociaal juridische dienstverlening, drie studenten

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Wil je doorstuderen na de studieroute Planologie hbo? Dat kan! Het is mogelijk om door te stromen naar verschillende aansluitende vervolgopleidingen op de universiteit: