De wereld om ons heen verandert snel. Technologische innovaties volgen elkaar in een hoog tempo op. In deze dynamiek leiden we onze studenten op.
Saxion wil flexibel blijven inspelen op deze veranderingen en volop ruimte bieden aan vernieuwing. En met ons onderwijs en praktijkgericht onderzoek willen we goed blijven aansluiten op het werkveld. Dit vraagt om wendbare medewerkers die meebewegen met de veranderende wereld.
Saxion wil als vitale netwerkorganisatie wendbaar, snel, effectief zijn. De student staat centraal.
Saxion wil als vitale netwerkorganisatie wendbaar en snel, effectief zijn. De student staat centraal. Daarom zetten we in op een cultuur van Continu Verbeteren / Lean. In een Continu Verbeteren organisatie denken de medewerkers elke dag na over hoe hun werk, vanuit studentperspectief, slimmer, beter en anders uit te voeren is. Medewerkers zijn daarbij ‘in the lead’; zij geven zelf vorm aan verbeteren. De middelen en methoden die we daarbij inzetten staan niet centraal. Ze zijn erop gericht om onze strategie te bereiken.
Wat zie je in een Continu Verbeter / Lean organisatie?
- weekstarts
- duidelijke overlegstructuren en prioriteiten
- opgeruimde bureaus, ruimtes en klaslokalen
- prestatie- en verbeterborden die inzicht geven op voortgang doelen en projecten
- focus op kwaliteit en leren
- transparantie
- studentgerichte roosters
Programma Continu Verbeteren / Lean
Saxion wil de filosofie van Continu Verbeteren duurzaam implementeren. Om de organisatie bij de implementatie te helpen is het Programma Continu Verbeteren ontwikkeld. Eenheden die deelnemen aan dit programma krijgen een aantal maanden ondersteuning door Continu Verbeter coaches. In het programma is aandacht voor leiderschap, Continu Verbeteren in teams en in projecten.
Benieuwd naar een inspirerend verhaal uit de praktijk?
Simone van der Donk vertelt over haar ervaringen:
COACH CONTINU VERBETEREN / LEAN
"Iedereen is dagelijks bezig met wat beter kan, maar staat hier niet expliciet bij stil. Continu Verbeteren geeft je de ruimte om even uit te zoomen en jezelf af te vragen waarom doen we de dingen die we doen. Continu verbeteren sluit haarfijn aan op de soms wat uitgemolken uitdrukkingen: ‘de student centraal stellen’, ‘terug naar de bedoeling’, ‘eigenaarschap daar leggen waar hij hoort’ en ‘plattere organisatie’, maar geeft met er de praktische lean tools écht invulling aan. Ik sta voor de kwaliteit van ons onderwijs.
Continu Verbeteren geeft je de ruimte om even uit te zoomen en jezelf af te vragen waarom doen we de dingen die we doen...
Of het nou gaat om het aanpassen van je les nadat je hem een keer hebt gegeven, of om het aanpassen van een lessenreeks omdat uit de cijfers blijkt dat je vak een struikelvak is. De mindset van continu verbeteren heeft iedereen in zich. Hoe mooi is het dat we hier in Continu Verbeteren samen invulling aan geven en de successen die we boeken visueel maken!"
Daarnaast helpt het als we onze werkprocessen optimaal inrichten en zoveel mogelijk dezelfde taal spreken. Bovendien is standaardiseren nodig om te kunnen flexibiliseren. Continu Verbeteren biedt ons de nodige ondersteuning en tools om deze verbeterslagen te maken."