Jouw toekomst
Sociaal werk is altijd in beweging en sociaal werkers krijgen steeds meer met complexere taken en problematieken te maken. Jij zorgt als social worker voor de verbinding en begeleiding tussen en voor mensen die dat kunnen gebruiken. Niet alleen jíj kan veel bijdragen, maar ook familie, vrienden en vrijwilligers rondom de cliënt of de cliëntenpopulatie zijn belangrijk wanneer iemand ondersteuning nodig heeft. Je biedt begeleiding en ondersteuning, maar je hebt ook oog voor het netwerk rondom de cliënt en je weet dit in te zetten of te versterken. Alles met als doel om iemand zo zelfstandig mogelijk te laten zijn!
Beroepen voor social workers
Met je bachelor Social Work op zak ben je de sleutelfiguur in het leven van jouw cliënten.
Als beleidsmedewerker in zorg en welzijn denk je mee over de doelen en de plannen met betrekking tot de thema’s zorg en welzijn in een organisatie. Daarvoor doe je onderzoek en adviseer je over je bevindingen. Vaak heb je ook een coachende rol, waarin je een bijdrage kunt leveren aan het doorvoeren van dat beleid in de praktijk.
De wijkcoach is de spin in het web bij vraagstukken over onder andere financiën, wonen, eenzaamheid, licht verstandelijke beperking, psychiatrie en sociale problemen in een wijk. Je biedt maatschappelijke ondersteuning in de vorm van het voeren van gesprekken met kwetsbare burgers en legt huisbezoeken af. Samen met de cliënt en andere partijen stel je een zorgplan op.
De GGZ-agoog werkt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en begeleidt mensen met een psychische aandoening, met het doel de kwaliteit van leven te vergroten. Zo kan iemand weer volledig deelnemen aan het leven. Je helpt bijvoorbeeld mensen met een angststoornis, een depressie of een trauma. Dat kan bij een instelling of bij de mensen thuis zijn. Als GGZ-agoog werk je zowel met individuen als groepen.
Het komt regelmatig voor dat jongeren in de problemen komen. Soms komt dat omdat er thuis problemen zijn. Als jeugdhulpverlener zorg je voor een zo snel mogelijke start van de hulpverlening en begeleid je jongeren en hun omgeving bij complexe problemen en opvoedvraagstukken. Ook geef je adviezen aan ouders en andere betrokkenen rondom het gezin over hoe ze een situatie kunnen verbeteren. Vaak gaat het om complexe gezinssituaties, waarbij meerdere hulpverleners/instanties betrokken zijn.
Social workers beginnen steeds vaker een eigen bedrijf. Denk maar eens aan een zorgboerderij, een dagbesteding voor gehandicapten, het ontwikkelen van simulaties voor een VR-bril of het ontwikkelen van apps en games.
Er zijn nog meer beroepsmogelijkheden na het afronden van deze opleiding. Denk hierbij aan reclasseringsmedewerker, begeleider in de verslavingszorg, schuldhulpverlener, of bijvoorbeeld begeleider van vluchtelingen. Je kunt zowel iemand ambulant begeleiden als op een (woon)groep werken. Als social worker kun je ook bij gemeenten, in ziekenhuizen of in gevangenissen aan het werk.
Doorstuderen
Met je social work bachelor diploma kun je doorstuderen aan een universitaire masteropleiding, zoals Psychologie, Orthopedagogiek of Sociologie. Je kunt al tijdens je opleiding hbo Social Work een doorstroomminor naar de opleiding Psychologie van de Universiteit Twente (UT) volgen. Na je opleiding kun je ook starten met de master Health Care & Social Work.
Met je Social Work bachelordiploma kun je mogelijk doorstuderen naar een (universitaire) masteropleiding, zoals Psychologie, Pedagogiek of Filosofie. Je kunt dan ook starten met de deeltijd masteropleiding Health Care & Social Work, of kiezen voor een doorstroomminor.