Carien van Horne.png
Corporate

Carien is Continu Verbeteren-coach: 'Ik voel me overal thuis binnen Saxion'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Als iemand Saxion goed kent, is het beslist Carien van Horne. Ze werkte op allerlei plekken in de hogeschool: onder meer als docent, projectleider en adviseur. De laatste jaren is ze Continu Verbeteren-coach. “Saxion is altijd een erg goede werkgever voor me geweest,” vertelt Carien. “Als je ruimte en vertrouwen krijgt, gaat groeien vanzelf.”

In haar rol als coach voor het programma Continu Verbeteren kunnen we Carien van Horne overal bij Saxion tegenkomen, vertelt ze. Net als haar zes collega-coaches helpt Carien afdelingen, teams, leidinggevenden en individuele medewerkers om hun werk elke dag een beetje te verbeteren. “Bijvoorbeeld door leidinggevenden te ondersteunen bij hun jaarplannen. Maar ook door samen afdelingsoverleggen effectiever te maken, projecten en projectleiders te begeleiden of door een collega te coachen om een werkinhoudelijk probleem helder te krijgen,” vertelt ze. “Ik ben voor een bepaalde periode bij een dienst of academie te vinden, daar waar de interne klant ons nodig heeft.”

Coachen en begeleiden als rode draad

Het is precies de manier van werken die bij Carien past. Het coachen en begeleiden van anderen vormt een rode draad in haar carrière bij onze hogeschool, waar ze als vijfentwintigjarige, pas afgestudeerd socioloog in 1989 aan begon. “Ik ging zó vanuit de schoolbanken naar de andere kant van de klas en startte als docent bij Hogeschool Oost-Nederland. Later ging die organisatie over in Saxion. Mijn keus voor het onderwijs was op die leeftijd misschien nog niet zo’n bewuste, maar vanaf dag één voelde ik al wel de betrokkenheid. Dat gevoel is tot op de dag van vandaag blijven bestaan.”

Mooie tijd

Tien jaar was Carien docent, tutor en mentor. Onder andere bij de opleiding Small Business & Retail Management. Aansluitend werd ze projectleider van het EVC-programma voor her- en zijinstromers die wilden studeren in het hoger beroepsonderwijs. “Het was één van de voorlopers van onze huidige Saxion Parttime School. Ik vond dat een erg mooie tijd. Daarna heb ik verschillende functies en rollen gehad, die inhoudelijke overlap hadden of op een natuurlijke manier in elkaar overgingen. Dat groeien ging eigenlijk vanzelf, omdat ik daar altijd de ruimte voor kreeg.”

Ik heb verschillende functies en rollen gehad, die inhoudelijke overlap hadden of op een natuurlijke manier in elkaar overgingen. Dat groeien ging eigenlijk vanzelf, omdat ik daar altijd de ruimte voor kreeg.”

Carien van Horne portret.jpg
Continu Verbeteren-coach Carien van Horne over haar carrière bij Saxion

Elk jaar twee keer opnieuw beginnen

Wat het werken in een hogeschool voor Carien zo aantrekkelijk maakt? “Een onderwijsjaar is druk, maar ook bijzonder. In de zomerperiode ontstaat er op een natuurlijk moment ruimte voor reflectie. Dat heb ik altijd prettig gevonden.” Carien noemt het een belangrijk verschil met werken in het bedrijfsleven. “In het onderwijs, ook bij Saxion, beginnen we ieder jaar twee keer opnieuw. Niet alleen elk kalenderjaar, maar ook na de zomer. September is zo’n fantastisch moment: nieuwe studenten, nieuwe kansen, nieuwe energie. We gaan er dan samen weer voor.”

Overal thuis

Energie ervaart Carien ook in de afwisseling in haar werk. Ze vindt het interessant als coach in de hele organisatie haar bijdrage te leveren. “Je hebt wel een thuisplek nodig, maar die kan ik elke keer weer goed vinden, wanneer ik aan een bepaalde academie of afdeling gekoppeld ben. Ik ben dan een tijdje intensief bij een team betrokken ken onderhand zoveel collega’s dat ik me overal thuis voel binnen Saxion.”

Veel samenhang bij Saxion

Wat karakteriseert dat Saxion-gevoel voor Carien? “Als ik Saxion vergelijk met andere, vaak nog grotere hogescholen, dan zijn we nog echt één organisatie gebleven. Veel is hier centraal geregeld, al zitten we natuurlijk in drie steden. Toch kom je de nodige collega’s vaak op minstens twee en soms ook drie van de locaties tegen. Ik voel me in Deventer net zo goed Saxion-medewerker als in Enschede of Apeldoorn. We zijn groot genoeg om je te kunnen blijven ontwikkelen en een organisatie waar veel samenhang is. Eentje die niet groot voelt. Ik ervaar ons College van Bestuur dan ook als ‘dichtbij’. Er is veel waardering voor wat we bereikt hebben en dat wordt ook uitgesproken.”

Ik voel me in Deventer net zo goed Saxion-medewerker als in Enschede of Apeldoorn. We zijn groot genoeg om je te kunnen blijven ontwikkelen en een organisatie waar veel samenhang is. Eentje die niet groot voelt.

Carien van Horne portret.jpg
Continu Verbeteren-coach Carien van Horne over haar carrière bij Saxion

Tijd voor een kennis-sabbatical

De komende vier maanden begint Carien aan een kennis-sabbatical, vertelt ze. In overleg met haar leidinggevende mag ze haar uren voor Duurzame Inzetbaarheid besteden om zich te certificeren voor KATA-coaching. “Dat zou een nieuwe insteek kunnen zijn voor medewerkers om onderling ontwikkelgesprekken te voeren. Het lijkt me mooi om het geleerde uiteindelijk weer aan Saxion bij te kunnen dragen, in het verlengde van Continu Verbeteren.”

Open werkhouding

Zelf meebouwen aan een betere organisatie: Carien vindt het waardevol dat die ruimte er is. Ook als ze ziet hoe collega’s van verschillende academies of diensten tijdens haar trainingen kennis uitwisselen, ervaringen delen of elkaar helpen. “Ik loop al lang mee en zie dat we de hokjesgeest, vaak inherent aan grote organisaties, grotendeels hebben losgelaten. Die brede blik, een positieve en open werkhouding kom ik overal tegen.”

Nooit uitgeleerd

Carien hoopt dat haar huidige en toekomstige collega’s daarmee de vele mogelijkheden zien die Saxion ze als werkgever te bieden heeft, zegt ze. “Je bent hier nooit uitgeleerd. Ik ben nu 57. Laatst vroeg iemand me waarom ik weer aan zo’n scholingstraject ga beginnen. Voor mij is dit juist een heel mooi moment. Onze drie volwassen dochters studeren nu. Dat prikkelt mij ook weer. Ik heb mezelf al een aantal keren opnieuw uitgevonden bij Saxion. Ook nu wil ik kijken hoe ik weer die volgende stap kan zetten.”

Foto: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Hendrik Jan Jager (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Hendrik Jan verruilde het bedrijfsleven voor Saxion: ‘Studenten horen graag je verhalen uit de praktijk’

27 maart 2023
Niek van Toor (foto: Anne Hurenkamp) Corporate

'Als je liefde hebt voor je vak, dan is Saxion een mooie plek om iets door te geven aan studenten'

27 februari 2023
Keklik Yücel - fotografie Thomas Busschers Corporate

‘Saxion doorbreekt bubbels, dat past precies bij wie ik ben’