Jouw toekomst

Na afronding van je studie ontvang je het diploma Technische Informatica (TI) en de titel Bachelor of Science. Je kunt aan de slag bij diverse bedrijven waar je werkt als soft- en hardware ontwerper, programmeur of ontwikkelaar.

Beroepen voor technische informatici

Er is op dit moment een flink tekort aan hoger opgeleide ICT’ers. Bedrijven zijn daarom dringend op zoek naar mensen zoals jij. Je hebt dus een grote kans om na je studie Technische Informatica direct aan de slag te gaan!

Een programmeur schrijft niet alleen softwareprogramma's. Voordat je begint, moet je eerst het probleem helder krijgen. Vaak doe je dat samen met de klant. Ook het testen en documentatie schrijven hoort bij je functie. Regelmatig werk je samen in een team om zo snel met verschillende voorbeelden te komen.

Als testengineer houd je je meer bezig met de eindgebruiker. Hoe wordt de software of hardware gebruikt? En is het wel betrouwbaar en veilig genoeg? Bij het testen maak je gebruik van diverse tools en meetapparatuur.

Een andere naam is ook wel embedded systems engineer. Je ontwerpt, bouwt en test complexe systemen, zoals smart TV's, robots, Internet of Things, drones en mobieltjes. Eigenlijk elk apparaat waar zowel hardware als software in zit, maar wat er niet direct uitziet als een computer.

Als hbo'er kun je vaak doorgroeien naar projectleider, teamleider, consultant of een andere hogere functie.

Een groot aantal bedrijven en universiteiten hebben vaak een research en development afdeling. Op deze afdeling onderzoek je nieuwe apparaten, methoden en technieken en maak je een eerste prototype, oftewel een eerste voorbeeld van een product.

  • Automatiseringsspecialist
  • Docent

Bij welke bedrijven kun je werken?

Technische informatici kunnen bij veel bedrijven terecht. Eigenlijk overal waar software geschreven moet worden of waar apparaten gemaakt worden voor bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, consumenten of ziekenhuizen. De meeste TI’ers krijgen te maken met programmeerwerk, meestal in combinatie met (real-time) embedded systemen en het internet. Ook kun je ervoor kiezen om een eigen bedrijf te starten.

Aan het werk in de praktijk technische informatica salaris Saxion

Baankans

Er is veel vraag naar hoger opgeleide ICT'ers. 90% van de afgestudeerden vindt binnen 1,5 jaar een baan op niveau. Je hebt dus een grote kans om na je studie direct aan de slag te baan. 

Technische Informatica 91%
​Elektrotechniek 89%
HBO-ICT 91%

Bron: Studie in Cijfers. Deze data is op basis van een landelijke vergelijking en wordt opgebouwd gedurende de jaren dat de opleiding bestaat. Relatief nieuwe studies hebben daardoor minder of onvoldoende data om de baankansen volledig in te kunnen schatten.

 

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Als je na Technische Informatica wilt doorstuderen, kun je denken aan de unieke masteropleidingen Applied Nanotechnology of Robotics Systems Engineering van Saxion. Andere opties zijn de masters Computer Science, Embedded Systems, Human Media Interaction en Internet Science & Technology van Universiteit Twente. De benodigde pre-master kun je al tijdens je opleiding als minor doen.